ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΕμβόλιο Novavax: Πάνω από 90% αποτελεσματικό για διάφορες μεταλλάξεις του COVID-19

Εμβόλιο Novavax: Πάνω από 90% αποτελεσματικό για διάφορες μεταλλάξεις του COVID-19

Η φαρμακευτική εταιρεία “Novavax Inc.” με έδρα το Maryland των ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ότι τα στοιχεία από την κλινική δοκιμή τελικού σταδίου του εμβολίου της δείχνουν πως είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό κατά του COVID-19 για διάφορα παραλλαγμένα στελέχη του ιού. Το εμβόλιο, το οποίο ονομάζεται NVX-CoV2373, διαφέρει τόσο από τα εμβόλια mRNA, όπως εκείνα των Pfizer-BioNTech και της Moderna, όσο και από τα εμβόλια που βασίζονται σε αδενοϊό, όπως εκείνα των AstraZeneca – Οξφόρδης και Johnson & Johnson. Βασίζεται σε τεχνολογία ανασυνδυασμένων νανοσωματιδίων και στο ανοσοενισχυτικό της Novavax, το οποίο ονομάζεται Matrix-Mon, προκειμένου να οδηγήσει σε ανοσοαπόκριση.

Η έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος περίπου 30.000 εθελοντές στις ΗΠΑ και το Μεξικό, υπογραμμίζει ότι η εταιρεία βρίσκεται κοντά στο να υποβάλει αίτημα για την χορήγηση έγκρισης για επείγουσα χρήση του εμβολίου της στις ΗΠΑ και άλλες χώρες, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021.

Διαβάστε επίσης: Phishing επιθέσεις χρησιμοποιούν fake έρευνες εμβολίου COVID-19 για να κλέψουν προσωπικά στοιχεία

Το εμβόλιο που ανέπτυξε η Novavax με βάση τις πρωτεΐνες ήταν πάνω από 93% αποτελεσματικό κατά των κυρίαρχων παραλλαγμένων στελεχών του COVID-19, τα οποία χαρακτηρίζονται ως παραλλαγές που προκαλούν ανησυχία τόσο στους επιστήμονες όσο και στους αξιωματούχους δημόσιας υγείας, σύμφωνα με όσα ανέφερε η εταιρεία σε σχετική της δήλωση.

Εμβόλιο Novavax μεταλλάξεις COVID-19
Εμβόλιο Novavax: Πάνω από 90% αποτελεσματικό για διάφορες μεταλλάξεις του COVID-19

Η εταιρεία επεσήμανε ακόμη ότι, κατά τη διάρκεια της δοκιμής, το παραλλαγμένο στέλεχος B.1.1.7, που ταυτοποιήθηκε πρώτη φορά στη Βρετανία, έγινε το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που παρατηρήθηκε σε μεγαλύτερο βαθμό στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, o Gregory Glenn, επικεφαλής έρευνας και ανάπτυξης στη Novavax, δήλωσε στο Reuters ότι η εταιρεία εντόπισε παραλλαγμένα στελέχη του COVID-19 που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία, μεταξύ των συμμετεχόντων στην δοκιμή.

Το εμβόλιο αυτό σημείωσε αποτελεσματικότητα κατά 91% μεταξύ εθελοντών που παρουσίαζαν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης και 100% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη μετρίων και σοβαρών περιπτώσεων COVID-19. Επίσης ήταν σχεδόν 70% αποτελεσματικό κατά παραλλαγμένων στελεχών του ιού που η Novavax δεν ήταν σε θέση να αναγνωρίσει, πρόσθεσε ο Glenn. Ο Glenn σημείωσε ακόμη πως είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει κατά ενός ιού που μεταλλάσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

Εμβόλιο Novavax μεταλλάξεις του COVID-19
Εμβόλιο Novavax: Πάνω από 90% αποτελεσματικό για διάφορες μεταλλάξεις του COVID-19

Δείτε ακόμη: Facebook: Έχει αφαιρέσει 18 εκατομμύρια posts παραπληροφόρησης σχετικά με τον COVID-19

Η Novavax δήλωσε ότι το εμβόλιο ήταν εν γένει καλά ανεκτό μεταξύ των συμμετεχόντων.

Όσον αφορά τις παρενέργειές του, σε αυτές περιλαμβάνονταν πονοκέφαλος, κόπωση και μυαλγίες και αυτές ήταν εν γένει ήπιες. Ωστόσο, ένας μικρός αριθμός συμμετεχόντων είχε παρενέργειες που περιγράφηκαν ως σοβαρές.

Όπως όλα δείχνουν, η Novavax είναι κοντά την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων τον μήνα ως το τέλος του τρίτου τριμήνου του 2021, καθώς και 150 εκατομμυρίων δόσεων τον μήνα στο τέταρτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την ίδια.

Πρόταση: Μελάνωμα: Εμβόλιο προστατεύει για 4 χρόνια από υποτροπή στο δέρμα!

Εμβόλιο Novavax μεταλλάξεις COVID-19
Εμβόλιο Novavax: Πάνω από 90% αποτελεσματικό για διάφορες μεταλλάξεις του COVID-19

Η Novavax έχει επανειλημμένως μεταθέσει προβλέψεις παραγωγής και αγωνίστηκε για την πρόσβαση σε βασικά υλικά και εξοπλισμό που χρειαζόταν για την παρασκευή του εμβολίου της. Ωστόσο σε πρόσκληση για επενδυτές, ο γενικός διευθυντής, Stanley Erck, δήλωσε ότι τα μεγάλα παρασκευαστικά εμπόδια έχουν αρθεί και ότι όλες οι εγκαταστάσεις της Novavax μπορούν τώρα να παράξουν το εμβόλιο κατά του COVID-19 σε εμπορική κλίμακα. Ο Erck επεσήμανε ακόμη ότι η Novavax έχει αρχίσει την διαδικασία υποβολής αιτήματος στις ρυθμιστικές αρχές στην Ινδία σε συνεργασία με το Serum Institute of India (SII), στο οποίο έχει ανατεθεί η παρασκευή δόσεων του εμβολίου της. Aνέφερε επίσης πως αυτό που κατανοεί είναι ότι το SII δεν αντιμετωπίζει πλέον περιορισμούς λόγω ελλείψεων βασικών υλικών.

Το SII είχε ανακοινώσει τον Μάρτιο ότι οι περιορισμοί από τις ΗΠΑ στις εξαγωγές προμηθειών που χρησιμοποιούνταν για εμβόλια, περιόριζαν την ικανότητά της να αυξήσει την παραγωγή.

Το εν λόγω εμβόλιο μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικά ψυγεία, καθιστώντας έτσι εύκολη τη διανομή του.

Η Novavax ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της έρευνας με δελτίο Τύπο και πλέον σκοπεύει να τα δημοσιεύσει και σε ιατρικό περιοδικό, όπου θα αξιολογηθούν από ανεξάρτητους ειδικούς.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS