ΑρχικήsecurityPegasus spyware: Ο κατασκευαστής του δηλώνει ότι δεν φταίει για το hack...

Pegasus spyware: Ο κατασκευαστής του δηλώνει ότι δεν φταίει για το hack των κινητών

Η NSO Group, κατασκευαστής του ισχυρού spyware “Pegasus”, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιήθηκε για το hack κινητών αθώων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ότι το να κατηγορούν την ίδια για το περιστατικό, είναι σαν να «επικρίνουν έναν κατασκευαστή αυτοκινήτων όταν τρακάρει ένας μεθυσμένος οδηγός».

Η NSO Group αντιμετωπίζει διεθνή κριτική, αφότου δημοσιογράφοι έλαβαν μια λίστα φερόμενων πιθανών στόχων του spyware, συμπεριλαμβανομένων ακτιβιστών, πολιτικών και δημοσιογράφων.

Οι έρευνες έχουν ξεκινήσει καθώς η λίστα, με 50.000 αριθμούς τηλεφώνου, περιείχε έναν μικρό μόνο αριθμό παραβιασμένων κινητών. Το Pegasus spyware μολύνει iPhone και Android κινητά, επιτρέποντας στους χειριστές του να κλέψουν μηνύματα, φωτογραφίες και email, να καταγράψουν κλήσεις και να ενεργοποιήσουν «κρυφά» μικρόφωνα και κάμερες.

Pegasus spyware - hack κινητών
Pegasus spyware: Ο κατασκευαστής του ισχυρίζεται ότι δεν φταίει για το hack των κινητών

Διαβάστε επίσης: Pegasus spyware: Χρησιμοποιήθηκε για το hack κινητών δημοσιογράφων και άλλων στόχων

Η εταιρεία δήλωσε ότι το εν λόγω software προορίζεται για χρήση εναντίον εγκληματιών και τρομοκρατών και διατίθεται μόνο σε στρατιωτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες επιβολής του νόμου και υπηρεσίες πληροφοριών, σε χώρες όπου σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, ειδησεογραφικοί οργανισμοί, με επικεφαλής το “Forbidden Stories”, δημοσίευσαν δεκάδες ιστορίες με βάση τη λίστα, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών ότι ο αριθμός του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουήλ Μακρόν, είναι μέσα σε αυτή και ενδέχεται να έχει στοχευτεί.

Δείτε ακόμη: Pegasus spyware: Πώς να δείτε αν έχει παραβιαστεί το iPhone σας

Pegasus spyware
Pegasus spyware: Ο κατασκευαστής του ισχυρίζεται ότι δεν φταίει για το hack των κινητών

Η NSO Group ισχυρίστηκε ότι είχε ενημερωθεί πως η λίστα παραβιάστηκε από τους servers της στην Κύπρο. Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στο BBC News ότι η εταιρεία δεν έχει servers στην Κύπρο, τονίζοντας ακόμη πως δεν έχει δεδομένα των πελατών της. Πρόσθεσε επίσης ότι οι πελάτες της δεν σχετίζονται μεταξύ τους, καθώς κάθε πελάτης είναι ξεχωριστός. Επομένως, δεν θα έπρεπε να υπάρχει πουθενά τέτοια λίστα.

Επιπλέον, ο αριθμός των πιθανών στόχων δεν αντικατοπτρίζει τον τρόπο λειτουργίας του Pegasus. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος ανέφερε τα εξής: «Είναι τρελός αριθμός. Οι πελάτες μας έχουν κατά μέσο όρο 100 στόχους το χρόνο. Από την αρχή της εταιρείας, δεν συμπληρώνουμε συνολικά 50.000 στόχους.»

Pegasus spyware
Pegasus spyware: Ο κατασκευαστής του ισχυρίζεται ότι δεν φταίει για το hack των κινητών

Πρόταση: Audacity 3.0: Αποκαλύφθηκε ότι είναι spyware που συλλέγει και κοινοποιεί data χρηστών του

Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία έχει κατηγορηθεί πολλάκις ότι επέτρεψε σε καταπιεστικές κυβερνήσεις να χακάρουν αθώους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που είχαν στενή σχέση με τον αρθρογράφο της Washington Post, Jamal Khashoggi, που δολοφονήθηκε το 2018 σε προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Τουρκία. Ωστόσο, η εταιρεία αρνείται όλους τους ισχυρισμούς.

Πηγή πληροφοριών: bbc.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS