ΑρχικήinetBezos, Musk και άλλοι δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν ελάχιστους φόρους εισοδήματος

Bezos, Musk και άλλοι δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν ελάχιστους φόρους εισοδήματος

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι οι πολύ πλούσιοι (δισεκατομμυριούχοι) πληρώνουν λιγότερους φόρους (με βάση την περιουσία τους) από το μέσο όρο των απλών εργαζομένων, αλλά μια νέα έκθεση του οργανισμού ProPublica δείχνει ότι η ανισότητα αυτή μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ό,τι φαντάζεται κανείς. Οι Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Elon Musk και άλλοι δισεκατομμυριούχοι έχουν μια τεράστια περιουσία και πληρώνουν εξαιρετικά χαμηλούς ή μηδενικούς φόρους εισοδήματος. Η ProPublica ανέφερε τα ευρήματά της, με βάση κάποια έγγραφα από την κυβερνητική υπηρεσία Internal Revenue Service (IRS), που είναι υπεύθυνη για τη συλλογή φόρων.

Δείτε επίσης: Silicon Six: Κατηγορούνται ότι πλήρωναν λιγότερους φόρους από ότι δήλωναν

δισεκατομμυριούχοι φόρους

Ωστόσο, η ProPublica τονίζει ότι ο Bezos, ο Musk και οι άλλοι δισεκατομμυριούχοι δεν κάνουν κάτι παράνομο για να αποφύγουν τους φόρους. Καμία από τις δραστηριότητες δεν ήταν παράνομη. Αξιοποιούν νόμιμες φορολογικές τακτικές που τους επιτρέπουν να μειώσουν τους φόρους τους. Τα φορολογικά αρχεία, ωστόσο, αποκαλύπτουν πώς οι δισεκατομμυριούχοι ελαχιστοποιούν τους φόρους, μερικές φορές λαμβάνοντας δάνεια χρησιμοποιώντας τις μετοχές τους ως ασφάλεια. Οι μισθωτοί, από την άλλη, ζουν κυρίως από τους μισθούς τους, οι οποίοι φορολογούνται ως εισόδημα. Ουσιαστικά, ένα μεγάλο μέρος του πλούτου των δισεκατομμυριούχων προέρχεται από πηγές που φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή, ενώ οι απλοί εργαζόμενοι δεν έχουν τέτοιες πηγές κέρδους.

Η ανάλυση της ProPublica αποκαλύπτει εξαιρετικά προσωπικά και μυστικά στοιχεία για τους Bezos, Zuckerberg, Musk και άλλους πλούσιους και γνωστούς Αμερικανούς (George Soros και Warren Buffett).

Τι αποκάλυψε η έκθεση για τον Jeff Bezos και τον Elon Musk;

Musk Bezos

Jeff Bezos

Ο ιδρυτής της Amazon και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, λέγεται ότι δεν κατέβαλε ομοσπονδιακούς φόρους εισοδήματος για τα έτη 2007 και 2011. Το 2007, ο πλούτος του Bezos αυξήθηκε κατά 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes, αλλά (νόμιμα) ανέφερε έσοδα 46 εκατομμυρίων δολαρίων. Αντιστάθμισε αυτό το εισόδημα με απώλειες από επενδύσεις, μειώσεις χρεών και άλλα έξοδα με αποτέλεσμα να έχει μηδενικούς φόρους, σύμφωνα με την ProPublica.

Δείτε επίσης: Ο Jeff Bezos τον Ιούλιο θα ταξιδέψει στο διάστημα μαζί με τον αδερφό του

Μεταξύ του 2006 και του 2018, ο πλούτος του Bezos φέρεται να αυξήθηκε κατά 127 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά το συνολικό εισόδημα που αναφέρθηκε για την περίοδο αυτή ήταν 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, και πλήρωσε φόρους (συνολικά) ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό ισοδυναμεί με φορολογικό συντελεστή περίπου 21% επί του αναφερόμενου εισοδήματός του ή 1,1% επί του συνολικού πλούτου του.

Musk Bezos

Elon Musk

Σύμφωνα με την ProPublica, ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla κατέβαλε μηδενικούς φόρους το 2018.

Ένα γράφημα έδειξε ότι ο πλούτος του Musk αυξήθηκε κατά 13,9 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2014 έως το 2018. Ανέφερε έσοδα 1,52 δισεκατομμυρίων δολαρίων και κατέβαλε φόρους 455 εκατομμυρίων δολαρίων γι’ αυτή την περίοδο.

Δείτε επίσης: Anonymous: Ο Elon Musk «καταστρέφει ζωές» σχολιάζοντας τα crypto

Ο Musk έχει χρησιμοποιήσει τις μετοχές της Tesla ως εγγύηση για προσωπικό δανεισμό, μια στρατηγική που χρησιμοποιούν πολλοί πλούσιοι άνθρωποι.

δισεκατομμυριούχοι φόρους

Πώς απαλλάσσονται οι δισεκατομμυριούχοι από τους φόρους;

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση φορολογεί μόνο το “εισόδημα“, το οποίο περιλαμβάνει μισθούς, μερίσματα από μετοχές, τόκους από ομόλογα και έσοδα από την πώληση χρηματοοικονομικών μέσων. Σημαντικό μέρος του πλούτου των δισεκατομμυριούχων, όμως, προέρχεται από άλλες πηγές, που δεν φορολογούνται ή φορολογούνται χαμηλά.

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett είναι υπέρμαχος της υψηλότερης φορολόγησης των πλουσίων, παρόλο που και αυτός χρησιμοποιεί τους ισχύοντες νόμους για να διατηρήσει τις φορολογικές του πληρωμές χαμηλές, σε σχέση με τον πλούτο του. Ο Buffett έχει περιγράψει το ισχύον φορολογικό σύστημα ως μέρος ενός “ταξικού πολέμου” και έχει πει ότι “η τάξη του έχει κερδίσει” αυτόν τον πόλεμο.

Πηγή: CNET

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS