ΑρχικήinetΓερουσία των ΗΠΑ: Εταιρείες κατηγορούν Apple/Google για τις πολιτικές στα stores τους

Γερουσία των ΗΠΑ: Εταιρείες κατηγορούν Apple/Google για τις πολιτικές στα stores τους

Στις 21 Απριλίου, η Apple και η Google ήρθαν αντιμέτωπες με κατηγορίες που προσήψαν εξέχοντες προγραμματιστές εφαρμογών, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι οι δύο τεχνολογικοί γίγαντες έχουν καταχραστεί την κυριαρχία τους, βλάπτοντας έτσι τον ανταγωνισμό. Η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ – της οποίας προΐσταται η Δημοκρατική Γερουσιαστής Έιμι Κλόμπουσαρ – εξέτασε κατηγορίες από τρεις εταιρείες – Tile, Spotify και Match Group – οι οποίες έθεσαν ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στους δύο κολοσσούς. Σε μια μακρόχρονη ακρόαση στη Γερουσία των ΗΠΑ, οι κατασκευαστές εφαρμογών ανέφεραν ότι οι κανόνες της Apple και της Google σχετικά με τις πληρωμές εντός της εφαρμογής και τις ενημερώσεις εφαρμογών, επιτρέπουν στους τεχνολογικούς γίγαντες να διακόψουν τις ανταγωνιστικές υπηρεσίες τους, και ότι επιδίδονται σε αντίποινα όταν οι προγραμματιστές εφαρμογών αρνούνται να συμμορφωθούν.

Η περιστασιακά τεταμένη αναμέτρηση υπογράμμισε πως αυξάνεται ο αντιμονοπωλιακός έλεγχος στην Apple, μετά από περισσότερο από ένα χρόνο παρόμοιας εστίασης σε συναδέλφους της, όπως η Amazon, το Facebook και η Google. Οι νομοθέτες ήταν σαφείς ότι η ακρόαση θα χρησιμεύσει ως εφαλτήριο για τον έλεγχο των μεγάλων τεχνολογικών πλατφορμών.

Μεγάλο μέρος της ακρόασης επικεντρώθηκε στη μεταχείριση προγραμματιστών εφαρμογών από την Apple, κυρίως λόγω του κλειστού οικοσυστήματος της Apple που απαγορεύει την εγκατάσταση εφαρμογών iOS από οπουδήποτε αλλού πέραν του App Store της.

Γερουσία των ΗΠΑ - Apple/Google app stores
Γερουσία των ΗΠΑ: Εταιρείες καταγγέλλουν Apple/Google για τις app store πολιτικές τους

Δείτε ακόμη: Η συμμορία του REvil ζητά από την Apple λύτρα για να μη διαρρεύσει σχέδια προϊόντων της

Όσον αφορά συγκεκριμένα την Tile, η εταιρεία κατηγόρησε ευθέως την Apple ότι το νέο προϊόν εντοπισμού αντικειμένων που λάνσαρε – τα Air Tags – είναι αντιγραφή του δικού της προϊόντος εντοπισμού. Αντίστοιχα, το Spotify ανέφερε ότι η Apple εμπόδισε την εταιρεία να ενημερώσει τους πελάτες της ότι θα μπορούσαν να βρουν φθηνότερες τιμές πέραν από την αντίστοιχη εφαρμογή του App Store. Την ίδια στιγμή, η Match Group ισχυρίστηκε στην κατηγορία της ότι μέχρι τώρα πληρώνει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε τέλη, στην Apple και την Google, για να υπάρχει στο App Store και Play Store αντίστοιχα. Αυτά τα χρήματα αποτελούν το μοναδικό σημαντικό κόστος της υπηρεσίας γνωριμιών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Match Group, δήλωσε μία μέρα πριν την ακρόαση ότι η Google διαμήνυσε στην Match Group τη δυσαρέσκειά της για το περιεχόμενο της κατάθεσης που θα γινόταν την επόμενη μέρα.

Η Κλόμπουσαρ είναι υπέρμαχος του περιορισμού στην εξουσία που έχουν οι πέντε τεχνολογικοί κολοσσοί των ΗΠΑ. Θεωρεί ότι μπορεί να επιτευχθεί μια ισορροπημένη συμφωνία για τον έλεγχο της ισχύος των εταιρειών αυτών και με τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές. Αναφερόμενη, μάλιστα, στην υπόθεση της Match Group, η Κλόμπουσαρ κάλεσε τη Γερουσία να διερευνήσει την υπόθεση υπό το πρίσμα του εκβιασμού.

Γερουσία των ΗΠΑ - Apple/Google
Γερουσία των ΗΠΑ: Εταιρείες καταγγέλλουν Apple/Google για τις app store πολιτικές τους

Δείτε ακόμη: Google: Εντολή να παράσχει πληροφορίες για φερόμενους cyber-bullies!

Από την άλλη πλευρά, η Apple και η Google υπερασπίστηκαν τις πρακτικές τους απέναντι στις κατηγορίες, επισημαίνοντας ότι δεν παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς νόμους των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα δήλωσαν ότι όσον αφορά την κλοπή από την Tile, η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η τελευταία είναι κοινό κτήμα στον κλάδο και ότι δεν μπορούν να ισχυριστεί κλοπή, την ώρα που κυκλοφορούν παρόμοια προϊόντα και από μικρότερες εταιρείες.

Αντίστοιχα, για τις εφαρμογές και τα τέλη, ανέφεραν ότι στην πραγματικότητα τα stores χάνουν υπερβολικά έσοδα από εταιρείες που δεν πληρώνουν τις συνδρομές τους εγκαίρως, ενώ απολαμβάνουν των αντίστοιχων υπηρεσιών. Επιπλέον, υπήρξε κοινή τοποθέτηση από τους δύο τεχνολογικούς κολοσσούς ότι οι συνδρομές κυρίως υπάρχουν για να καλύπτουν κενά ασφαλείας μεταξύ των εφαρμογών και των πλατφορμών των αντίστοιχων συσκευών.

Ο CCO (Chief Compliance Officer) της Apple, Kyle Andeer, κατέθεσε ότι τα AirTags είναι ένα «πολύ διαφορετικό προϊόν» και ότι η εταιρεία είναι ενθουσιασμένη που ανταγωνίζεται σε αυτήν την αγορά.

Πρόταση: Κογκρέσο ΗΠΑ: Η “απολογία” των Facebook, Amazon, Apple και Google!

app store
Γερουσία των ΗΠΑ: Εταιρείες καταγγέλλουν Apple/Google για τις app store πολιτικές τους

Ποια η στάση της Γερουσίας των ΗΠΑ;
Η αμερικάνικη Γερουσία δεν έχει προς το παρόν κάποια συμπαγή στάση, αν και διαφαίνεται η συμφωνία που έχει προβλέψει η Κλόμπουσαρ. Στη διαδικασία της 21ης Απριλίου, αρκετοί Γερουσιαστές και από τις δύο πλευρές υποστήριξαν ότι οι 2 τεχνολογικοί κολοσσοί παραβιάζουν συστηματικά τους νόμους για τα μονοπώλια των ΗΠΑ. Μάλιστα, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής του Κονέκτικατ, Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, έκανε ένα αιχμηρό σχόλιο, λέγοντας πως αν τα γεγονότα αυτά παρουσιάζονταν σε οποιαδήποτε νομική σχολή, στο μάθημα του εμπορικού δικαίου, όλοι θα θεωρούσαν ότι αποτελούν παραβίαση των αντίστοιχων νόμων.

Επιπλέον, η έρευνα για τις Big Tech δεν θα σταματήσει σε αυτές τις 3 κατηγορίες. Τον επόμενο μήνα εξετάζεται η καταγγελία της Epic Games – δημιουργού του “Fortnite” videogame – απέναντι στην Apple, ότι εξαναγκάζει μέσω της εφαρμογής που έχει στο App Store, τους καταναλωτές του παιχνιδιού Fortnite σε αγορές.

Τα αποτελέσματα της επιτροπής της Γερουσίας δεν αποτελούν μόνο προάγγελο για το τί θα συμβεί με τους μονοπωλιακούς νόμους στις ΗΠΑ. Η στάση που θα κρατήσει η Γερουσία απέναντι στην οικονομική ισχύ που έχουν η Apple και η Google, θα επηρεάσει δισεκατομμύρια χρήστες των stores σε όλο τον κόσμο.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS