ΑρχικήinetMuse Group (κάτοχος Audacity): Σε διαμάχη με την κοινότητα ανοιχτού κώδικα

Muse Group (κάτοχος Audacity): Σε διαμάχη με την κοινότητα ανοιχτού κώδικα

Το Muse Group – κάτοχος της δημοφιλούς εφαρμογής επεξεργασίας ήχου Audacity – βρίσκεται σε διαμάχη με την κοινότητα ανοιχτού κώδικα. Αυτή τη φορά, η διαμάχη δεν αφορά το Audacity – αφορά το MuseScore, μια εφαρμογή ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει στους μουσικούς να δημιουργούν, να μοιράζονται και να κατεβάζουν musical scores (ειδικά, αλλά όχι μόνο, με τη μορφή μουσικής).

Η ίδια η εφαρμογή MuseScore διαθέτει άδεια GPLv3, η οποία δίνει στους προγραμματιστές το δικαίωμα να διαχωρίζουν την πηγή και να την τροποποιούν. Ένας τέτοιος προγραμματιστής, ο Wenzheng Tang (“Xmader” στο GitHub) προχώρησε πολύ περισσότερο από την τροποποίηση της εφαρμογής – δημιούργησε και ξεχωριστές εφαρμογές που σχεδιάστηκαν για να παρακάμψουν τα τέλη συνδρομής του MuseScore Pro.

Αφού εξέτασε διεξοδικά τα δημόσια σχόλια που υπέβαλαν και οι δύο πλευρές στο GitHub, η Ars μίλησε εκτενώς με τον επικεφαλή στρατηγικής του Ομίλου Muse Daniel Ray για να δει τι ακριβώς συμβαίνει με την διαμάχη.

Muse Group Audacity

Δείτε επίσης: XLoader malware: Κλέβει logins από Windows και macOS συστήματα

Τι είναι το MuseScore;

Η εφαρμογή MuseScore παρέχει πρόσβαση σε παρτιτούρες, συμπεριλαμβανομένης της νόμιμης πρόσβασης σε παρτιτούρες που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα και ανήκουν σε μεγάλους ομίλους όπως η Disney.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ίδια η εφαρμογή και η παρτιτούρα στην οποία παρέχει πρόσβαση δεν είναι το ίδιο πράγμα και δεν παρέχονται με την ίδια άδεια. Η ίδια η εφαρμογή είναι GPLv3, αλλά τα μουσικά έργα στα οποία επιτρέπει την πρόσβαση μέσω του musescore.com διαθέτουν μεγάλη ποικιλία αδειών, συμπεριλαμβανομένων δημόσιου τομέα, Creative Commons και πλήρως εμπορικών.

Στην περίπτωση των εμπορικών σκορ που διατηρούνται αποκλειστικά για δικαιώματα, η Muse Group δεν είναι γενικά ο κάτοχος δικαιωμάτων για το έργο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα – η Muse Group είναι ένας διαμεσολαβητής που έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα διανομής του έργου μέσω της εφαρμογής MuseScore.

Σύμφωνα με το Muse Group, το MuseScore είναι η πιο δημοφιλής εφαρμογή του είδους.

Δείτε επίσης: Microsoft: Προειδοποιεί για νέα ευπάθεια στο Windows Print Spooler

Τι είναι το beef του Muse Group με τον Xmader;

Ενώ ο Xmader, στην πραγματικότητα, διένειμε το MuseScore, αυτή δεν είναι η ρίζα της διαμάχης. Το beed του Muse Group με τον Xmader προέρχεται από δύο άλλα repositories, που δημιουργήθηκαν ειδικά για να παρακάμψουν τις συνδρομές. Αυτά τα repositories είναι τα musescore-downloader (δημιουργήθηκε Νοέμβριος 2019) και musescore-dataset (δημιουργήθηκε τον Μάρτιο 2020).

Το Musescore-downloader περιγράφει συνοπτικά: “κατεβάστε δωρεάν μουσική από το musescore.com, δεν απαιτείται σύνδεση ή απαιτείται MuseScore Pro. Με πιο απλούς όρους: το musescore-downloader σάς επιτρέπει να κατεβάζετε πράγματα από το musescore.com που δεν θα έπρεπε να μπορείτε. Το σύνολο δεδομένων musescore είναι τα ίδια τα αρχεία που έχουν ήδη ληφθεί.

Για scores που βρίσκονται στο δημόσιο domain ή που έχουν ανεβάσει οι χρήστες με άδεια Creative Commons, αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα. Ωστόσο, πολλά από τα scores είναι διαθέσιμα μόνο κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του κατόχου του score και του ίδιου του Muse Group – και αυτό έχει πολλές σημαντικές επιπτώσεις.

Ακριβώς επειδή μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στο score μέσω της εφαρμογής ή του ιστότοπου, δεν σημαίνει ότι είστε ελεύθεροι να έχετε πρόσβαση σε αυτό από οπουδήποτε, οποτεδήποτε ή να αναδιανείμετε το score στον εαυτό σας. Η συμφωνία διανομής μεταξύ του Muse Group και του rightsholder επιτρέπει τις νόμιμες λήψεις, αλλά μόνο όταν χρησιμοποιείτε τον ιστότοπο ή την εφαρμογή όπως προορίζεται. Αυτές οι συμφωνίες δεν δίνουν στους χρήστες carte blanche για να παρακάμψουν τους ελέγχους.

Επιπλέον, αυτές οι λήψεις μπορεί συχνά να κοστίζουν στον διανομέα πραγματικά χρήματα – μια δωρεάν λήψη ενός score που έχει άδεια για το Muse Group από έναν εμπορικό rightsholder (π.χ. Disney) δεν είναι γενικά “δωρεάν” για το ίδιο το Muse Group. Ο ιστότοπος πρέπει να πληρώσει για το δικαίωμα διανομής αυτού του score – σε πολλές περιπτώσεις, με βάση τον αριθμό των λήψεων που πραγματοποιήθηκαν.

Η παράκαμψη αυτών των στοιχείων ελέγχου αφήνει το Muse Group εκτεθειμένο – είτε σε ότι αφορά το κόστος (δεν θα κερδίσει χρήματα π.χ. από διαφημίσεις) είτε για παραβίαση των δικών του συμφωνιών διανομής με τους κατόχους δικαιωμάτων (αποτυχία παρακολούθησης των λήψεων).

ανοιχτού κώδικα

Δείτε επίσης: Τα Windows 10 21H2 κυκλοφόρησαν για δοκιμή, αλλά όχι για όλους

Ποιο είναι το beef της κοινότητας OSS με το Muse Group;

Τον Φεβρουάριο του 2020, ο προγραμματιστής του MuseScore Max Chistyakov έστειλε στον Xmader ένα αίτημα κατάργησης – το οποίο ο Xmader αναδημοσίευσε ως ζήτημα στο GitHub – για το πρόγραμμα λήψης μουσικής. Δήλωσε ότι ο Xmader “χρησιμοποιεί παράνομα το ιδιωτικό μας API.” Ο Chistyakov συνεχίζει να δηλώνει ότι μεγάλο μέρος του εν λόγω περιεχομένου παραχωρείται με άδεια στην Muse Group από μεγάλους εκδότες όπως η EMI και η Sony και ότι το πρόγραμμα λήψης του Xmader παραβιάζει αυτά τα δικαιώματα των κατόχων δικαιωμάτων.

Ο Chistyakov απειλεί τότε ότι, εάν τα εν λόγω αμφισβητούμενα repositories δεν κλείοσουν, θα πρέπει να “μεταφέρει τις πληροφορίες που σας αφορούν στους δικηγόρους μας που θα συνεργαστούν με το Github.com και την κινεζική κυβέρνηση για να σας βρουν και να σταματήσουν την παράνομη χρήση αδειοδοτημένου περιεχομένου.”

Τον Ιούνιο του 2020, ο Daniel Ray της MuseScore (γνωστός και ως workintheory) απάντησε στο ζήτημα του GitHub “για να δούμε αν μπορούμε να επιλύσουμε αυτήν την κατάσταση χωρίς να χρειαστούν περαιτέρω διαδικασίες”. Ο Ray συζήτησε νομικά ζητήματα πνευματικών δικαιωμάτων και διανομής με τον Xmader και διάφορους χρήστες του Github για αρκετούς μήνες. Τον Οκτώβριο του 2020, ο Ray δήλωσε ότι “έδωσε αρκετό χρόνο για απαντήσεις, αλλά τώρα πρέπει να συνεχίσει να ζητά την κατάργηση από το GitHub.”

Δυστυχώς, αυτό αποδείχθηκε λιγότερο απλό από ό, τι φανταζόταν ο Ray – ενώ το πρόγραμμα λήψης μουσικής επιτρέπει τη λήψη αδειών λήψεων έργων που προστατεύονται από DMCA, δεν περιέχει αυτά τα έργα, πράγμα που σημαίνει ότι το ίδιο το GitHub μπορεί να αγνοήσει τα αιτήματα κατάργησης DMCA. Αυτό καθυστέρησε τις προσπάθειες κατάργησης στο Github και κατά τη διάρκεια των μηνών απουσίας συνεχιζόμενων σχολίων από την Muse Group, οι σχολιαστές στο νήμα GitHub δήλωσαν ότι νίκησαν και το νήμα έμεινε ανέγγιχτο από τον Δεκέμβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021.

Πηγή πληροφοριών: arstechnica.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS