ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΤο «ηλεκτρονικό δέρμα» της Samsung διαβάζει τον καρδιακό παλμό

Το «ηλεκτρονικό δέρμα» της Samsung διαβάζει τον καρδιακό παλμό

Πέρα από τις αναδιπλούμενες οθόνες επόμενης γενιάς, η Samsung εργάζεται και σε οθόνες που είναι πολύ πιο ευέλικτες. Στο πλαίσιο της τελευταίας της ανακάλυψης, η κορεατική εταιρεία λέει ότι ανέπτυξε μια «οθόνη δέρματος» OLED, με ενσωματωμένη οθόνη καρδιακού παλμού, η οποία μπορεί να τεντωθεί έως και 30 τοις εκατό.

Samsung δέρμα

Δείτε επίσης: Πανδημία: Πως η wearable τεχνολογία βοήθησε τους αθλητές;

Σύμφωνα με τη Samsung, η τεχνολογία που είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, παρέχει πιο ακριβείς μετρήσεις από τα υπάρχοντα wearables για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Συγκεκριμένα, η εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι οι δοκιμές της μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για την εμπορευματοποίηση ελαστικών συσκευών με μεγάλες οθόνες υψηλής ανάλυσης, τις οποίες αναμένει να αναπτυχθούν με κάθε είδους προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης.

Όπως περιγράφεται λεπτομερώς σε μια νέα μελέτη στο περιοδικό Science Advances, μια ομάδα ερευνητών του Samsung Advanced Institute of Technology (SAIT), το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας, δημιούργησε ένα wearable με ευέλικτη οθόνη, που παρέχει σταθερές μετρήσεις ακόμη και αφού τεντωθεί 1.000 φορές το κανονικό του μήκος.

Οι περισσότερες συσκευές σταθερής μορφής θα σταματούσαν να λειτουργούν αν τις μεταχειριζόταν κάποιος έτσι. Για να ξεπεράσουν αυτό το τεχνικό εμπόδιο, οι ερευνητές αντικατέστησαν το πλαστικό υλικό που χρησιμοποιείται σε υπάρχουσες οθόνες με ελαστομερές – ένα προηγμένο υλικό με υψηλή ελαστικότητα και ανθεκτικότητα. Στη συνέχεια, τροποποίησαν τη μοριακή του σύνθεση προκειμένου να ενισχύσουν την αντίστασή του στη θερμότητα και να μειώσουν την πίεση που προκαλείται από την επιμήκυνση, επιτρέποντάς τους να ενσωματώσουν έναν ημιαγωγό στο gadget τους.

Δείτε ακόμα: Wearable συσκευή μετατρέπει το σώμα σας σε «βιολογική μπαταρία»!

Samsung δέρμα

Η ομάδα εφάρμοσε επίσης ένα ελαστικό υλικό ηλεκτροδίου που αντιστέκεται στην παραμόρφωση στην περιοχή του ελαστομερούς. Σύμφωνα με τον ερευνητή Yeongjun Lee, αυτό “επέτρεψε στους χώρους και τα ηλεκτρόδια καλωδίωσης μεταξύ των pixel να τεντωθούν και να συρρικνωθούν χωρίς τα ίδια τα OLED pixel να παραμορφωθούν.

Καθιστώντας το ελαστομερές πιο ανθεκτικό στις χημικές ουσίες και τη θερμότητα, η ομάδα λέει ότι έχει αποδείξει αποτελεσματικά ότι οι ελαστικές συσκευές μπορούν να εξοπλιστούν με αισθητήρες παρακολούθησης της υγείας και ημιαγωγούς, παρόμοιους με αυτούς που βρίσκονται μέσα σε τρέχοντα wearables όπως το Apple Watch.

Οι ερευνητές της Samsung ισχυρίζονται ότι η ευέλικτη συσκευή τους, προσαρμόζεται καλύτερα στην κίνηση όταν στερεώνεται στο δέρμα του χρήστη. Αυτό καθιστά δυνατή τη συνεχή μέτρηση του καρδιακού παλμού με μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας. Κατά τη διάρκεια των δοκιμών τους, διαπίστωσαν ότι η κίνηση του καρπού δεν επηρέασε την απόδοση, ακόμη και όταν η συσκευή τεντώθηκε έως και 30 τοις εκατό. Και παρά τη δραστηριότητα, κατάφερε να πάρει ένα σήμα καρδιακού παλμού που ήταν 2,4 φορές ισχυρότερο σε σύγκριση με έναν σταθερό αισθητήρα πυριτίου.

Δείτε επίσης: Huawei: Τα wearables γίνονται διαθέσιμα και για άλλες εφαρμογές

Προς το παρόν, η ομάδα εργάζεται για να αναβαθμίσει την ανάλυση της τεχνολογίας, την ευελιξία και την ακρίβεια παρακολούθησης σε επίπεδο κατάλληλο για μαζική παραγωγή. Στο μέλλον, προβλέπουν ότι οι ευέλικτες οθόνες θα χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση του περιφερειακού κορεσμού οξυγόνου, των μετρήσεων ηλεκτρομυογραμμάτων και της αρτηριακής πίεσης.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS