ΑρχικήyoutubeTop encrypted apps ανταλλαγής μηνυμάτων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Top encrypted apps ανταλλαγής μηνυμάτων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Στην εποχή της τεχνολογίας, η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο και στις διάφορες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Ωστόσο, όταν βασιζόμαστε σε τέτοιες εφαρμογές, υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι, όπως αυτοί που σχετίζονται με παρακολούθηση προσωπικών συνομιλιών και τη διαρροή δεδομένων. Γι’ αυτό το λόγο, είναι καλό να επιλέγουμε εφαρμογές που προσφέρουν extra ασφάλεια. Τέτοιες εφαρμογές είναι τα encrypted apps ανταλλαγής μηνυμάτων, αυτά δηλαδή που επιτρέπουν κρυπτογραφημένες επικοινωνίες μεταξύ των χρηστών. Αυτά τα apps δεν επιτρέπουν μόνο την αποστολή μηνυμάτων, αλλά διασφαλίζουν ότι οι συνομιλίες, οι κλήσεις και τα μηνύματα παραμένουν ιδιωτικά και ασφαλή.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι οι χρήστες δεν κινδυνεύουν μόνο από εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Είναι γνωστό ότι πολλές εταιρείες παρακολουθούν τη δραστηριότητα των χρηστών για διαφημιστικούς κυρίως σκοπούς, αλλά μπορεί να φτάνουν στο σημείο να διαβάζουν και προσωπικές συνομιλίες. Επίσης, οργανισμοί και κυβερνητικές υπηρεσίες συχνά επιθυμούν την απόκτηση πρόσβασης σε ιδιωτικές επικοινωνίες.

Δείτε επίσης: Facebook: Σας παρακολουθεί ακόμα και όταν δεν είστε στο site ή το app του

Όταν όμως τα μηνύματα είναι κρυπτογραφημένα, μόνο ο αποστολέας και ο παραλήπτης έχουν πρόσβαση σε αυτά. Ακόμα και οι προγραμματιστές της εφαρμογής δεν μπορούν να δουν τις συνομιλίες.

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές εφαρμογές που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν ασφαλείς και κρυπτογραφημένες συνομιλίες.

Παρόλο που καμία εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων δεν είναι τέλεια, υπάρχουν κάποιες που είναι αρκετά αποτελεσματικές.

encrypted apps ανταλλαγής μηνυμάτων
Top encrypted apps ανταλλαγής μηνυμάτων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Signal

Μια από αυτές είναι η εφαρμογή Signal, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει γίνει πολύ δημοφιλής. Αυτή την περίοδο θεωρείται μια από τις καλύτερες encrypted εφαρμογές.

Δείτε επίσης: Signal: τι είναι η δημοφιλής εφαρμογή και πόση ασφάλεια προσφέρει

Αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό στο ότι το encryption engine του είναι open-source και έτσι οποιοδήποτε ειδικός μπορεί να ελέγξει ελεύθερα τον κώδικα της εφαρμογής για πιθανά σφάλματα.

Επιπλέον, το Signal δεν έχει δημιουργηθεί από κάποια μεγάλη τεχνολογική εταιρεία, αλλά από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δεν ενδιαφέρεται για την απόκτηση χρημάτων. Γι’ αυτό το λόγο, δεν συλλέγει δεδομένα χρηστών, ούτε εμφανίζει διαφημίσεις.

Δίνει έμφαση στην ασφάλεια και το απόρρητο με τη χρήση της δική του end-to-end κρυπτογράφησης.

Επιπλέον, είναι μια αρκετά απλή και εύκολη στη χρήση εφαρμογή, με πολλά χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Υποστηρίζει κανονικές και ομαδικές συνομιλίες, ενώ επιτρέπει και την αποστολή αρχείων και φωτογραφιών εκτός από κείμενο. Οι ομαδικές κλήσεις επιτρέπουν τη συμμετοχή έως και 8 ατόμων.

Διαθέτει emoji και stickers, όπως οι περισσότερες εφαρμογές και έχει ενσωματωμένες λειτουργίες επεξεργασίας φωτογραφιών και custom alerts για κάθε επαφή.

Οι χρήστες μπορούν ακόμα να κάνουν βίντεο-κλήσεις και να στείλουν μηνύματα που μετά από ένα χρονικό διάστημα σβήνονται από μόνα τους, στην περίπτωση που κάποιος δεν θέλει να υπάρχει ένα μήνυμα στο αρχείο της συνομιλίας.

Το Signal μπορεί να αντικαταστήσει την προεπιλεγμένη εφαρμογή SMS, αλλά τα βασικά μηνύματα κειμένου δεν είναι κρυπτογραφημένα. Τόσο ο αποστολέας όσο και ο παραλήπτης, θα πρέπει να έχουν εγκατεστημένο το Signal, ώστε να δουλεύει σωστά η λειτουργία κρυπτογράφησης.

Πολλοί υποστηρικτές του απορρήτου έχουν επαινέσει το Signal. Ένας από αυτούς είναι και ο Αμερικανός Edward Snowden.

Η μόνη πληροφορία που συλλέγει η εφαρμογή είναι ο αριθμός τηλεφώνου των χρηστών αν και η εταιρεία προσπαθεί να βρει τρόπο ώστε να μην χρειάζεται ούτε αυτό.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη τόσο σε Android όσο και σε iOS συσκευές και προσφέρεται δωρεάν. Υπάρχει επίσης, και desktop έκδοση.

Top encrypted apps ανταλλαγής μηνυμάτων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Telegram

Το Telegram είναι άλλη μια καλή εφαρμογή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων, που δημιουργήθηκε από έναν Ρώσο επιχειρηματία και κυκλοφόρησε το 2013. Ωστόσο, οι μέθοδοι κρυπτογράφησης δεν είναι open source. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να ελεγχθούν από άλλους ερευνητές ασφαλείας.

Επίσης, ενώ υπάρχει η δυνατότητα end-to-end κρυπτογράφησης, δεν είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή.

Οπότε, οι χρήστες θα πρέπει να ενεργοποιήσουν πρώτα τη δυνατότητα “Secret Chats“, για να είναι σίγουροι ότι οι συνομιλίες τους θα είναι ασφαλείς.

Αν εξαιρέσουμε αυτά τα δύο, είναι μια πολύ καλή εφαρμογή με πολλές δυνατότητες, που έχουν και οι περισσότερες από τις υπόλοιπες εφαρμογές.

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας για τις συνομιλίες.

Χρησιμοποιώντας το Telegram, οι χρήστες μπορούν να κάνουν φωνητικές κλήσεις, βίντεο-κλήσεις και ομαδικές συνομιλίες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν έως και 200,000 άτομα. Μπορούν ακόμα να στείλουν μηνύματα, φωτογραφίες, βίντεο και μεγάλα έγγραφα, ενώ μπορούν να ρυθμίσουν τα μηνύματα ώστε εξαφανίζονται μετά από ορισμένο χρονικό διάστημα.

Ηχητικά μηνύματα, stickers ακόμα και ένα βασικό λογισμικό επεξεργασίας φωτογραφιών και βίντεο, είναι επίσης διαθέσιμα.

Είναι απλό στη χρήση και προσφέρεται εντελώς δωρεάν.

Τα δεδομένα που συλέγονται από το Telegram είναι το όνομα του χρήστη, ο αριθμός τηλεφώνου, οι επαφές και το User ID.

Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη τόσο σε Android όσο και σε iOS συσκευές.

Δείτε επίσης: Telegram: Πώς να προστατεύσετε τα μηνύματά σας με passcode;

encrypted apps ανταλλαγής μηνυμάτων
Top encrypted apps ανταλλαγής μηνυμάτων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Threema

Το Threema είναι μια άλλη ασφαλής εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που προσπαθεί να κρατήσει τα δεδομένα των χρηστών μακριά από εταιρείες και κυβερνήσεις.

Η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανώνυμα και προσφέρει κρυπτογράφηση τόσο για τα μηνύματα όσο και για τις φωνητικές κλήσεις.

Το app φροντίζει ώστε να μην αποθηκεύονται στοιχεία επικοινωνίας στους servers της εταιρείας.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες δυνατότητες, επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων, εικόνων, αρχείων, βίντεο και τοποθεσιών, καθώς και τη δημιουργία ομάδων και δημοσκοπήσεων μεταξύ αξιόπιστων χρηστών.

Δεν χρειάζεται σύνδεση με email ή άλλες προσωπικές πληροφορίες, κάτι που ενισχύει ακόμα περισσότερο το απόρρητο.

Το Threema είναι μια πολύ ασφαλής εφαρμογή με end-to-end-κρυπτογράφηση, που δίνει έμφαση στο απόρρητο και την ανωνυμία.

Όταν γίνεται ενεργοποίηση της εφαρμογής, δημιουργείται ένα μοναδικό ID key, που επιτρέπει να της χρήση του app εντελώς ανώνυμα.

Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα σύνδεσης του λογαριασμού με μια διεύθυνση email ή έναν αριθμό τηλεφώνου, ώστε να μπορούν να σας βρίσκουν πιο εύκολα άλλοι χρήστες της εφαρμογής.

Το app είναι διαθέσιμο για Android, iOS και Windows.

Ωστόσο, η εφαρμογή δεν είναι δωρεάν.

Top encrypted apps ανταλλαγής μηνυμάτων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Viber

Το Viber είναι ένα cross-platform encrypted messaging app που ήταν αρχικά διαθέσιμo μόνο στο iPhone.

Εμφανίστηκε πρώτη φορά στην πλατφόρμα Android το 2012 και σταδιακά ενσωμάτωσε κρυπτογράφηση end-to-end σε όλες τις διαθέσιμες πλατφόρμες: Mac, PC, iOS και Android.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Viber είναι η χρήση ενός συστήματος χρωματικής κωδικοποίησης, το οποίο δείχνει πόσο προστατευμένη είναι μια συνομιλία.

Είναι μια τυπική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, που επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων κειμένου, φωτογραφιών, βίντεο και stickers καθώς και ομαδικές συνομιλίες.

Επιπλέον, παρέχει τη δυνατότητα να παίζετε παιχνίδια, να ακολουθήσετε δημόσιους λογαριασμούς, να μοιραστείτε τις επαφές σας, αρχεία πολυμέσων, να ενεργοποιήσετε την τοποθεσία και πολλά άλλα.

Είναι πολύ δημοφιλής εφαρμογή με εκατομμύρια χρήστες και είναι δωρεάν.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εφαρμογές, το Viber συλλέγει περισσότερα δεδομένα χρήστη, όπως: όνομα, αριθμό τηλεφώνου, επαφές, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, User ID, τοποθεσία, αναγνωριστικό συσκευής, ιστορικό αγορών, και άλλα.

Top encrypted apps ανταλλαγής μηνυμάτων: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Dust

Το messaging app ήταν προηγουμένως γνωστό ως Cyber ​​Dust και προσφέρει αρκετές δυνατότητες ασφάλειας και κρυπτογράφησης σε μια προσπάθεια να προστατεύσει το απόρρητο των χρηστών.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό αλγορίθμων κρυπτογράφησης για την ασφάλεια των posts και των μηνυμάτων και έχει, επίσης, σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διατηρεί τα άμεσα μηνύματα στη μνήμη RAM όσο το δυνατόν περισσότερο (και όχι στο μόνιμο χώρο αποθήκευσης του τηλεφώνου).

Οι χρήστες μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις, ώστε τα μηνύματα να διαγράφονται αυτομάτα εντός 24 ωρών ή αμέσως μετά την ανάγνωση.

Επιπλέον, δεν εμφανίζει ονόματα χρηστών στα μηνύματα και απενεργοποιεί τη δυνατότητα λήψης screenshots.

Σε περίπτωση που κάποιος τραβήξει κάποιο screenshot, η εφαρμογή το ανιχνεύει αυτόματα και ενημερώνει τους χρήστες.

Επιπλέον, το Dust είναι social media πλατφόρμα και επιτρέπει να ακολουθείτε άτομα, να στέλνετε και να λαμβάνετε μηνύματα κειμένου, αυτοκόλλητα, συνδέσμους, βίντεο και άλλα.

Η εφαρμογή είναι δωρεάν και είναι διαθέσιμη τόσο για iOS όσο και για Android συσκευές.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι δεν συλλέγει κανένα δεδομένο χρήστη.

To Signal, το Telegram, το Viber, το Threema και το Dust είναι μερικές από τις καλύτερες encrypted εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Φυσικά, υπάρχουν πολλές άλλες εφαρμογές.

Ωστόσο, κανένα app δεν μπορεί να είναι τέλειο.

Καλό είναι να μην μοιραζόμαστε ευαίσθητα δεδομένα και αρχεία μέσω των εφαρμογών και να επικοινωνούμε μόνο με αξιόπιστους χρήστες.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS