ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαIngenuity: Τρίτη πτήση για το ελικόπτερο της NASA στον Άρη

Ingenuity: Τρίτη πτήση για το ελικόπτερο της NASA στον Άρη

Το ελικόπτερο Ingenuity της διαστημικής υπηρεσίας NASA, ολοκλήρωσε με επιτυχία την τρίτη πτήση του στον Κόκκινο Πλανήτη.

Ingenuity NASA

Την Κυριακή, το μικρό ελικόπτερο ανέβηκε σε ύψος 5m και στη συνέχει κινήθηκε με ταχύτητα πλευρικά για 50 μέτρα.

Δείτε επίσης: Δεύτερη επιτυχημένη πτήση για το ελικόπτερο της NASA στον Άρη

Το Ingenuity επέστρεψε στη συνέχεια στο σημείο απογείωσης, με συνολικό χρόνο πτήσης 80 δευτερόλεπτα.

Η πτήση της Κυριακής ήταν η πιο φιλόδοξη ως τώρα, αλλά οι μηχανικοί λένε ότι σκοπεύουν να προωθήσουν ακόμα περισσότερο την τεχνολογία.

Θέλουν να σπρώξουν το ελικόπτερο στα όριά του, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι μπορεί να συντριβεί στη διαδικασία.

Οι δύο προηγούμενες πτήσεις πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Η ιστορική πτήση της Δευτέρας σηματοδότησε την πρώτη ελεγχόμενη πτήση από αεροσκάφος που πραγματοποιήθηκε σε άλλο πλανήτη.

Το Ingenuity μεταφέρθηκε στον Άρη από το Perseverance Rover της Nasa, που έφτασε στον κρατήρα Jezero στα μέσα Φεβρουαρίου.

Δείτε ακόμα: Η NASA εκπλήσσει και πάλι με τη δημιουργία οξυγόνου στον Άρη

Ingenuity NASA

Το αεροσκάφος των 1,8 κιλών θεωρείται τεχνολογική επίδειξη που αποσκοπεί να αποδείξει τη χρησιμότητα της εναέριας κινητικότητας στην ατμόσφαιρα του πλανήτη.

Στο μέλλον, τα ελικόπτερα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να ανιχνεύσουν το δρόμο για τους αστροναύτες και για να διερευνήσουν περιοχές όπως γκρεμούς που διαφορετικά είναι αδύνατο να προσεγγιστούν.

Η ομάδα μηχανικών του Ingenuity θα έχει τη δυνατότητα για δύο ακόμη πτήσεις, προτού δοθεί εντολή στο Perseverance να συνεχίσει με την κύρια αποστολή του, να αναζητήσει ζωή στον Jezero.

Την τελευταία εβδομάδα, το ρομπότ ενεργούσε ως ραδιοφωνικός σταθμός και φωτογράφος του ελικοπτέρου. Το Perseverance έχει τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο μικρού μήκους από απόσταση 65 μέτρων από το “αεροδρόμιο” του drone.

Το Ingenuity τραβούσε επίσης φωτογραφίες, ενώ ήταν στον αέρα. Αυτές οι ασπρόμαυρες εικόνες που κοιτάζουν ευθεία προς τα κάτω, παρακολουθούν τους βράχους και βοηθούν στην πλοήγηση. Το drone έχει επίσης μια έγχρωμη κάμερα που κοιτάει οριζόντια.

Δείτε ακόμα: NASA: Δεν αναμένει ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να πετάξουν στον Άρη

Μερικά δείγματα φωτογραφιών έχουν φτάσει στη διαστημική εταιρεία, αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένουμε μερικές μέρες για όλες τις φωτογραφίες, συμπεριλαμβανομένων των βίντεο πλήρους μήκους που τραβήχτηκαν από το Perseverance.

Η μεγαλύτερη δυσκολία στην πτήση, είναι η πολύ λεπτή ατμόσφαιρα, η οποία έχει μόλις το 1% της πυκνότητας της Γης.

Το ελικόπτερο της Nasa κατασκευάστηκε επομένως εξαιρετικά ελαφρύ και του δόθηκε η δύναμη να γυρίζει τους έλικές του υπερβολικά γρήγορα, με πάνω από 2.500 περιστροφές ανά λεπτό, για να μπορέσει να απογειωθεί.

Καθώς η απόσταση από τον Άρη είναι σήμερα 295 εκατομμύρια χιλιόμετρα, πράγμα που σημαίνει ότι τα ραδιοφωνικά σήματα χρειάζονται 16 και μισό λεπτό για να διασχίσουν τον παρεμβαλλόμενο χώρο, η μετακίνηση του ελικοπτέρου πρέπει να γίνεται αυτόματα.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS