ΑρχικήinetΗ παγκόσμια έλλειψη τσιπ «φτάνει σε κρίσιμο σημείο»

Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ «φτάνει σε κρίσιμο σημείο»

Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν την αύξηση των τιμών και την έλλειψη σε πάρα πολλά προϊόντα – από τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα μέχρι αυτοκίνητα και κονσόλες παιχνιδιών καθώς αυξάνεται η παγκόσμια έλλειψη σε ημιαγωγούς. Η παγκόσμια έλλειψη τσιπ, ο «εγκέφαλος» σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή, επιδεινώνεται με σταθερούς ρυθμούς από πέρυσι.

έλλειψη τσιπ

Αρχικά το πρόβλημα ήταν μόνο μια προσωρινή καθυστέρηση στις προμήθειες καθώς τα εργοστάσια έκλεισαν όταν η πανδημία του COVID-19 πρωτοεμφανίστηκε.

Δείτε επίσης: COVID-19: Η Moderna θα δοκιμάσει το εμβόλιο σε μωρά ηλικίας έξι μηνών

Ωστόσο, παρόλο που η παραγωγή επανέρχεται στο φυσιολογικό, μια νέα αύξηση της ζήτησης που οφείλεται στις μεταβαλλόμενες συνήθειες που τροφοδοτούνται από την πανδημία δείχνει ότι φτάνουμε σε κρίσιμο σημείο.

Υπάρχει αυξημένη ζήτηση καθώς οι κατασκευαστές αυτοκινήτων επενδύουν σε ηλεκτρικά οχήματα υψηλής τεχνολογίας, αυξάνονται οι πωλήσεις των τηλεοράσεων και των οικιακών υπολογιστών και υπάρχει αύξηση κυκλοφορίας νέων κονσολών παιχνιδιών και κινητών τηλεφώνων με δυνατότητα 5G.

Μάθετε επίσης: Η Intel συνεργάζεται με την Deci για να επιταχύνει το machine learning στα τσιπ της

Ακόμη και η γιγαντιαία εταιρεία Apple, μια εταιρεία 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και ο μεγαλύτερος αγοραστής ημιαγωγών στον κόσμο, που δαπανά 58 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, αναγκάστηκε να καθυστερήσει πέρυσι την κυκλοφορία του πολυπόθητου iPhone 12 κατά δύο μήνες λόγω της έλλειψης τσιπ.

«Τα τσιπ είναι τα πάντα», λέει ο Neil Campling, αναλυτής μέσων και τεχνολογίας στο Mirabaud. «Η ζήτηση δεν μπορεί να συμβαδίσει με την προσφορά».

Η Ford ακύρωσε πρόσφατα τις βάρδιες σε δύο εργοστάσια αυτοκινήτων και είπε ότι τα κέρδη θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2,5 δισ. δολάρια φέτος λόγω της έλλειψης τσιπ. Επίσης η Nissan έθεσε σε αδράνεια τα εργοστάσια στο Μεξικό και τις ΗΠΑ.

Δείτε επίσης: Ευρώπη: Η Ford δεσμεύεται να πουλάει μόνο EV έως το 2030

Τον περασμένο μήνα, η Sony, η οποία μαζί με άλλους κατασκευαστές κονσολών αντιμετώπισε προβλήματα με τις ελλείψεις αποθεμάτων τον τελευταίο χρόνο, δήλωσε ότι ενδέχεται να μην επιτύχει τους φετινούς στόχους πωλήσεων για το νέο PS5 λόγω του ζητήματος της προσφοράς ημιαγωγών. Το Xbox της Microsoft δήλωσε ότι προβλέπει προβλήματα τροφοδοσίας που θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της κρίσης ημιαγωγών προήλθε από τη Samsung, τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία που αγοράζει τσιπ για τα προϊόντα της μετά την Apple. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η εταιρεία δήλωσε ότι ενδέχεται να χρειαστεί να αναβάλει την κυκλοφορία του high-end smartphone της λόγω της έλλειψης τσιπ.

Ο co-CEO σύμβουλος της Samsung, Koh Dong-jin, ο οποίος είναι και επικεφαλής της επιχειρηματικής μονάδας για κινητές συσκευές, τόνισε ένα σημαντικό ζήτημα λέγοντας ότι υπάρχει «σοβαρή ανισορροπία» στη σειρά προτεραιότητας για τις περιορισμένες προμήθειες.

Η έλλειψη τσιπ φαίνεται ότι θα υπάρχει για αρκετό καιρό ακόμη. Μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να τεθούν σε λειτουργία πολύπλοκα εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών και οι κατασκευαστές τσιπ φαίνεται πως για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο αυξάνουν σημαντικά τις τιμές.

Πηγή πληροφοριών: theguardian.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS