ΑρχικήsecurityΕπιτρέπετε στα apps να έχουν πρόσβαση στην webcam σας;

Επιτρέπετε στα apps να έχουν πρόσβαση στην webcam σας;

Πολλοί χρήστες και ειδικά οι νέοι, δίνουν εύκολα πρόσβαση στα apps στις κάμερες και τα μικρόφωνά τους, επιτρέποντας ενδεχομένως στους κυβερνοεγκληματίες να εισβάλλουν με εύκολο τρόπο στην ζωή τους και στα δεδομένα τους.

apps webcam

Δείτε επίσης: Τα επερχόμενα τηλέφωνα Honor θα έχουν προεγκατεστημένα Google apps

Οι ερευνητές της Kaspersky έκαναν μια παγκόσμια δημοσκόπηση 15.000 ατόμων και διαπίστωσαν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των χρηστών έδινε πάντα στις εφαρμογές άδεια πρόσβασης σε αυτά τα στοιχεία.

Μεταξύ αυτών ηλικίας 25 – 34 ετών, περισσότερο από το ένα τέταρτο (27%) συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, με το ποσοστό να είναι 9% στα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω. Οι παλαιότερες γενιές φαίνεται να λαμβάνουν περισσότερο υπόψη τους κινδύνους του απορρήτου που συνοδεύουν την πρόσβαση σε μικρόφωνα και κάμερες, καθώς το 38% αυτής της ηλικιακής ομάδας δήλωσε ότι δεν παρέχουν ποτέ σε εφαρμογές και υπηρεσίες τέτοια πρόσβαση, σε σύγκριση με το 9% μεταξύ των νεότερων.

Η συνολική ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που συνδέονται με τη χορήγηση πρόσβασης σε στοιχεία επικοινωνίας φαίνεται να αυξάνεται, με σχεδόν έξι στους δέκα (59%) ενήλικες να ανησυχούν για παρακολούθηση μέσω της webcam χωρίς να το γνωρίζουν, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να γίνει μέσω κακόβουλου software.

Δείτε επίσης: Dating apps: Όσοι είναι εμβολιασμένοι ή σκοπεύουν να εμβολιαστούν έχουν περισσότερα matches

Χρησιμοποιείστε την κοινή λογική, κατέληξε η έκθεση. Οι εφαρμογές επικοινωνίας και συνεργασίας έχουν γίνει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής των ανθρώπων – ακόμη περισσότερο εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, του lockdown και την κίνηση προς την απομακρυσμένη εργασία. Στην πραγματικότητα, η Kaspersky πρόσθεσε, από τον Ιούνιο του 2020, η χρήση του Microsoft Teams αυξήθηκε κατά 894%, σε σύγκριση με τη βασική του χρήση τον Φεβρουάριο του 2020.

Επομένως, απλώς η μείωση της πρόσβασης σε κάθε εφαρμογή δεν πρόκειται να σταματήσει την λειτουργία της. Αντ ‘αυτού, οι χρήστες πρέπει να δώσουν προσοχή στις άδειες που ζητούν τα apps. Μια εφαρμογή που επιτρέπει την πραγματοποιήση βιντεοκλήσεων σίγουρα θα ζητήσει άδεια για τη χρήση της κάμερας και μάλλον θα πρέπει να χορηγηθεί.

Ωστόσο, μια αριθμομηχανή, για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να έχει πρόσβαση στο μικρόφωνο σας και εάν μια τέτοια εφαρμογή ζητά να το χρησιμοποιήσει – συνιστάται επιπλέον έρευνα.

«Οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν είναι άμεσα εξοικειωμένοι με τα πρωτόκολλα ασφαλείας που σχετίζονται με τη χρήση της webcam και τις διαδικασίες ασφάλειας στον κυβερνοχώρο», δήλωσε η Marina Titova, επικεφαλής μάρκετινγκ καταναλωτικών προϊόντων στην Kaspersky.

Δείτε επίσης: Capcom – ransomware επίθεση: Οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση στο δίκτυό της μέσω παλιού VPN

“Ωστόσο, αυτό που παρατηρούμε τώρα είναι μια ισχυρή θετική τάση αυξημένης ευαισθητοποίησης σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο και τις πιθανές απειλές. Αυτό οδηγεί σε πιο προληπτική συμπεριφορά των καταναλωτών, όπως η λήψη προληπτικών ενεργειών και ο έλεγχος των αδειών προτού επιτραπεί η πρόσβαση σε βίντεο και μικρόφωνο. Αναμένουμε επίσης ότι η αύξηση της συνειδητοποίησης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο θα υποστηριχθεί από την “security awareness εκπαίδευση” που διοργανώνουν οι επιχειρήσεις για τους υπαλλήλους τους – ειδικά καθώς οι συσκευές ήχου και βίντεο χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως για απομακρυσμένη εργασία.”

Πηγή πληροφοριών: techradar.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS