ΑρχικήsecurityInterpol: Καλεί τις αστυνομικές δυνάμεις να ενωθούν ενάντια στην πιθανή «ransomware πανδημία»

Interpol: Καλεί τις αστυνομικές δυνάμεις να ενωθούν ενάντια στην πιθανή «ransomware πανδημία»

Ο Γενικός Γραμματέας της Interpol, Jürgen Stock, προτρέπει τις αστυνομικές υπηρεσίες και τους εταίρους της βιομηχανίας να συνεργαστούν, προκειμένου να αποτρέψουν μια πιθανή μελλοντική «ransomware πανδημία».

Ο Stock επεσήμανε ότι η καλύτερη τακτική για να διαταραχθεί μια φαινομενικά ατελείωτη ροή ransomware επιθέσεων, είναι να υιοθετηθεί η ίδια στρατηγική διεθνούς συνεργασίας που ακολουθείται κατά την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της τρομοκρατίας.

Διαβάστε επίσης: Επιχείρηση «Lyrebird»: Συνεργασία Group-IB με Interpol στη σύλληψη υπόπτου για κυβερνοεγκλήματα

Ο Stock ανέφερε, στις 12 Ιουλίου, στο φόρουμ της Interpol για το ransomware, τα ακόλουθα: «Παρά τη σοβαρότητα των εγκλημάτων τους, οι ransomware εγκληματίες προσαρμόζουν συνεχώς τις τακτικές τους, λειτουργούν χωρίς σύνορα και με σχεδόν καμία τιμωρία. Το ransomware, όπως και η πανδημία που αυτό εκμεταλλεύεται, εξελίσσεται σε διάφορες παραλλαγές, παρέχοντας υψηλά οικονομικά κέρδη στους εγκληματίες. Έχει εξελιχθεί σε μια πολύ μεγάλη απειλή, οπότε δεν γίνεται οι οντότητες ή οι κλάδοι να το αντιμετωπίσουν ο καθένας μόνος του ξεχωριστά. Το μέγεθος αυτής της πρόκλησης απαιτεί επειγόντως μια ενωμένη παγκόσμια δράση, την οποία η Interpol μπορεί να διευκολύνει ως ουδέτερος και αξιόπιστος παγκόσμιος εταίρος.»

Interpol  «ransomware πανδημία»
Interpol: Καλεί τις αστυνομικές δυνάμεις να ενωθούν ενάντια στην πιθανή «ransomware πανδημία»

Προηγούμενες διεθνείς επιχειρήσεις που έχουν συντονιστεί από την Interpol, έχουν δείξει ότι η αστυνομία παγκοσμίως που καταπολεμά το έγκλημα μπορεί να επιφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Ενδεικτικά, αξίζει να αναφέρουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2020 πραγματοποιήθηκαν πάνω από 20.000 συλλήψεις, ενώ αναχαιτίστηκαν επίσης περισσότερα από 150 εκατομμύρια δολάρια σε παράνομα κεφάλαια, στο πλαίσιο της Επιχείρησης «First Light», σε μια παγκόσμια καταστολή ενός έτους, για την αντιμετώπιση των τηλεφωνικών και διαδικτυακών απατών.

Η Interpol συντονίζει επίσης το «κλείσιμο» χιλιάδων διαδικτυακών αγορών που παρουσιάζονται ως νόμιμα φαρμακεία και προωθούν επικίνδυνα, ψεύτικα και παράνομα φάρμακα και ναρκωτικά.

Επιπλέον, η Επιχείρηση «HAECHI-I», υποστηριζόμενη επίσης από την Interpol, οδήγησε στην αναχαίτιση της μεταφοράς 83 εκατομμυρίων δολαρίων που ανήκαν σε θύματα διαδικτυακού οικονομικού εγκλήματος, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιτιθέμενών τους, στο πλαίσιο έρευνας που διήρκεσε πάνω από έξι μήνες.

Δείτε ακόμη: Η Interpol «παρεμπόδισε» τη μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμούς κυβερνοεγκληματιών

Interpol ransomware πανδημία
Interpol: Καλεί τις αστυνομικές δυνάμεις να ενωθούν ενάντια στην πιθανή «ransomware πανδημία»

Τρία μέλη μιας ομάδας που βρισκόταν πίσω από BEC απάτες – με περίπου 50.000 οργανισμούς να αποτελούν θύματα αυτής – συνελήφθησαν επίσης τον Νοέμβριο μετά την Επιχείρηση «Falcon», ως μέρος μιας άλλης έρευνας που συντόνισε η Interpol.

Ωστόσο, η Interpol δεν είναι η μόνη που ανησυχεί για τις ransomware επιθέσεις που στοχεύουν οντότητες από όλους τους κλάδους και σχεδόν όλες τις χώρες παγκοσμίως.

Σε τηλεφωνική κλήση, στις 9 Ιουλίου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ζήτησε από τον Ρώσο Πρόεδρο, Vladimir Putin, να καταστείλει τις ransomware συμμορίες που λειτουργούν στα σύνορα της Ρωσίας.

Πρόταση: REvil ransomware Kaseya: Οι hackers ζητούν $ 70 εκατομ. για αποκρυπτογράφηση όλων των συστημάτων

«ransomware πανδημία»
Interpol: Καλεί τις αστυνομικές δυνάμεις να ενωθούν ενάντια στην πιθανή «ransomware πανδημία»

Αυτή η παρότρυνση για δράση ακολουθεί τη μεγάλης κλίμακας ransomware επίθεση της συμμορίας του REvil, που έπληξε δεκάδες πελάτες της Kaseya και περίπου 1.500 άλλες επιχειρήσεις.

Η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Jen Psaki, πρόσθεσε ακόμη, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Λευκού Οίκου στις 6 Ιουλίου, ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση εναντίον ransomware συμμοριών που εδρεύουν στη Ρωσία, εάν «η ρωσική κυβέρνηση δεν θελήσει ή δεν μπορέσει να το κάνει».

Τον Ιούνιο, μετά τις ransomware επιθέσεις στην Colonial Pipeline και την JBS, η αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Anne Neuberger, παρότρυνε τις αμερικανικές επιχειρήσεις να λάβουν σοβαρά υπόψη το ransomware.

Τέλος, οι ηγέτες της G7 ζήτησαν επίσης από τη Ρωσία να παρεμποδίσει ransomware συμμορίες που διενεργούν επιθέσεις εναντίον οργανισμών σε κρίσιμους τομείς παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνητικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, από τα σύνορα της Ρωσίας.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS