ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΟι θεωρίες συνομωσίας για τον Covid συνεχίζονται στο Facebook

Οι θεωρίες συνομωσίας για τον Covid συνεχίζονται στο Facebook

Περισσότεροι από 100 λογαριασμοί θεωριών συνωμοσίας για τον Covid, που προωθούν προϊόντα σε περίπου 6 εκατομμύρια ανθρώπους, έχουν εντοπιστεί στο Instagram, το οποίο ανήκει στο Facebook.

Δείτε επίσης: Instagram: Πώς να σταματήσετε το data tracking και τα στοχευμένα ads

Covid Facebook

Το Facebook επιμένει ότι έχει λάβει περισσότερα μέτρα για την παραπληροφόρηση σχετικά με την υγεία, ωστόσο τα κανάλια αυτά κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στην πλατφόρμα του. Τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, οι 100 λογαριασμοί κέρδισαν σχεδόν ένα εκατομμύριο ακόλουθους. Στην ουσία, αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία δεν τηρεί τη δέσμευσή της προς την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου τον περασμένο Νοέμβριο, ότι θα εργαστεί για να σταματήσει την εκμετάλλευση της παραπληροφόρησης σχετικά με τα εμβόλια στο διαδίκτυο.

Οι λογαριασμοί περιλάμβαναν μια ομάδα Instagrammers που ονομάζεται Health Freedom for Humanity (HFFH). Ο εκτελεστικός διευθυντής και συνιδρυτής του ομίλου είναι ο Alec Zeck, ένας 28χρονος που υπηρετεί ως αρχηγός του στρατού των ΗΠΑ και είναι παίκτης χάντμπολ ολυμπιακού επιπέδου. Η σελίδα Instagram του Zeck έχει 85.000 ακόλουθους και φιλοξενεί μια σειρά παραπλανητικών ισχυρισμών. Ο λογαριασμός του προωθεί το HFFH, αλλά επίσης οδηγεί σε μια σελίδα στο linktr.ee, μια startup που χρησιμοποιείται εκτενώς από Instagrammers για να κατευθύνουν τους χρήστες σε άλλους πόρους, χορηγούς και προϊόντα προς πώληση.

Δείτε ακόμα: Facebook: «Παγώνει» τη σελίδα του προέδρου της Βενεζουέλας, λόγω παραπληροφόρησης για τον COVID-19

Στη σελίδα linktr.ee, ο Zeck προωθεί έναν ιστότοπο «mind/body/spirit» που πωλεί εμπορεύματα και παραπέμπει τους χρήστες σε έναν ιστότοπο της Coseva, που πουλάει 95 μπουκάλια σπρέι, που ισχυρίζονται ότι καθαρίζουν το σώμα και τον εγκέφαλο από βαριά μέταλλα.

Ο Zeck δήλωσε: «Ο οργανισμός μας περιλαμβάνει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ενωμένους με την πεποίθησή μας ότι οι υποχρεωτικές ιατρικές διαδικασίες οποιουδήποτε είδους, ο ιατρικός εξαναγκασμός ή οι περιορισμοί στην επιλογή της υγείας, παραβιάζουν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα».

Covid Facebook

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να κερδίσει κάποιος χρήματα στο Instagram είναι μέσω προγραμμάτων συνεργατών. Περισσότεροι από δώδεκα από τους λογαριασμούς που διερευνήθηκαν προωθούσαν σπρέι αποτοξίνωσης βαρέων μετάλλων. Πολλές ομάδες κατά των εμβολίων ισχυρίζονται ψευδώς, ότι ίχνη βαρέων μετάλλων όπως το αλουμίνιο που χρησιμοποιείται σε ορισμένα εμβόλια προκαλούν προβλήματα υγείας.

Δείτε επίσης: Sites της Ρωσίας διαδίδουν fake news για τα δυτικά εμβόλια COVID-19!

Άλλοι λογαριασμοί προωθούν συμπληρώματα και συσκευές που υπόσχονται να βελτιώσουν την ευεξία, ενώ παραπλανούν τους ανθρώπους σχετικά με την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία που συμβαίνει γύρω τους.

Παρόλο που ούτε το Instagram ούτε το Facebook επωφελούνται άμεσα από αυτά τα προγράμματα δημιουργίας χρημάτων, το επιχειρηματικό τους μοντέλο βασίζεται στη διατήρηση του κοινού. Το Facebook, το Instagram και άλλες εταιρείες κοινωνικών μέσων, όπως το YouTube, έχουν τακτικά επικριθεί για την αύξηση του engagement τους, προσελκύοντας χρήστες με εξτρεμιστικό ή συνωμοσιακό περιεχόμενο και απόψεις.

Ως απάντηση στις κατηγορίες, το Facebook δήλωσε: “Λαμβάνουμε επιθετικά μέτρα για την εξάλειψη της παραπληροφόρησης για τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένων των ψευδών πληροφοριών σχετικά με εγκεκριμένα εμβόλια.

Μετά την αποκάλυψη,  καταργήθηκαν ορισμένοι λογαριασμοί, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ανήκουν στην Health Freedom for Humanity και τον Zeck.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS