ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΑφροδίτη: Η επιφάνειά της συμπεριφέρεται σαν θαλάσσιος πάγος

Αφροδίτη: Η επιφάνειά της συμπεριφέρεται σαν θαλάσσιος πάγος

Η Αφροδίτη είναι ένας βραχώδης πλανήτης, παρόμοιος σε μέγεθος και πυκνότητα με τη Γη. Μερικές φορές λέγεται ότι είναι ο «δίδυμος» της Γης. Ωστόσο, η επιφάνεια της Αφροδίτης απέχει πολύ από αυτή της Γης σήμερα. Ο πλανήτης που καλύπτεται από σύννεφα είναι τόσο ζεστός που μπορεί να λιώσει μόλυβδο.

Αφροδίτη επιφάνεια

Δείτε επίσης: Δημοσιεύτηκε μια νέα εκπληκτική εικόνα του πλανήτη Αφροδίτη

Αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι στο παρελθόν η επιφάνεια της Αφροδίτης έμοιαζε περισσότερο με της Γης. Θα μπορούσε να είχε μια πιο γήινη ατμόσφαιρα, ακόμη και νερό. Στα τέλη Ιουνίου του 2021, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (NCSU) παρείχαν περισσότερα στοιχεία για τη «γήινη Αφροδίτη». Έδειξαν ότι η Αφροδίτη μπορεί κάποτε να ήταν γεωλογικά ενεργή και μπορεί να είναι ακόμα ενεργή.

Η νέα ανάλυση έδειξε ότι τα τεμάχια του φλοιού της Αφροδίτης, που μοιάζουν κάπως με πάγο στις παγωμένες λίμνες ή στον ωκεανό, φαίνεται να είναι κινητά.

Δεν είναι όπως οι τεκτονικές πλάκες στον πλανήτη μας, που αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, αλλά παρόμοιο.

Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα νέα τους ευρήματα στο Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) στις 29 Ιουνίου 2021.

Δείτε ακόμα: Οι επιστήμονες είδαν έναν μετεωρίτη να χτυπά τον πλανήτη Δία

Η μελέτη διαπίστωσε περιοχές της επιφάνειας της Αφροδίτης, όπου ο φλοιός χωρίζεται σε τετράγωνα, που κινούνται. Έτσι συμπεριφέρονται οι παγοι στη Γη, όπως εξήγησε ο κύριος συγγραφέας Paul Byrne του North State State University.

Ενώ αυτά τα μπλοκ θυμίζουν τεκτονικές πλάκες της Γης, υπάρχουν διαφορές. Στη Γη, οι τεκτονικές πλάκες συγκρούονται, απομακρύνονται ή γλιστρούν μεταξύ τους. Αυτό συμβαίνει στην περιοχή που ονομάζεται λιθόσφαιρα (ο φλοιός και το άνω μέρος του μανδύα).

Αυτή η σύγκρουση και ολίσθηση συμβαίνει επίσης στην Αφροδίτη. Αλλά η διαδικασία δεν δημιουργεί ζώνες υποαγωγής (όταν συγκρούονται δύο πλάκες, η πυκνότερη πλάκα βυθίζεται κάτω από την λιγότερο πυκνή πλάκα) ή οροσειρές.

Η κίνηση στην επιφάνεια δίνει μια υπόδειξη για το τι μπορεί να συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια. Ωστόσο, η τεκτονική που παρατηρείται στην Αφροδίτη είναι το πιο κοντινό πράγμα στις τεκτονικές πλάκες της Γης. Με άλλα λόγια, η τεκτονική δραστηριότητα στην Αφροδίτη μπορεί να είναι παρόμοια με αυτή που συνέβη στη Γη στην αρχαιότητα, περίπου 4 δισεκατομμύρια έως 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Δείτε επίσης: Οι επιστήμονες είδαν έναν μετεωρίτη να χτυπά τον πλανήτη Δία

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν την ανακάλυψη χρησιμοποιώντας εικόνες ραντάρ από το διαστημικό σκάφος Magellan της NASA, το οποίο ξεκίνησε το 1989 και έμεινε σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη μέχρι το 1994. Ο τύπος της τεκτονικής που παρατηρείται φαίνεται να συσχετίζεται με το νωθρό εσωτερικό του πλανήτη. Η παραμόρφωση που φαίνεται δείχνει ότι η Αφροδίτη εξακολουθεί να είναι γεωλογικά ενεργή σήμερα. Η κατανόηση των τεκτονικών διεργασιών στην Αφροδίτη βοηθά τους επιστήμονες να προσδιορίσουν πώς ήταν ο πλανήτης πριν από μερικά δισεκατομμύρια χρόνια και πώς μετατράπηκε σε αυτό που είναι σήμερα. Μπορεί επίσης να παρέχει ενδείξεις για παρόμοιες διεργασίες σε άλλους πλανήτες και στη νεότερη Γη.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS