ΑρχικήinetΗ IBM ισχυρίζεται ότι δημιούργησε το πρώτο chip 2nm στον κόσμο

Η IBM ισχυρίζεται ότι δημιούργησε το πρώτο chip 2nm στον κόσμο

Η IBM ισχυρίζεται ότι έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα στην τεχνολογία των chip δημιουργώντας το πρώτο chip 2nm στον κόσμο. Η εταιρεία λέει ότι έχει συμπιέσει 50 δισεκατομμύρια transistors σε ένα τσιπ που έχει το μέγεθος ενός νυχιού.

IBM

Δείτε επίσης: Κβαντικοί υπολογιστές IBM: Κάποιοι υπολογισμοί θα ολοκληρώνονται σε ώρες, όχι μήνες

Η αρχιτεκτονική του μπορεί να βοηθήσει τους κατασκευαστές επεξεργαστών να προσφέρουν μια αύξηση απόδοσης 45 τοις εκατό με την ίδια ποσότητα ισχύος με τα τρέχοντα 7nm-based τσιπ ή το ίδιο επίπεδο απόδοσης χρησιμοποιώντας 75% λιγότερη ενέργεια, αναφέρει η IBM. Πολλοί επεξεργαστές 2nm-based πιθανότατα στο μεταξύ θα προσφέρουν κάτι, μια ισορροπία καλύτερης απόδοσης και βελτιωμένη απόδοση ισχύος.

Οι φορητές συσκευές με επεξεργαστές 2nm-based θα μπορούσαν να έχουν έως και τέσσερις φορές τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας από αυτές με chipset 7nm. Η IBM ισχυρίζεται ότι ίσως χρειαστεί να φορτίζετε αυτά τα handsets κάθε τέσσερις ημέρες. Οι φορητοί υπολογιστές θα μπορούσαν να αυξήσουν την ταχύτητα τους από αυτούς τους επεξεργαστές, ενώ τα αυτόνομα οχήματα θα ανιχνεύουν και θα αντιδρούν πιο γρήγορα σε αντικείμενα, σύμφωνα με την IBM. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία θα ωφελήσει τους φαν της αποδοτικότητας ισχύος του κέντρου δεδομένων, της εξερεύνησης του διαστήματος, της τεχνητής νοημοσύνης, των 5G και 6G και της κβαντικής πληροφορικής.

Δείτε επίσης: Huawei: Το 6G είναι 50 φορές ταχύτερο από το 5G και έρχεται το 2030

Η IBM φαίνεται ότι έκανε την ανακάλυψη των τσιπ 2nm πριν από τους ανταγωνιστές της. Οι Apple M1 και A14 έφτασαν μαζί με το Kirin 9000 της Huawei το περασμένο φθινόπωρο ως οι πρώτοι επεξεργαστές που βασίζονται στη διαδικασία κόμβου τεχνολογίας 5nm της TSMC. Άλλοι κατασκευαστές, όπως η AMD και η Qualcomm, συνήθως χρησιμοποιούν τα τσιπ TSMC 7nm, αν και το Snapdragon 888 της Qualcomm κατασκευάζεται με τεχνολογία 5nm της Samsung. Όσον αφορά την Intel, η εταιρεία είναι απίθανο να κυκλοφορήσει 7nm επεξεργαστές έως το 2023. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί chips 10nm και 14nm. Ωστόσο, τα τσιπ της Intel τείνουν να έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα chips από τους αντιπάλους του. Η TSMC, εν τω μεταξύ, εργάζεται επίσης σε μια διαδικασία 2nm και αναμένει να προχωρήσει σε παραγωγή όγκου 4nm και 3nm τον επόμενο χρόνο.

Δείτε επίσης: IBM: Οι επιθέσεις στον τομέα της υγείας αυξήθηκαν στην πανδημία

Δεν είναι σαφές πότε οι επεξεργαστές 2nm θα περάσουν στις καταναλωτικές συσκευές, αλλά η ανακοίνωση των τσιπ 2nm και η κατασκευή τους σε κλίμακα είναι διαφορετικές προκλήσεις. Η IBM σχεδιάζει να κυκλοφορήσει τους πρώτους εμπορικούς επεξεργαστές 7nm φέτος στους servers της Power Systems. Παρόλο που οι επεξεργαστές 2nm απέχουν πιθανώς λίγα χρόνια από το να έρθουν σε φορητούς υπολογιστές και τηλέφωνα, είναι τουλάχιστον καλό να γνωρίζουμε ότι οι πιο ισχυροί και αποδοτικοί επεξεργαστές βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πηγή πληροφοριών: engadget.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS