PlayStation history: Πώς έφτασε η Sony Interactive Entertainment στην κυκλοφορία της αγαπημένης κονσόλας Playstation 5;
Όταν η Sony ξεκίνησε την κονσόλα παιχνιδιών PlayStation τον Δεκέμβριο του 1994 στην Ιαπωνία και τον Σεπτέμβριο του 1995 στη Βόρεια Αμερική, δήλωσε ότι ήταν έτοιμη να αμφισβητήσει τα μεγάλα ονόματα του κλάδου όπως η Nintendo και η Sega. Και απ’ ότι φαίνεται, τα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό, αφού το PlayStation είναι μια από τις πιο δημοφιλείς video game κονσόλες.
Ωστόσο, η εταιρεία δεν σκεφτόταν από την αρχή να εισέλθει σε αυτό τον κλάδο μόνη της. Πριν κυκλοφορήσει την κονσόλα, η Sony είχε συμφωνήσει να συνεργαστεί με τη Nintendo για τη δημιουργία ενός CD drive για το Super Nintendo Entertainment System. Ωστόσο, η Nintendo συνεργάστηκε τελικά με τη Philips αιφνιδιάζοντας τη Sony, η οποία μετά και από άλλη μια αποτυχημένη απόπειρα συνεργασίας με τη Sega, αποφάσισε να μην παρατήσει όλη τη δουλειά που έχει κάνει και να κυκλοφορήσει τη δική της κονσόλα PlayStation.
Δείτε επίσης: Sony: PlayStation games σε mobile συσκευές από το Μάρτιο του 2022
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
OpenAI o1: Νέο AI μοντέλο "σκέφτεται" σαν άνθρωπος
Καταγγελία εναντίον γνωστών gaming εταιρειών
Ας δούμε ένα σύντομο ιστορικό της κονσόλας:
PlayStation
Το πρώτο PlayStation κυκλοφόρησε το 1994 και ήταν μια από τις πρώτες κονσόλες που άρχισε να προσφέρει 3D visuals, ενώ ήταν επίσης η πρώτη CD-based κονσόλα που πραγματικά κέρδισε παγκόσμια δημοτικότητα. Σε αυτό το σημείο διέφερε αρκετά από τον αντίπαλό του, το Nintendo 64, το οποίο εξακολουθούσε να χρησιμοποιεί κασέτες.
Τα CD είχαν πιο αργούς χρόνους φόρτωσης από τις κασέτες, αλλά προσέφεραν πολύ περισσότερο αποθηκευτικό χώρο. Αυτό επέτρεψε στους προγραμματιστές του PS1 να γεμίσουν τόνους in-game content, πολλές ώρες ηχητικών κομματιών / φωνητικής δράσης και βίντεο.
Η κονσόλα ήταν εξοπλισμένη με έναν επεξεργαστή 33Mhz RISC, μια GPU σχεδιασμένη από Toshiba και άλλα ισχυρά στοιχεία για ήχο και βίντεο υψηλής ποιότητας. Παραδόξως, η κονσόλα δεν περιελάμβανε dedicated 2D silicon, με αποτέλεσμα μερικά 2D games να φαίνονται καλύτερα σε αντίπαλες πλατφόρμες της εποχής.
Το 2000, η Sony κυκλοφόρησε το PlayStation One, με πολύ μικρότερο σχεδιασμό και το 2018, η εταιρεία κυκλοφόρησε μια throwback μίνι κονσόλα PlayStation Classic.
Μερικά από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια της κονσόλας ήταν τα: Wipeout series, Final Fantasy 7, Gran Turismo 1 and 2 κ.ά.
Η κονσόλα ξεκίνησε αρχικά με ένα controller που δεν είχε analog sticks ή vibration, αλλά το 1997 η Sony κυκλοφόρησε ένα Dual Analog και στη συνέχεια το “DualShock” controller.
Η Sony κυκλοφόρησε, επίσης, μια ειδική developer-focused κονσόλα με το όνομα Net Yaroze PlayStation, που επέτρεπε στους χρήστες να αναπτύξουν τα δικά τους παιχνίδια.
PlayStation 2
Το 2000, η εταιρεία κυκλοφόρησε το PlayStation 2 στην τιμή των $ 299. Η Sony άρχισε να προσφέρει υποστήριξη και για DVD. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό, καθώς το PS2 ήταν πραγματικά ένα από τα φθηνότερα DVD players στην αγορά εκείνη την εποχή.
Επιπλέον, η κονσόλα ήταν εξοπλισμένη με τα λέγομενα Emotion Engine CPU και Graphics Synthesizer GPU.
Ωστόσο, δεν ήταν η πιο ισχυρή κονσόλα της εποχής, καθώς τα Microsoft Xbox και Nintendo GameCube είχαν καλύτερα γραφικά. Αυτό, όμως, δεν την εμπόδισε να φέρει κάποια υπέροχα παιχνίδια όπως: το Gran Turismo 4, το Metal Gear Solid 2, το Shadow of the Colossus και God of War.
Δείτε επίσης: Πώς η Nintendo δημιούργησε μία από της πιο επιτυχημένες κονσόλες
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της κονσόλας ήταν η συμβατότητα με τα παιχνίδια του PS1. Αυτή η δυνατότητα επέτρεψε στους gamers να συνεχίζουν να παίζουν τα παλιά αγαπημένα τους παιχνίδια.
Όσον αφορά στο controller, η Sony επέλεξε να διατηρήσει ουσιαστικά το σχεδιασμό του DualShock του PS1, με κάποιες βελτιώσεις.
Εκτός από το αρχικό PS2, η εταιρεία κυκλοφόρησε επίσης ένα slimline PS2, το οποίο ήταν μικρότερο και πιο λεπτό από το αρχικό μοντέλο.
Η λειτουργία σαν DVD player, το backward compatibility και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά το έκαναν να είναι η πιο δημοφιλής κονσόλα που υπήρξε ποτέ. Στην πραγματικότητα, το μηχάνημα πιστεύεται ότι έχει πουλήσει σχεδόν 160 εκατομμύρια μονάδες μέχρι σήμερα.
Μια ενδιαφέρουσα πληροφορία για το PS2 είναι ότι η Sony έπρεπε να λάβει ειδική άδεια από την ιαπωνική κυβέρνηση, καθώς υπήρχαν ανησυχίες ότι το PS2 θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικές εφαρμογές.
Μερικές από τις πρώτες κονσόλες PlayStation 2 είχαν ένα DRE (disc read error) σφάλμα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να μην διαβάζει σωστά μερικά παιχνίδια και DVD. Αυτό οδήγησε σε αγωγή που επιλύθηκε εκτός δικαστηρίου.
PlayStation Portable
Πριν κυκλοφορήσει το PS3, η Sony αποφάσισε να λανσάρει την πρώτη φορητή PlayStation κονσόλα, το γνωστό PlayStation Portable (PSP). Το PSP κυκλοφόρησε το 2004 και η Sony το εξόπλισε με έναν επεξεργαστή παρόμοιο με αυτόν του PS2.
Το PSP διέθετε, επίσης, λειτουργίες όπως το Memory Card Pro Duo format της Sony για αποθήκευση, έναν built-in web browser, μια μεγάλη οθόνη LCD, multimedia playback functionality και Wi-Fi.
Η Sony χρησιμοποίησε το λεγόμενο Memory Card Pro Duo format, το οποίο ήταν ουσιαστικά ένα mini-disc. Το πλεονέκτημα ήταν ότι προσέφερε σχεδόν 2GB αποθηκευτικού χώρου, αλλά το μειονέκτημα ήταν ότι οι χρόνοι φόρτωσης ήταν κακοί.
Η Sony έχει κυκλοφορήσει πολλές εκδόσεις PSP. Η πρώτη ήταν το PSP Slim, με πιο κομψό σχεδιασμό, φόρτιση USB και διπλάσιο αποθηκευτικό χώρο και μνήμη RAM. Μετά από αυτά κυκλοφόρησαν τo PSP-3000, με καλύτερη οθόνη και ενσωματωμένο μικρόφωνο, το PSP Go με ένα slideout gamepad και 16 GB εσωτερικής αποθήκευσης και το PSP Street.
Μερικοί από τους πιο σημαντικούς τίτλους που κυκλοφόρησαν στο PSP, περιλαμβάνουν τους: Lumines, Metal Gear Solid: Peace Walker, Persona 3 Portable κλπ.
PlayStation 3
Το PlayStation 3 κυκλοφόρησε το 2006 και η Sony προσπάθησε να φέρει πολλές βελτιώσεις σε αυτή τη νέα έκδοση. Η κονσόλα ήρθε με ένα ειδικά σχεδιασμένο Cell processor, Nvidia RSX GPU και Blu-ray drive. Ήταν η πρώτη κονσόλα της Sony, σχεδιασμένη με HD από την αρχή, υποστηρίζοντας HDMI output και ανάλυση 1080p και η πρώτη που είχε ένα ασύρματο controller.
Η εταιρεία προσέφερε ακόμη υποστήριξη για παιχνίδια PS2 συμπεριλαμβάνοντας το hardware του PS2 στη νέα κονσόλα.
Ωστόσο, όλη αυτή η τεχνολογία ήρθε στην τιμή των 499 $ για τη βασική έκδοση των 20 GB και στην τιμή των 599 $ για το μοντέλο 60 GB.
Απ’ ότι φαίνεται, οι πωλήσεις την πρώτη χρονιά της κυκλοφορίας ήταν απογοητευτικές λόγω της τιμής αλλά και των παιχνιδιών.
Ένα ζήτημα που αντιμετώπιζε το PS3 ήταν η περίεργη αρχιτεκτονική του με τον επεξεργαστή Cell και τα επτά εξειδικευμένα Synergistic Processing Units (SPUs). Μόλις οι προγραμματιστές κατάλαβαν τελικά την περίπλοκη αρχιτεκτονική του PS3, άρχισαν να φτάνουν στην κονσόλα πολλά ενδιαφέροντα παιχνίδια. Μερικά από αυτά είναι τα: Uncharted, Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots, Little Big Planet, Killzone 2 και 3 και το The Last of Us.
Αργότερα, η Sony κυκλοφόρησε και άλλες εκδόσεις του PS3 σε πιο οικονομική τιμή.
Τα χαρακτηριστικά της κονσόλας σε συνδυασμό με την εξαιρετική βιβλιοθήκη παιχνιδιών και τη χαμηλότερη τιμή, το έκαναν να ξεπεράσει τελικά το Xbox 360.
PlayStation Vita
Η δεύτερη φορητή κονσόλα της Sony, PlayStation Vita, κυκλοφόρησε το 2011 στην Ιαπωνία και το 2012 σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική. Με μια πανέμορφη οθόνη OLED, dual analog sticks και ένα κομψό σχεδιασμό, το Vita έκανε σίγουρα μια πολύ καλή πρώτη εντύπωση.
Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της νέας φορητής συσκευής ήταν ένα trackpad στο πίσω μέρος, που επέτρεπε στους gamers να ελέγχουν διάφορα στοιχεία ενός παιχνιδιού.
Η Sony εφάρμοσε, επίσης, μερικά στοιχεία εμπνευσμένα από τα smartphone και τα tablet, όπως έναν τετραπύρηνο επεξεργαστή Cortex-A9 και μια PowerVR SGX543MP4 + GPU.
Άλλα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν ένα γυροσκόπιο, μπροστινές και οπίσθιες κάμερες και 3G connectivity. Ωστόσο, ο εσωτερικός χώρος αποθήκευσης δεν ήταν μεγάλος, κάτι που ανάγκασε τους χρήστες να αγοράσουν κάρτες μνήμης.
Δυστυχώς, το PS Vita φαίνεται να είναι η λιγότερο επιτυχημένη κονσόλα PlayStation με κάτι παραπάνω από 16 εκατομμύρια πωλήσεις.
Μερικά από τα πιο σημαντικά παιχνίδια που κυκλοφόρησαν στο Vita περιλαμβάνουν τα: Tearaway, Gravity Rush, Killzone Mercenary, Persona 4 Golden, Uncharted: Golden Abyss και Dragon’s Crown.
Η Sony κυκλοφόρησε το Vita Slim λίγα χρόνια μετά το αρχικό μοντέλο. Η νέα συσκευή ήταν πιο λεπτή, αλλά έφερε επίσης μια οθόνη LCD, 1 GB εσωτερικής αποθήκευσης, τυπική φόρτιση micro-USB και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
PlayStation 4
Το 2013, η Sony κυκλοφόρησε το PlayStation 4. Παίρνοντας το μάθημά της από το PS3, η εταιρεία κυκλοφόρησε την κονσόλα στην πιο λογική τιμή των 399 $.
Το PS4 προσέφερε ένα AMD APU, οκταπύρηνο Jaguar-based επεξεργαστή, custom AMD graphics και 8 GB μνήμη RAM. Αυτή η αρχιτεκτονική έκανε το PS4 μια πολύ φιλική προς τους προγραμματιστές κονσόλα, επιτρέποντας στα studios να προσφέρουν μερικούς υπέροχους τίτλους από την πρώτη στιγμή.
Μερικά από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια ήταν τα: Uncharted 4: A Thief’s End, Horizon Zero Dawn, God of War, Marvel’s Spider-Man, Gran Turismo Sport.
Επιπλέον, η συντριπτική πλειονότητα των multi-platform games έτρεξε καλύτερα στο PS4 σε σύγκριση με το Xbox One. Ωστόσο, ένα μεγάλο μειονέκτημα είναι ότι το PS4 δεν υποστηρίζει παλαιότερους τίτλους του PlayStation. Έτσι, μερικά παιχνίδια κυκλοφόρησαν ξανά ως τίτλοι “Classics” για ψηφιακή λήψη.
Μαζί με τη νέα κονσόλα, η Sony παρουσίασε και ένα νέο DualShock 4 controller, που διαθέτει ένα trackpad και ένα “Share” button, ώστε οι χρήστες να μπορούν να μοιράζονται γρήγορα screenshots και βίντεο.
Το 2016, κυκλοφόρησαν και PS4 Slim και PS4 Pro, με το πρώτο να προσφέρει έναν πιο λεπτό και compact σχεδιασμό. Το PS4 Pro έφερε μεγαλύτερα CPU clock speeds, ενισχυμένα γραφικά και υποστήριξη 4K gaming.
Σε αντίθεση με το PS3, το οποίο προσέφερε δωρεάν online multiplayer πρόσβαση, οι κάτοχοι του PS4 πρέπει να πληρώσουν μια συνδρομή PlayStation Plus για να παίξουν τα περισσότερα παιχνίδια στο διαδίκτυο.
PlayStation 5
Η τελευταία κονσόλα της Sony κυκλοφόρησε το 2020, είναι το PlayStation 5 και αντιπροσωπεύει ένα ακόμη σημαντικό βήμα προόδου όσον αφορά στην τεχνολογία που χρησιμοποιεί. Αυτή η κονσόλα είναι αναβαθμισμένη με ένα οκταπύρηνο επεξεργαστή AMD Zen 2 σε συνδυασμό με γραφικά RDNA2 και 16 GB μνήμης RAM.
Δείτε επίσης: Δείτε τα καλύτερα video games για το PlayStation 5!
Χάρη στα χαρακτηριστικά του, το PS5 επιτρέπει εξαιρετικά γρήγορους χρόνους φόρτωσης, ακόμη και σε open-world τίτλους. Η Sony έχει, επίσης, επικεντρωθεί στον ήχο, με τη λεγόμενη τεχνολογία Tempest Engine που επιτρέπει πιο συναρπαστικά ηχητικά εφέ, όταν χρησιμοποιείται η κονσόλα με ακουστικά.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό είναι το hardware-based ray tracing, που επιτρέπει πιο ρεαλιστικά εφέ φωτισμού και ανάκλασης, αλλά και το native 4K gameplay.
Η κονσόλα έρχεται με το DualSense controller. Η μεγαλύτερη αλλαγή εδώ είναι η προσθήκη shoulder triggers και το βελτιωμένο haptic feedback.
Το PS5 διατίθεται σε δύο παραλλαγές. Το τυπικό μοντέλο έρχεται με 4K Blu-ray disc drive στην τιμή των 499 $, ενώ η παραλλαγή των 399 $ δεν διαθέτει φυσική μονάδα δίσκου και βασίζεται μόνο σε digital downloads.
Σημαντικά παιχνίδια του PS5 είναι τα: Returnal, Ratchet και Clank: Rift Apart, Spider-Man: Miles Morales και το remake του Demon’s Souls.
Ευτυχώς, το PS5 είναι συμβατό με την πλειονότητα των παιχνιδιών PS4. Αλλά δεν υπάρχει υποστήριξη PS3 games.
Παρά τις περιορισμένες προμήθειες λόγω της έλλειψης chip σε ολόκληρη τη βιομηχανία, το PlayStation 5 πούλησε περισσότερες κονσόλες κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων κυκλοφορίας του σε σχέση με το PS4.