Ο Οργανισμός Συνθήκης του Βόρειου Ατλαντικού (ΝΑΤΟ) και στρατιωτική συμμαχία 30 χωρών μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, εξέδωσε ένα νέο ανακοινωθέν στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών αυτής της εβδομάδας, όπου περιγράφεται ποιες είναι οι σωστές μέθοδοι ανταπόκρισης στις απειλές για την εθνική ασφάλεια. Μία από αυτές είναι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, όπως εντοπίστηκε από το The Register.

Δείτε επίσης: Ευρώπη: Διπλασιάστηκαν οι σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις το 2020

Η νέα πολιτική είναι αποτέλεσμα των επιθέσεων υψηλού προφίλ στο αμερικανικό δίκτυο διανομής καυσίμων Colonial Pipeline, που οδήγησε σε πληρωμή λύτρων 4 εκατομμυρίων δολαρίων σε κυβερνοεγκληματίες, τα μισά από τα οποία κατασχέθηκαν αργότερα από το FBI. Αλλά και η JBS, πλήρωσε 11 εκατομμύρια $ για μία επίθεση ransomware που δέχτηκε.

Ο τεχνολογικός κόσμος έχει υποστεί κι άλλες σημαντικές επιθέσεις, όπως αυτή της SolarWinds, που έθεσε σε κίνδυνο κορυφαίες εταιρείες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και αποδόθηκε στη ρωσική κυβέρνηση. Και πριν από λίγο καιρό, η Ρωσία κατηγορήθηκε για το μαζικό ξέσπασμα ransomware NotPetya, ενώ η Βόρεια Κορέα κατηγορήθηκε για την επίθεση ransomware WannaCry το 2017.

Μετά από τέτοιες επιθέσεις, το ΝΑΤΟ ενέκρινε την «Πλήρη Πολιτική Άμυνας στον κυβερνοχώρο», η οποία θα δει τη συμμαχία να αντιμετωπίζει κυβερνοεπιθέσεις «κατά περίπτωση» και μπορεί να τις θεωρήσει ίδιες με μία ένοπλη επίθεση.

«Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την εξελισσόμενη πρόκληση, σήμερα εγκρίναμε την ολοκληρωμένη πολιτική άμυνας στον κυβερνοχώρο του ΝΑΤΟ, η οποία θα υποστηρίξει τα τρία βασικά καθήκοντα του ΝΑΤΟ και τη συνολική στάση αποτροπής και άμυνας και θα ενισχύσει περαιτέρω την ανθεκτικότητά μας

», αναφέρει το ανακοινωθέν.

Η συμμαχία του ΝΑΤΟ δεσμεύεται να «επιβάλει κυρώσεις σε όσους μας βλάπτουν», εάν κριθεί απαραίτητο. Ωστόσο, η πολιτική των δυτικών κυβερνήσεων περιορίζεται ως επί το πλείστον στο να ονομάζει και να ντροπιάζει τη χώρα από όπου ξεκινούν αυτές οι επιθέσεις.

Ο Joe Biden παρακολούθησε την πρώτη του συνάντηση στο ΝΑΤΟ ως πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin την Τετάρτη. Ο Biden αναμένεται να απαιτήσει από τη Ρωσία να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο εντός της δικαιοδοσίας της. Η επίθεση στην Colonial αποδόθηκε σε μια ρωσική επιχείρηση ransomware-as-a-service.

Δείτε επίσης: Colonial Pipeline: Ποιο είναι το λάθος που έκαναν οι χάκερ;

Η Κίνα ήταν επίσης στο προσκήνιο στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για τις δυνατότητες στον κυβερνοχώρο, τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και την επέκταση της εξουσίας σε όλο τον κόσμο.

«Η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και οι διεθνείς πολιτικές μπορούν να παρουσιάσουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε μαζί ως συμμαχία», αναφέρει το ανακοινωθέν.