ΑρχικήinetΟι άνθρωποι αισθάνονται ότι τα smartphone είναι κάτι σαν το σπίτι τους

Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τα smartphone είναι κάτι σαν το σπίτι τους

Οι χρήστες των smartphone έχουν γίνει «ανθρώπινα σαλιγκάρια που μεταφέρουν τα σπίτια τους στις τσέπες τους», αποκτώντας την τάση να αγνοούν τους φίλους και την οικογένεια τους για να ασχοληθούν με το smartphone τους, αναφέρει μια σημαντική μελέτη.

smartphone

Δείτε επίσης: Samsung: Software update μετατρέπει παλιά Galaxy smartphones σε IoT συσκευές

Μια ομάδα ανθρωπολόγων από το UCL πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο τεκμηριώνοντας τη χρήση των smartphone σε εννέα χώρες σε όλο τον κόσμο, από την Ιρλανδία έως το Καμερούν, και διαπίστωσε ότι, δεν είναι κάποια ασήμαντα παιχνίδια αλλά οι άνθρωποι ένιωθαν ακριβώς το ίδιο συναίσθημα για τις συσκευές τους όπως και για τα σπίτια τους.

“Το smartphone δεν είναι πλέον απλώς μια συσκευή που χρησιμοποιούμε, αλλά έγινε το μέρος όπου ζούμε”, δήλωσε ο καθηγητής Daniel Miller, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. “Η άλλη πλευρά αυτού για τις ανθρώπινες σχέσεις είναι ότι σε οποιοδήποτε σημείο, είτε κατά τη διάρκεια ενός γεύματος, μιας συνάντησης ή άλλης κοινής δραστηριότητας, ένα άτομο μπορεί να εξαφανιστεί αφού θα χρησιμοποίησει το smartphone του και θα πάει στο σπίτι του.”

Δείτε επίσης: Ποια είναι τα smartphone με τις top πωλήσεις για τον Ιανουάριο του 2021;

Αυτό το φαινόμενο οδήγησε στον «θάνατο της εγγύτητας» σε ότι αφορά την πρόσωπο με πρόσωπο αλληλεπίδραση, είπε.

Εάν υπάρχει μια συγκεκριμένη αιτία για αυτή την αλλαγή, οι ερευνητές αναφέρουν ότι μπορεί να είναι οι εφαρμογές chatting όπως το WhatsApp, τις οποίες αποκαλούν «καρδιά του smartphone». «Για πολλούς χρήστες, μία εφαρμογή αντιπροσωπεύει πλέον το πιο σημαντικό πράγμα που κάνει το smartphone για αυτούς» – LINE στην Ιαπωνία, για παράδειγμα, WeChat στην Κίνα και WhatsApp στη Βραζιλία.

«Αυτές οι εφαρμογές είναι οι πλατφόρμες όπου τα αδέλφια συσπειρώνονται για τη φροντίδα ηλικιωμένων γονέων, περήφανοι γονείς στέλνουν ατελείωτες φωτογραφίες των μωρών τους και μετανάστες επανασυνδέονται με τις οικογένειες τους. Είναι τα μέσα με τα οποία μπορείτε να είστε ενεργοί παππούδες ακόμα κι αν ζείτε σε άλλη χώρα.»

Σε αντίθεση με πολλές έρευνες σχετικά με τη χρήση των smartphone, η μελέτη επικεντρώθηκε στους μεγαλύτερους ενήλικες, «εκείνους που θεωρούν ότι δεν είναι νέοι ούτε ηλικιωμένοι».

«Αρχικά, μια έμφαση στους μεγαλύτερους ενήλικες μπορεί να φαίνεται περίεργη επειδή έχουμε συνηθίσει να επικεντρωνόμαστε στη νεολαία», έγραψαν οι ερευνητές, «ωστόσο, αυτή η εστίαση βοήθησε στην εξαγωγή της μελέτης smartphone από οποιαδήποτε συγκεκριμένη δημογραφική θέση, έτσι ώστε να μπορεί να θεωρηθεί ότι αντιπροσωπεύει την ανθρωπότητα στο σύνολο της.»

Ακόμα και με αυτήν την ξεχωριστή εστίαση, οι ερευνητές θεωρούν ότι τα smartphone σε όλο τον κόσμο είναι βασική ανάγκη: «Το smartphone είναι ίσως το πρώτο αντικείμενο που αμφισβητεί το ίδιο το σπίτι (και ενδεχομένως και τον χώρο εργασίας) όσον αφορά το χρονικό διάστημα που αφιερώνουμε σε αυτό ενώ ξυπνάμε», καταλήγουν, ορίζοντας τον όρο «κινητό σπίτι» για να περιγράψουν το αποτέλεσμα. “Είμαστε πάντα «στο σπίτι» μας. Έχουμε γίνει ανθρώπινα σαλιγκάρια που μεταφέρουμε το σπίτι μας στις τσέπες μας.”

Δείτε επίσης: Η Huawei δεν είναι πια πρώτη στην επιχείρηση του smartphone

Οι ερευνητές περιγράφουν επίσης πώς αυτό το «σπίτι» μπορεί να απέχει πολύ από το να είναι ένας τόπος ανάπαυλας, με τις επικοινωνιακές εργασίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να έχουν εισβάλει για τα καλά στην ζωή μας.

Αλλά ο Miller παρουσίασε και μια άλλη εντελώς διαφορετική πλευρά της έρευνας: “Το smartphone μας βοηθά να δημιουργήσουμε και να αναδημιουργήσουμε ένα ευρύ φάσμα χρήσιμων συμπεριφορών, από την αποκατάσταση μεγάλων οικογενειών έως τη δημιουργία νέων χώρων για υγειονομική περίθαλψη και πολιτική συζήτηση”, είπε. “Μόνο με την έρευνα των πολύ διαφορετικών χρήσεων και πλαισίων μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως τις συνέπειες των smartphone για τη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.”

Πηγή πληροφοριών: theguardian.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS