ΑρχικήHow ToΤρόπος δημιουργίας shortcut (alias) σε αρχείο ή φάκελο σε Mac

Τρόπος δημιουργίας shortcut (alias) σε αρχείο ή φάκελο σε Mac

Εάν έχετε κουραστεί να ψάχνετε για να βρείτε ένα αρχείο ή φάκελο που χρησιμοποιείτε συχνά στον Mac σας, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να δημιουργήσετε ένα alias, το οποίο αποτελεί συντόμευση για το αρχικό στοιχείο. Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε.

Δείτε επίσης: Mac Spotlight Search: Πώς θα εξαιρέσετε φακέλους και αρχεία

Τι είναι ένα Alias στο macOS;

Σε Mac, ένα alias είναι ένας ειδικός τύπος αρχείου που οδηγεί σε ένα αρχείο ή φάκελο. Τα aliases είναι παρόμοια με τα shortcuts στα Windows. Είναι επίσης δυναμικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα εξακολουθούν να συνδέονται με το αρχείο ή το φάκελο, ακόμα κι αν αλλάξετε την τοποθεσία του αρχικού στοιχείου.

Όταν ανοίγετε ένα alias κάνοντας κλικ σε αυτό, το αρχικό στοιχείο ανοίγει κανονικά – όπως ακριβώς θα περιμένατε.

Δείτε επίσης: Πώς να κάνετε preview τα Safari links πριν από το άνοιγμα σε iPhone, iPad και Mac

Πώς να δημιουργήσετε ένα alias αρχείου ή φακέλου σε Mac

Η δημιουργία ενός alias στο macOS είναι εύκολη. Αρχικά, κάντε κλικ στο εικονίδιο Finder στο Dock για να το μεταφέρετε στο προσκήνιο.

Mac alias

Δείτε επίσης: macOS: Η Apple διόρθωσε bug που επέτρεπε την παράκαμψη επιπέδων ασφαλείας

Ανοίξτε ένα νέο παράθυρο Finder και περιηγηθείτε στη θέση του αρχείου ή του φακέλου για τον οποίο θέλετε να δημιουργήσετε μια συντόμευση. Μόλις το βρείτε, υπάρχουν τρεις τρόποι για να δημιουργήσετε ένα alias:

  • Γραμμή μενού: Επιλέξτε το αρχείο ή το φάκελο και επιλέξτε File > Make Alias από τη γραμμή του μενού στο επάνω μέρος της οθόνης.
  • Πληκτρολόγιο: Επιλέξτε το αρχείο ή το φάκελο και πατήστε Ctrl + Command + A στο πληκτρολόγιό σας.
  • Δεξί κλικ: Κάντε δεξί κλικ σε ένα στοιχείο στο Finder ή στην επιφάνεια εργασίας με το ποντίκι ή το trackpad και επιλέξτε “Make Alias” από τη λίστα.

Οποιαδήποτε από αυτές τις τρεις επιλογές θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Δοκιμάστε τα όλα και σύντομα θα χρησιμοποιείτε όποια επιλογή θεωρείτε ότι σας κάνει να αισθάνεστε πιο άνετα. Δείτε παρακάτω πώς φαίνεται να δημιουργείτε ένα alias χρησιμοποιώντας το right-click μενού.

Mac alias

Μόλις δημιουργήσετε ένα alias, θα εμφανιστεί ακριβώς δίπλα στο αρχικό στοιχείο. Το όνομά του θα επισημανθεί, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να το μετονομάσετε γρήγορα σε ό, τι θέλετε. Πληκτρολογήστε ένα νέο όνομα τώρα ή απλά πατήστε Return.

Στη συνέχεια, μπορείτε να μετακινήσετε το alias σε σχεδόν οποιαδήποτε τοποθεσία θέλετε, συμπεριλαμβανομένου του desktop.

Mac alias

Όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το alias, ανοίξτε το όπως θα κάνατε με ένα κανονικό αρχείο ή φάκελο. Στο Dock, χρειάζεστε μόνο ένα κλικ – αλλά στο Finder και στο desktop, θα κάνετε διπλό κλικ στο alias. Έτσι, θα ανοίξει το αρχικό αντικείμενο.

Εάν δεν θέλετε πλέον το alias, απλώς σύρετέ το στον Κάδο απορριμμάτων.

Πηγή πληροφοριών: howtogeek.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS