ΑρχικήinetNASA: Επιλέγει τη SpaceX για την προσεδάφιση αστροναυτών στη Σελήνη

NASA: Επιλέγει τη SpaceX για την προσεδάφιση αστροναυτών στη Σελήνη

Η NASA επέλεξε τη SpaceX του Elon Musk για την ανάπτυξη του αεροσκάφους που θα μεταφέρει δύο Αμερικανούς αστροναύτες στη Σελήνη, για πρώτη φορά μετά από το 1972.

Δείτε επίσης: SpaceX DearMoon: 6ημερο ταξίδι στο φεγγάρι για 8 άτομα το 2023

 NASA SpaceX

Για το σκοπό αυτό, η SpaceX έχει λάβει συμβόλαιο 2,89 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον αμερικανικό οργανισμό για την κατασκευή του “Artemis lunar lander”, το οποίο περιλαμβάνει τη δοκιμή του πρωτότυπου διαστημικού σκάφους Starship στη μονάδα της SpaceX στο νότιο Τέξας.

Καθώς φαίνεται, η SpaceX επικράτησε της Blue Origin του Jeff Bezos και της Dynetics και θα είναι η μόνη εταιρεία που θα συνεργαστεί με τη NASA γι’ αυτό το project.

Με αυτό το συμβόλαιο, η NASA και οι συνεργάτες μας θα ολοκληρώσουν την πρώτη αποστολή με πλήρωμα στην επιφάνεια της Σελήνης τον 21ο αιώνα, ενώ ο οργανισμός προχωρά ένα βήμα μπροστά για να προωθήσει την ισότητα των φύλων και τη μακροπρόθεσμη εξερεύνηση στο διάστημα“, δήλωσε η Kathy Lueders της NASA.

Δείτε επίσης: NASA: Δεν αναμένει ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να πετάξουν στον Άρη

Η NASA σκοπεύει να στείλει τους αστροναύτες στο φεγγάρι, το 2024. Στόχος της είναι να βρεθούν στο φεγγάρι, για πρώτη φορά, μια γυναίκα και ένα έγχρωμο άτομο, στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis.

Πρέπει να ολοκληρώσουμε την επόμενη προσεδάφιση το συντομότερο δυνατό“, δήλωσε ο Steve Jurczyk της NASA, ενώ πρόσθεσε ότι η ομάδα του οργανισμού θα εξετάζει την πρόοδο που σημειώνει η SpaceX και αν πληροί τις προϋποθέσεις, η αποστολή θα γίνει έως το 2024.

Σελήνη

Ο ισχυρός πύραυλος Space Launch System του αμερικανικού οργανισμού θα στείλει τέσσερις αστροναύτες στο διαστημόπλοιο Orion για το πολυήμερο ταξίδι τους στη σεληνιακή τροχιά. Εκεί, δύο μέλη του πληρώματος θα μεταφερθούν στο σύστημα προσγείωσης ανθρώπων (human landing system-HLS) της SpaceX, για το τελευταίο μέρος του ταξιδιού τους στη Σελήνη (επιφάνεια).

Δείτε επίσης: NASA: Παρακολουθήστε την πρώτη πτήση του ελικοπτέρου της στον Άρη

Μετά από περίπου μια εβδομάδα εξερεύνησης της επιφάνειας, θα επιβιβαστούν στο αεροσκάφος για να επιστρέψουν πίσω σε τροχιά, όπου θα μεταφερθούν στο Orion και και θα συναντήσουν τους συναδέλφους τους, πριν επιστρέψουν στη Γη.

Η SpaceX συνεργάζεται στενά με ειδικούς της NASA για να διασφαλίσει ότι το σύστημα προσγείωσης (HLS) πληροί τις απαιτήσεις του οργανισμού.

Το HLS Starship της SpaceX, που έχει σχεδιαστεί για προσεδάφιση στη Σελήνη, στηρίζεται στους δοκιμασμένους κινητήρες Raptor της εταιρείας. Το Starship περιλαμβάνει μια ευρύχωρη καμπίνα και δύο στεγανούς θαλάμους μετάβασης. Η αρχιτεκτονική του Starship στοχεύει σε ένα πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο σύστημα εκτόξευσης και προσγείωσης, για ταξίδια στη Σελήνη, τον Άρη και σε άλλους προορισμούς.

Είναι μια συναρπαστική στιγμή για τη NASA και ειδικά για την ομάδα Artemis“, δήλωσε η Lisa Watson-Morgan, Διευθύντρια Προγράμματος για το HLS στο Marshall Space Flight Center της NASA στο Huntsville της Αλαμπάμα.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος Apollo, αποδείξαμε ότι είναι δυνατόν να κάνουμε το φαινομενικά αδύνατο: να προσεδαφίσουμε ανθρώπους στη Σελήνη. Ακολουθώντας μια συνεργατική προσέγγιση και αξιοποιώντας παράλληλα την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες της NASA, θα στείλουμε τους Αμερικανούς αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης για άλλη μια φορά, αυτή τη φορά για να εξερευνήσουμε νέες περιοχές για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους“.

Ο Musk έκανε ένα tweets σχετικά με τη συνεργασία με τη NASA, λέγοντας: “Έχουμε την τιμή να είμαστε μέλος της ομάδας @NASAArtemis“.

Επιπλέον, η SpaceX ανέφερε στο Twitter ότι η εταιρεία χαίρεται που θα βοηθήσει τη NASA και θα οδηγήσει σε μια νέα εποχή στην εξερεύνηση του διαστήματος από τον άνθρωπο.

Πηγή: Techworm

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS