ΑρχικήsecurityColonial Pipeline: Ανακτήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των λύτρων που καταβλήθηκαν στο DarkSide

Colonial Pipeline: Ανακτήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των λύτρων που καταβλήθηκαν στο DarkSide

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης (DoJ) των ΗΠΑ έχει ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος από τα 4,4 εκατομμύρια δολάρια που έδωσε η Colonial Pipeline στη συμμορία του DarkSide ransomware. Στις 7 Μαΐου, η Colonial Pipeline (εταιρεία διαχείρισης του μεγαλύτερου αγωγού φυσικού αερίου των ΗΠΑ) υπέστη κυβερνοεπίθεση από τη συμμορία του DarkSide ransomware, που την ανάγκασε να διακόψει τη λειτουργία του αγωγού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν προσωρινές ελλείψεις φυσικού αερίου στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.

Λόγω της κρίσιμης φύσης της διακοπής λειτουργίας, η Colonial Pipeline πλήρωσε λύτρα ύψους 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων στους χάκερς, για να λάβει ένα κλειδί αποκρυπτογράφησης και να επαναφέρει γρήγορα τα συστήματά της στο διαδίκτυο.

Διαβάστε επίσης: Η συμμορία του DarkSide ransomware έβγαλε $90 εκατομμύρια σε 9 μήνες

Colonial Pipeline - λύτρα - DarkSide
Colonial Pipeline: Ανακτήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των λύτρων που καταβλήθηκαν στο DarkSide

Η συμμορία του DarkSide ransomware έκλεισε την «επιχείρησή» της, αφότου ήρθε αντιμέτωπη με μεγάλο έλεγχο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την επιβολή του νόμου.

Το DoJ ανακοίνωσε, στις 7 Ιουνίου, σε συνέντευξη Τύπου ότι κατάσχεσε ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιήθηκε από τη συμμορία του DarkSide ransomware, το οποίο περιείχε τα λύτρα που είχε πληρώσει η Colonial Pipeline.

Σε μια δήλωση που υποβλήθηκε στο δικαστήριο των ΗΠΑ για τη Βόρεια Περιφέρεια της Καλιφόρνια, ένας πράκτορας του FBI ανέφερε ότι η επιβολή του νόμου απέκτησε τον έλεγχο ενός ιδιωτικού κλειδιού που ανήκε σε ένα πορτοφόλι Bitcoin της συμμορίας, μέσα στο οποίο υπήρχαν τα λύτρα της Colonial Pipeline.

Δείτε ακόμη: Η συμμορία του DarkSide ransomware τερματίζει την «επιχείρησή» της!

Η πρόσβαση στο ιδιωτικό κλειδί του πορτοφολιού κρυπτονομισμάτων επιτρέπει την πλήρη πρόσβαση στο πορτοφόλι και τα χρήματα που εμπεριέχονται σε αυτό. Χρησιμοποιώντας αυτό το ιδιωτικό κλειδί, το FBI ανέκτησε 63,7 Bitcoin που πλήρωσε η Colonial Pipeline, ανέφερε η αναπληρώτρια γενική εισαγγελέας Lisa Monaco. Με τη σημαντική μείωση της τιμής του Bitcoin στα 36.000 δολάρια μετά το υψηλό των 63.000 τον Απρίλιο, τα ανακτηθέντα Bitcoin αξίζουν περίπου 2,26 εκατομμύρια δολάρια στις σημερινές τιμές.

Colonial Pipeline
Colonial Pipeline: Ανακτήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των λύτρων που καταβλήθηκαν στο DarkSide

Δεν είναι σαφές πώς το FBI απέκτησε πρόσβαση στο ιδιωτικό κλειδί για το πορτοφόλι του DarkSide, ωστόσο στις 14 Μαΐου, η συμμορία ισχυρίστηκε ότι έχασε την πρόσβαση σε έναν από τους servers πληρωμών της.

Επιπλέον, λίγες ώρες μετά την κατάσχεση, η συμμορία του DarkSide ransomware ανέφερε στους συνεργάτες της ότι τα χρήματα από τον server πληρωμών (που ανήκε σε εκείνη και τους πελάτες της) μεταφέρθηκαν σε έναν άγνωστο λογαριασμό.

DoJ ΗΠΑ
Colonial Pipeline: Ανακτήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των λύτρων που καταβλήθηκαν στο DarkSide

Πρόταση: Coveware: Τα λύτρα που πληρώνουν τα θύματα των επιθέσεων ransomware έχουν αυξηθεί

Η Monaco δήλωσε ακόμη ότι αυτή είναι η πρώτη επιχείρηση αυτού του είδους που διεξήχθη από το Ransomware and Digital Extortion Task Force που ξεκίνησε πρόσφατα τη δράση του.

Ειδικότερα, ανέφερε τα εξής: «Η κατάσχεση που ανακοινώθηκε σήμερα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρόσφατης λειτουργίας του Ransomware and Digital Extortion Task Force, που δημιουργήθηκε για τη διερεύνηση, τη διακοπή και τη δίωξη του ransomware και της δραστηριότητας digital extortion. Είναι η πρώτη επιχείρηση αυτού του είδους, του Task Force.»

Αυτή η ανάκτηση ίσως είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δηλώνει δημοσίως ότι έχει ανακτήσει λύτρα που καταβλήθηκαν σε μια ransomware συμμορία.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS