ΑρχικήyoutubeIngenuity: Το ελικόπτερο της NASA προσγειώθηκε με επιτυχία στον Άρη

Ingenuity: Το ελικόπτερο της NASA προσγειώθηκε με επιτυχία στον Άρη

Ένα βήμα πιο κοντά στην πρώτη του πτήση στον Άρη, βρίσκεται το ελικόπτερο Ingenuity της NASA. Το Σάββατο, η διαστημική εταιρεία ανακοίνωσε ότι το ελικόπτερο προσγειώθηκε με επιτυχία στην επιφάνεια του πλανήτη από το Perseverance rover, το οποίο ουσιαστικά χρησίμευε ως διαστημικό ταξί, σταθμός φόρτισης και θερμαντήρας του Ingenuity μέχρι τώρα.

Ingenuity NASA

Δείτε επίσης: NASA Ingenuity: Πλησιάζει η πρώτη δοκιμαστική ελεγχόμενη πτήση στον Άρη

Το ελικόπτερο των 80 εκατομμυρίων δολαρίων της NASA, έφτασε στον Άρη το Φεβρουάριο και ήταν συνδεδεμένο στην κοιλιά του Rover Perseverance. Πρόσφατα, το Perseverance μετέφερε το Ingenuity στον προορισμό του: ένα αεροδρόμιο 10 επί 10 μέτρων, το οποίο επιλέχθηκε λόγω της επίπεδης επιφάνειας και της έλλειψης εμποδίων. Εκεί το ελικόπτερο θα επιχειρήσει την πρώτη, ελεγχόμενη πτήση αεροσκάφους σε άλλο πλανήτη.

Μόλις το όχημα έφτασε στο ακριβές σημείο που η NASA ήθελε να βρίσκεται, ξεκίνησε η περίπλοκη διαδικασία ανάπτυξης. Το ολοήμερο γεγονός περιλάμβανε την περιστροφή του ελικοπτέρου από οριζόντια σε κατακόρυφη θέση, την επέκταση των ποδιών του και τη φόρτιση των έξι κυψελών μπαταρίας του Ingenuity μέσω του Perseverance για τελευταία φορά.

Η πιο αγχωτική στιγμή φυσικά ήρθε το Σάββατο, όταν το rover έριξε το Ingenuity από 10 cm απόσταση στην επιφάνεια του Άρη. Τελικά η προσπάθεια ήταν επιτυχημένη.

«Το @NASAPersevere πραγματοποίησε την τελική πτώση 10 cm από την κοιλιά του rover μέχρι την επιφάνεια του Άρη. Επόμενο ορόσημο: να επιβιώσει τη νύχτα», έγραψε στο Twitter το εργαστήριο Jet Propulsion της NASA το Σάββατο.

Δείτε ακόμα: Ηχητικό απόσπασμα από το Perseverance: Πως είναι η οδήγηση στον Άρη

Ingenuity NASA

Κι ενώ το σχόλιο σχετικά με την επιβίωση, μπορεί να ακούγεται σαν μια φράση που θέλει να προσδώσει δραματικό εφέ, η NASA το εννοεί στην κυριολεξία. Όπως εξήγησε ο Bob Balaram, επικεφαλής μηχανικός για το Mars Helicopter Project στο Jet Propulsion Laboratory της NASA, μέχρι τώρα το Ingenuity ήταν συνδεδεμένο με το Perseverance, το οποίο του επέτρεπε να φορτίσει την μπαταρία του και χρησιμοποιούσε τον θερμοστάτη που ελέγχεται από το rover για να διατηρήσει το εσωτερικό του στους 7 ° C.

Η ύπαρξη θερμαντήρα είναι πολύ σημαντική στον Άρη, όπου οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν μέχρι και στους -90 ° C τη νύχτα. Ο θερμαντήρας προστατεύει τα ευαίσθητα εξαρτήματα, όπως οι μπαταρίες και τα ηλεκτρονικά συστήματα του ελικοπτέρου από βλάβες, όπως κατάψυξη ή ρωγμές, που μπορεί να προκληθούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Τώρα που είναι μόνο του, το ελικόπτερο θα πρέπει να συνηθίσει σε ψυχρότερες θερμοκρασίες. Θα πρέπει επίσης να βασίζεται στην ικανότητά του να παράγει ενέργεια. Πριν αποχωριστεί από το Perseverance, το Ingenuity φόρτισε τις μπαταρίες του στο 100%. Τώρα θα πρέπει να βασιστεί στην ηλιακή ενέργεια.

Ο Balaram είπε ότι η ενέργεια του Ήλιου είναι ασθενέστερη στον Άρη,  περίπου η μισή από αυτή που θα βρούμε στη Γη μια ηλιόλουστη μέρα. Ωστόσο, αρκεί ώστε το ηλιακό πάνελ του ελικοπτέρου να φορτίσει τις μπαταρίες του.

Δείτε επίσης: Η NASA ψάχνει τρόπο να ταΐσει τους αστροναύτες που πάνε στον Άρη

Ingenuity NASA

«Το Ingenuity δεν έχει την πολυτέλεια να διατηρήσει τη θερμοκρασία του εσωτερικού του σε αυτή των 7 ° C, καθώς θα χρειαζόταν πάρα πολύ πολύτιμη ενέργεια από την μπαταρία», δήλωσε ο Balaram. «Αντ ‘αυτού, όταν βρεθεί στην επιφάνεια του πλανήτη αφού αποχωριστεί, θα θέσει τον θερμοστάτη στους -15 ° C ή χαμηλότερα. Τότε θα είναι έτοιμο να επιβιώσει την πρώτη νύχτα μόνο του!»

Η ομάδα του Ingenuity περίμενε να λάβει νέα από το ελικόπτερο την Κυριακή για να επιβεβαιώσει εάν τα κατάφερε όλη την πρώτη νύχτα και αν το ηλιακό του πάνελ λειτουργούσε όπως αναμενόταν. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πρόσθετες ενημερώσεις σχετικά με το πώς τα πήγε το Ingenuity την Κυριακή.

Τις επόμενες μέρες, η ομάδα του Ingenuity θα ελέγξει τις θερμοκρασίες του rover και την απόδοση επαναφόρτισης των μπαταριών του. Εάν αυτοί οι έλεγχοι αποδειχθούν καλοί, τότε η NASA θα προχωρήσει με το ξεκλείδωμα των πτερυγίων του ελικοπτέρου και θα δοκιμάσει τους κινητήρες και τους αισθητήρες του. Το Σάββατο, η NASA δήλωσε ότι η πρώτη απόπειρα πτήσης του Ingenuity δεν θα γίνει νωρίτερα από τις 11 Απριλίου, με δεδομένα να λαμβάνονται στη Γη στις 12 Απριλίου. Το ελικόπτερο θα έχει 31 ημέρες για να πραγματοποιήσει τη δοκιμαστική πτήση.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS