ΑρχικήHow ToΠοιες είναι οι θύρες υπολογιστών και πως λειτουργούν;

Ποιες είναι οι θύρες υπολογιστών και πως λειτουργούν;

Τόσο οι φορητοί όσο και οι επιτραπέζιοι υπολογιστές, διαθέτουν πολλές διαφορετικές θύρες που αποτελούν σημεία σύνδεσης μεταξύ της συσκευής και των περιφερειακών της. Ας δούμε πόσες και ποιές είναι οι θύρες υπολογιστών.

θύρες συσκευές

Μερικά από τα πιο κοινά περιφερειακά είναι το ποντίκι, το πληκτρολόγιο, οι μονάδες οθόνης, ο εκτυπωτής, το ηχείο, οι μονάδες flash και πολλά ακόμα. Η κύρια λειτουργία μιας θύρας υπολογιστή είναι να αποτελεί ένα σημείο σύνδεσης για το καλώδιο του περιφερειακού που επιτρέπει τη ροή δεδομένων μεταξύ των δύο συσκευών. Οι θύρες υπολογιστών (computer ports) ονομάζονται και θύρες επικοινωνίας, καθώς είναι υπεύθυνες για την επικοινωνία μεταξύ του υπολογιστή και μίας περιφερειακής συσκευής.

Δείτε επίσης: Χάκερ στέλνουν σε πελάτες παραβιασμένες συσκευές Ledger

Γενικά, το θηλυκό άκρο της σύνδεσης αναφέρεται ως θύρα και συνήθως βρίσκεται στη μητρική πλακέτα. Οι θύρες υπολογιστών (computer ports) κατηγοριοποιούνται σε δύο είδη με βάση τον τύπο ή το πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για την επικοινωνία, σε σειριακές και παράλληλες. Μια σειριακή θύρα είναι μια διεπαφή μέσω της οποίας μπορούν να συνδεθούν περιφερειακά, χρησιμοποιώντας ένα σειριακό πρωτόκολλο το οποίο περιλαμβάνει τη μετάδοση δεδομένων ενός bit κάθε φορά σε μία μόνο γραμμή επικοινωνίας.

Ο πιο συνηθισμένος τύπος σειριακής θύρας είναι ο D-Subminiature ή D-sub connector που μεταφέρει σήματα RS-232.

Από την άλλη πλευρά, η παράλληλη θύρα είναι μια διεπαφή μέσω της οποίας η επικοινωνία μεταξύ ενός υπολογιστή και της περιφερειακής του συσκευής γίνεται με παράλληλο τρόπο. Σε αυτή τα δεδομένα μεταφέρονται μέσα ή έξω παράλληλα χρησιμοποιώντας περισσότερες από μία γραμμές επικοινωνίας ή καλώδιο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα παράλληλης θύρας είναι η θύρα του εκτυπωτή.

Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα είδη θυρών που διαθέτουν οι υπολογιστές και άλλες συσκευές.

Θύρα PS / 2: Αναπτύχθηκε από την IBM για τη σύνδεση του ποντικιού και του πληκτρολογίου. Η πρώτη του κυκλοφορία έγινε με τη σειρά Personal Systems/2 της IBM από όπου πήρε και το όνομα του. Οι υποδοχές PS / 2 έχουν χρωματική κωδικοποίηση, με μωβ για το πληκτρολόγιο και πράσινο για το ποντίκι. Παρόλο που το pinout και των δύο θυρών PS / 2 ποντικιού και πληκτρολογίου είναι ίδιο, οι υπολογιστές δεν τα αναγνωρίζουν όταν συνδέονται σε λάθος θύρα.

Θύρα DB-25: Είναι μια παραλλαγή του D-sub και είναι η αρχική θύρα για σειριακή επικοινωνία RS-232. Αναπτύχθηκε ως η κύρια θύρα για σειριακές συνδέσεις που χρησιμοποιούν πρωτόκολλο RS-232, αλλά σπάνια χρησιμοποιήθηκε ως σειριακή θύρα και συχνά χρησιμοποιήθηκε ως παράλληλη θύρα εκτυπωτή.

Θύρα DE-9: Είναι οι δεύτερη σειριακή θύρα που αναπτύχθηκε για σειριακή επικοινωνία με βάση το RS-232. Είναι ένας σύνδεσμος D-sub με κέλυφος E και συχνά ονομάζεται DB-9. Ονομάζεται επίσης θύρα COM και επιτρέπει πλήρη αμφίδρομη σειριακή επικοινωνία μεταξύ του υπολογιστή και του περιφερειακού.

Οι παράλληλες θύρες υπολογιστών (computer ports) αποτελούν διεπαφές μεταξύ υπολογιστή και περιφερειακών συσκευών όπως εκτυπωτές, με παράλληλη επικοινωνία. Μία παράλληλη θύρα, που ονομάζεται και Centronic, είναι μια θύρα 36 ακίδων που αναπτύχθηκε ως διεπαφή για εκτυπωτές και σαρωτές.

θύρες συσκευές

Θύρες υπολογιστών (computer ports)_ Θύρες ήχου: Χρησιμοποιούνται για τη σύνδεση ηχείων ή άλλων συσκευών εξόδου ήχου με τον υπολογιστή. Τα ηχητικά σήματα μπορεί να είναι είτε αναλογικά είτε ψηφιακά και ανάλογα με το είδος, η θύρα και ο αντίστοιχος σύνδεσμος διαφέρουν.

Η πιο συνηθισμένη θύρα ήχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση στερεοφωνικών ακουστικών ή καναλιών surround ήχου. Πρόκειται για ένα σύστημα 6 συνδέσεων που περιλαμβάνεται στην πλειονότητα των υπολογιστών για έξοδο ήχου καθώς και σύνδεση μικροφώνου. Οι 6 συνδέσεις έχουν χρωματική κωδικοποίηση σε μπλε, πράσινο, ροζ, πορτοκαλί, μαύρο και γκρι χρώμα.

Θύρα Sony / Phillips (S / PDIF): Είναι μια διασύνδεση ήχου που χρησιμοποιείται στα οικιακά μέσα. Υποστηρίζει ψηφιακό ήχο και μπορεί να μεταδοθεί χρησιμοποιώντας ένα ομοαξονικό καλώδιο ήχου RCA ή έναν σύνδεσμο οπτικών ινών TOSLINK.

Δείτε επίσης: Ο Google Chrome αποκλείει τη θύρα 10080 για να σταματήσει τις επιθέσεις NAT Slipstreaming

Το TOSLINK (Toshiba Link) χρησιμοποιείται συχνότερα με θύρα ψηφιακού ήχου που μπορεί να υποστηρίξει ήχο surround 7.1 καναλιών με ένα μόνο καλώδιο.

Θύρα VGA: Βρίσκεται σε πολλούς υπολογιστές, προβολείς, κάρτες βίντεο και τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας. Είναι ένας σύνδεσμος D-sub που αποτελείται από 15 ακίδες σε 3 σειρές. Η θύρα VGA είναι η κύρια διεπαφή μεταξύ υπολογιστών και παλαιότερων οθονών CRT. Με την αύξηση της χρήσης ψηφιακού βίντεο, οι θύρες VGA αντικαθίστανται από θύρες HDMI και θύρες οθόνης.

Θύρα DVI: Είναι μια ψηφιακή διεπαφή υψηλής ταχύτητας μεταξύ ενός ελεγκτή οθόνης όπως ενός υπολογιστή και μιας συσκευής οθόνης. Αναπτύχθηκε με σκοπό τη μετάδοση ψηφιακών σημάτων βίντεο χωρίς απώλειες και την αντικατάσταση της αναλογικής τεχνολογίας VGA.

Υπάρχουν τρεις τύποι συνδέσμων DVI με βάση τα σήματα που μπορεί να μεταφέρει: DVI-I, DVI-D και DVI-A. Το DVI-I είναι μια θύρα DVI με ενσωματωμένα αναλογικά και ψηφιακά σήματα. Το DVI-D υποστηρίζει μόνο ψηφιακά σήματα και το DVI-A υποστηρίζει μόνο αναλογικά σήματα.

Θύρα Mini-DVI: Αναπτύχθηκε από την Apple ως εναλλακτική λύση στη θύρα Mini-VGA και είναι φυσικά παρόμοια με αυτήν. Έχει 32 ακίδες και είναι ικανή να μεταδίδει σήματα DVI, S-Video και VGA με αντίστοιχους προσαρμογείς.

Θύρα Micro-DVI: Όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι φυσικά μικρότερη από τη Mini-DVI και είναι ικανή να μεταδίδει μόνο ψηφιακά σήματα.

Θύρα DisplayPort: Έχει αναπτυχθεί με σκοπό την αντικατάσταση των θυρών VGA και DVI ως την κύρια διεπαφή μεταξύ υπολογιστή και οθόνης. Διαθέτει υποδοχή 20 ακίδων, που είναι πολύ λιγότερες σε σύγκριση με τη θύρα DVI και προσφέρει καλύτερη ανάλυση. Η Apple παρουσίασε μια μικροσκοπική έκδοση του DisplayPort και την ονόμασε Mini DisplayPort (mDP ή Mini DP).

Θύρα Component Video: Είναι μια διεπαφή, όπου τα σήματα βίντεο χωρίζονται σε περισσότερα από δύο κανάλια και η ποιότητα του σήματος βίντεο είναι καλύτερη. Η θύρα να μεταδίδει τόσο αναλογικά όσο και ψηφιακά σήματα βίντεο.

Θύρα S-Video ή Separate Video: Χρησιμοποιείται για τη μετάδοση μόνο σημάτων βίντεο. Η ποιότητα της εικόνας είναι καλύτερη από αυτή του Composite video, αλλά έχει μικρότερη ανάλυση από το Component video. Η θύρα S-Video έχει γενικά μαύρο χρώμα και υπάρχει σε όλες τις τηλεοράσεις και τους περισσότερους υπολογιστές και αποτελείται από μόνο 4 ακίδες.

θύρες συσκευές

Το HDMI είναι συντομογραφία του High Definition Media Interface. Είναι μια ψηφιακή διεπαφή για τη σύνδεση συσκευών υψηλής ευκρίνειας και εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας όπως οθόνες υπολογιστών, HDTV, συσκευές αναπαραγωγής Blu-Ray, κονσόλες παιχνιδιών, κάμερες υψηλής ευκρίνειας κ.α.

Το HDMI αποτελείται από 19 ακίδες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά μη συμπιεσμένου βίντεο και συμπιεσμένων ή μη συμπιεσμένων ηχητικών σημάτων.

Με την έκδοση HDMI 1.3, κυκλοφορεί ένας νέος συνδυασμός θύρας HDMI και σύνδεσης που ονομάζεται Mini HDMI. Είναι μικρότερο από μια κανονική θύρα HDMI αλλά έχει επίσης 19 ακίδες.

Με την έκδοση HDMI 1.4, κυκλοφόρησε και η Micro HDMI, η οποία έχει επίσης 19 ακίδες, αλλά το pinout είναι διαφορετικό.

Θύρα USB: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά δεδομένων, να λειτουργήσει ως διεπαφή για περιφερειακά και ακόμη και να λειτουργεί ως τροφοδοτικό για συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε αυτήν.

Δείτε ακόμα: Ερευνητές ανακάλυψαν 75.000 αρχεία σε μονάδες USB από δεύτερο χέρι

Υπάρχουν τρία είδη θύρας USB: Type-A, Type B ή mini USB και Micro USB. Η θύρα USB Type-A είναι μια υποδοχή 4 ακίδων, με διαφορετικές εκδόσεις. Το USB Type – C είναι η τελευταία προδιαγραφή του USB και έχει δημιουργηθεί για να αντικαταστήσει τους τύπους A και B και αποτελείται από 24 ακίδες.

Έχει δυνατότητα χειρισμού υψηλού ρεύματος, που χρησιμοποιείται στην τελευταία τεχνολογία γρήγορης φόρτισης, όπου η μπαταρία ενός smartphone θα φτάσει σε πλήρη φόρτιση, σε πολύ λιγότερο χρόνο.

Θύρα RJ – 45: Η διεπαφή που χρησιμοποιείται για τη δικτύωση υπολογιστών και τις τηλεπικοινωνίες είναι γνωστή ως Registered Jack (RJ) και συγκεκριμένα η θύρα RJ – 45 χρησιμοποιείται για Ethernet μέσω καλωδίου. Είναι αρθρωτή και περιέχει 8 ακίδες.

Συχνά, οι θύρες RJ-45 είναι εξοπλισμένες με δύο LED για ένδειξη μετάδοσης και ανίχνευσης πακέτων.

Θύρα RJ-11: Είναι ένας άλλος τύπος Registered Jack που χρησιμοποιείται ως διεπαφή για συνδέσεις τηλεφώνου, μόντεμ ή ADSL. Παρόλο που οι υπολογιστές σχεδόν ποτέ δεν διαθέτουν θύρα RJ-11, είναι η κύρια διεπαφή σε όλα τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών.

Οι θύρες RJ-45 και RJ11 μοιάζουν, αλλά η RJ-11 είναι μικρότερη και χρησιμοποιεί μια σύνδεση 6 σημείων – 4 επαφών (6P – 4C).

Θύρα e-SATA: Είναι ένας εξωτερικός σύνδεσμος Serial AT Attachment που χρησιμοποιείται ως διεπαφή για τη σύνδεση εξωτερικών συσκευών μαζικής αποθήκευσης. Είναι υβριδικές θύρες ικανές να υποστηρίζουν τόσο το e-SATA όσο και το USB.

Ωστόσο η θύρα e-SATAp δεν είναι επισήμως αναγνωρισμένη και πρέπει να χρησιμοποιείται με ευθύνη του χρήστη.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS