ΑρχικήsecurityJBS: Έδωσε λύτρα ύψους $11 εκατομμυρίων στη REvil ransomware ομάδα

JBS: Έδωσε λύτρα ύψους $11 εκατομμυρίων στη REvil ransomware ομάδα

Η JBS, ο μεγαλύτερος προμηθευτής βοείου κρέατος στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι πλήρωσε 11 εκατομμύρια δολάρια στη ransomware συμμορία που παραβίασε τα συστήματά της πριν μερικές ημέρες. Η επίθεση έλαβε χώρα στα τέλη Μαΐου από τη REvil ransomware συμμορία, μία από τις πολλές ρωσόφωνες hacking ομάδες. Η επίθεση επηρέασε τα IT συστήματα στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Τα νέα της πληρωμής των λύτρων αναφέρθηκαν για πρώτη φορά από το The Wall Street Journal.

Δείτε επίσης: JBS: Ο μεγαλύτερος προμηθευτής κρέατος θύμα κυβερνοεπίθεσης

JBS

Η REvil ransomware συμμορία έχει κερδίσει εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια, μέσα από επιθέσεις σε μεγάλους οργανισμούς και εταιρείες. Οι hackers κλέβουν δεδομένα, κρυπτογραφούν αρχεία και μετά ζητούν λύτρα για να δώσουν ένα εργαλείο αποκρυπτογράφησης και να μην διαρρεύσουν τα κλεμμένα δεδομένα.

Σε μια δήλωση, η JBS ανέφερε ότι ήταν σε θέση να επαναφέρει το μεγαλύτερο μέρος των συστημάτων της χωρίς τη βοήθεια της REvil, αλλά επέλεξε να πληρώσει τα λύτρα για να διατηρήσει τα αρχεία της ασφαλή.

Δείτε επίσης: Το FBI συνδέει τη ransomware επίθεση στη JBS με τη συμμορία REvil

REvil ransomware

Τη στιγμή της πληρωμής, η συντριπτική πλειονότητα των εγκαταστάσεων της εταιρείας ήταν λειτουργική“, ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι έλαβε αυτή την απόφαση για να διασφαλίσει ότι δεν θα συμβεί κάτι απρόοπτο και ότι δεν θα διαρρεύσουν δεδομένα.

Ο Charles Carmakal, Chief Technology Officer στη cybersecurity εταιρεία Mandiant, είπε ότι τα 11 εκατομμύρια δολάρια μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά ένα τέτοιο ποσό δεν είναι ασυνήθιστο σε μια επιτυχημένη ransomware επίθεση.

Για μια εταιρεία σαν αυτή, φαίνεται ότι είναι ένα πολύ συνηθισμένο ποσό για εκβιασμό“, δήλωσε ο Carmakal.

Μερικές φορές, μπορείτε να δείτε και πραγματικά μεγάλα ποσά, που ανέρχονται σε 40, 45, 50 εκατομμύρια. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να πληρώσουν τόσα πολλά και προσπαθούν να το διαπραγματευτούν“.

Δείτε επίσης: Ransomware επίθεση έπληξε εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες στο Κογκρέσο των ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση συμβουλεύει συνεχώς τα θύματα ransomware να μην πληρώνουν τους επιτιθέμενους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της JBS, Andre Nogueira, υπερασπίστηκε την απόφαση πληρωμής, λέγοντας: “Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση για την εταιρεία μας και για μένα προσωπικά. Ωστόσο, θεωρήσαμε ότι αυτή η απόφαση έπρεπε να ληφθεί για να αποφευχθεί πιθανός κίνδυνος για τους πελάτες μας“.

Μερικές ημέρες πριν, και άλλη μια μεγάλη εταιρεία, η Colonial Pipeline, είχε ανακοινώσει την απόφασή της να πληρώσει τη DarkSide συμμορία, που είχε στοχεύσει τα συστήματά της, προκαλώντας πολλά προβλήματα.  

Ωστόσο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μπόρεσε να ανακτήσει μέρος των χρημάτων που έδωσε η Colonial στους hackers. Το FBI αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς έγινε αυτό καθώς και για το πόσο συχνά και εύκολα θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια τέτοια τακτική.

Πηγή: NBC News

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS