ΑρχικήsecurityApple: Αν επιτραπεί το sideloading στο iPhone, οι χρήστες θα κινδυνεύσουν

Apple: Αν επιτραπεί το sideloading στο iPhone, οι χρήστες θα κινδυνεύσουν

Η Apple έχει πολλές φορές κατηγορηθεί για τους αυστηρούς ελέγχους της σχετικά με τη διανομή εφαρμογών για iOS. Ωστόσο, η εταιρεία υποστηρίζει ότι το sideloading εφαρμογών σε ένα iPhone θα μπορούσε να εκθέσει τους χρήστες σε σοβαρούς κινδύνους, που θα βλάψουν το απόρρητο και την ασφάλειά τους. Το sideloading αναφέρεται στην εγκατάσταση εφαρμογών από μια πηγή εκτός του επίσημου App Store (π.χ. ένα άλλο κατάστημα εφαρμογών ή ένα site).

Apple App Store sideloading iPhone

Σε ένα νέο έγγραφο που κοινοποιήθηκε στο site της, η Apple δήλωσε ότι ο τρόπος που έχει σχεδιαστεί το App Store βοηθά στη διατήρηση της ασφάλειας των χρηστών, καθώς η εταιρεία ελέγχει όλες τις εφαρμογές και τις ενημερώσεις τους, για να διασφαλίσει ότι είναι ασφαλείς και ότι είναι απαλλαγμένες από ακατάλληλο περιεχόμενο, κακόβουλο λογισμικό ή άλλα στοιχεία που παραβιάζουν τα Review Guidelines του App Store.

Για να ενισχύσει το επιχείρημά της, η Apple παραθέτει το Threat Intelligence Report της Nokia για το 2020. Σύμφωνα με την έκθεση, οι συσκευές Android έχουν μολυνθεί με πολλά περισσότερα κακόβουλα λογισμικά σε σχέση με τα iPhone. Σε ένα βαθμό, αυτό οφείλεται στο ότι το Android επιτρέπει το sideloading εφαρμογών (σε αντίθεση με το iPhone):

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συσκευές Android είχαν 15 φορές περισσότερες malware μολύνσεις από το iPhone, και βασικός λόγος είναι ότι οι εφαρμογές Android “μπορούν να γίνουν download από σχεδόν οπουδήποτε”, ενώ οι χρήστες iPhone μπορούν να κατεβάσουν εφαρμογές μόνο από μία πηγή: το App Store“.

Δείτε επίσης: Craig Federighi: Τα Mac είναι πιο ευάλωτα σε malware σε σχέση με τα iPhone

Η Apple τονίζει ότι αν επιτραπεί το sideloading εφαρμογών στο iPhone, θα εμφανιστούν πολλές επιθέσεις στην πλατφόρμα iOS:

Λόγω του μεγάλου μεγέθους της βάσης χρηστών του iPhone και των ευαίσθητων δεδομένων που είναι αποθηκευμένα στα τηλέφωνά τους – φωτογραφίες, δεδομένα τοποθεσίας, πληροφορίες υγείας και οικονομικά στοιχεία- το sideloading θα προκαλούσε μια πληθώρα νέων επενδύσεων σε επιθέσεις στην πλατφόρμα. Εγκληματίες του κυβερνοχώρου θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και θα πραγματοποιήσουν εξελιγμένες επιθέσεις που θα στοχεύουν χρήστες iOS… Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος malware επιθέσεων θέτει όλους τους χρήστες σε μεγαλύτερο κίνδυνο, ακόμη και αυτούς που κάνουν λήψη εφαρμογών μόνο από το App Store“.

Δείτε επίσης: Νέο malware εμποδίζει τα θύματα να επισκεφτούν “πειρατικά sites”

Η Apple πρόσθεσε ότι το sideloading στο iPhone θα μπορούσε να αναγκάσει τους χρήστες να τεθούν σε κίνδυνο, επειδή ορισμένες εφαρμογές που είναι απαραίτητες για την εργασία, το σχολείο ή άλλες εργασίες ενδέχεται να μην είναι πλέον διαθέσιμες στο App Store. Επιπλέον, οι απατεώνες μπορούν να εξαπατήσουν τους χρήστες και να τους κάνουν να πιστεύουν ότι κάνουν ασφαλή λήψη εφαρμογών από το App Store, χωρίς να συμβαίνει αυτό.

Δείτε επίσης: Τελικά, η Apple ενδιαφέρεται πραγματικά για το απόρρητο των χρηστών;

Στο τέλος, η εταιρεία τόνισε ότι οι χρήστες iPhone θα πρέπει να βρίσκονται συνεχώς σε επαγρύπνηση αν επιτραπεί το sideloading. Οι χρήστες θα πρέπει να αναζητούν συνεχώς για απάτες και θα έχουν πολύ λιγότερη εμπιστοσύνη, με αποτέλεσμα να κατεβάζουν λιγότερες εφαρμογές, από λιγότερους προγραμματιστές. Από την άλλη πλευρά, η Apple περιέγραψε το App Store ως “αξιόπιστο μέρος“, σημειώνοντας ότι τα πολλά επίπεδα ασφάλειας παρέχουν στους χρήστες ένα “ασύγκριτο επίπεδο προστασίας από κακόβουλο λογισμικό“.

Πηγή: MacRumors

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS