ΑρχικήinetΗλεκτρικά ποδήλατα: Γιατί έχουν αυξηθεί οι τιμές τους;

Ηλεκτρικά ποδήλατα: Γιατί έχουν αυξηθεί οι τιμές τους;

Τα τελευταία χρόνια, οι τιμές των ηλεκτρικών ποδηλάτων έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά. Φυσικά, υπάρχουν ακόμα πολλές εξαιρετικές επιλογές για ηλεκτρικά ποδήλατα χαμηλού κόστους, ωστόσο τον τελευταίο καιρό φαίνεται να υπάρχει μια σημαντική αύξηση.

Ηλεκτρικά ποδήλατα

Σε τι οφείλεται, όμως, αυτή η αύξηση;

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι ένας λόγος. Ενώ έγιναν διαπραγματεύσεις που βοήθησαν τα ηλεκτρικά ποδήλατα να αποφύγουν πολλούς δασμούς τον τελευταίο χρόνο, αυτές οι διαπραγματεύσεις έληξαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Υπήρχε ελπίδα ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, θα διευθετούσε το θέμα, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι στιγμής.

Στο μεταξύ, αρκετές εταιρείες ηλεκτρικών ποδηλάτων, όπως οι Rad Power Bikes, Juiced Bikes, Aventon Bikes και Priority Bicycles έχουν προχωρήσει σε αύξηση των τιμών.

Επιπλέον, άλλες εταιρείες που κατά βάση έχουν χαμηλές τιμές, έχουν ακολουθήσει τώρα το παράδειγμα των υπόλοιπων εταιρειών. Η Ride1up είναι μια τέτοια εταιρεία που ανακοίνωσε μόλις αυτό το Σαββατοκύριακο ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 100 $ σε όλα τα μοντέλα της εταιρείας από τις 10 Μαρτίου.

Ο αρχικός στόχος των δασμών ήταν η ενίσχυση της παραγωγής ηλεκτρικών ποδηλάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας συμφωνεί ότι η κατασκευή ηλεκτρονικών ποδηλάτων μεγάλης κλίμακας στις ΗΠΑ δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις αντίστοιχες ασιατικές εταιρείες.

Όπως είπε ο ιδιοκτήτης της Ride1Up, Kevin Dugger, είναι λυπηρό το γεγονός ότι τα ηλεκτρικά ποδήλατα, που χρησιμοποιούνται από πολλούς αγοραστές ως εναλλακτικός τρόπος μεταφοράς, φορολογούνται στο 25%, ενώ πολλά άλλα, όχι και τόσο χρήσιμα, αγαθά επιτρέπονται στη χώρα με λίγους ή καθόλου δασμούς. “Δεδομένου ότι τα ποδήλατα και ειδικά τα ηλεκτρικά ποδήλατα διαθέτουν ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού τους στην Ασία, δεν είναι ρεαλιστικό για καμία εταιρεία ποδηλάτων ή ηλεκτρικών ποδηλάτων να αρχίσει να κατασκευάζει όλα αυτά τα εξαρτήματα στις ΗΠΑ. Θα ήταν κάτι που θα μπορούσαν να επιτύχουν εταιρείες τύπου Tesla, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο στον κόσμο των ποδηλάτων“, είπε ακόμα. “Δεδομένου ότι το 98% όλων των ηλεκτρικών ποδηλάτων που πωλούνται στις ΗΠΑ προέρχονται από την Κίνα, αυτός ο δασμός είναι ουσιαστικά ένας φόρος για την αναπτυσσόμενη και εξαιρετικά αποδοτική βιομηχανία εναλλακτικών μεταφορών. Είναι εξαιρετικά λυπηρό να το βλέπεις σε μια εποχή που ηλεκτρικά αυτοκίνητα με λιγότερη απόδοση και υψηλότερο περιβαλλοντικό κόστος, διατίθενται με $7,500 tax credit“.

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των ηλεκτρικών ποδηλάτων.

Όπως ανέφερε το Bicycle Retailer, οι αμερικανικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ήδη θέματα με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, που επηρεάζουν τις τιμές. Το δολάριο των ΗΠΑ υποχώρησε περίπου 10% σε σύγκριση με το νόμισμα της Κίνας και της Ταϊβάν τον τελευταίο χρόνο.

Επιπλέον, το κόστος των υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ηλεκτρικών ποδηλάτων έχει αυξηθεί. Οι τιμές του αλουμινίου και του χάλυβα αυξήθηκαν κατά 15% και 20%, αντίστοιχα, από τις αρχές του 2020. Το κόστος του καουτσούκ έχει, επίσης, αυξηθεί κατά 20%.

Και φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τις συνθήκες. Οι περισσότερες αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο έχουν επηρεαστεί από τον COVID-19, αλλά η βιομηχανία των ηλεκτρικών ποδηλάτων επλήγη ακόμα περισσότερο λόγω της πρωτοφανούς ζήτησης σε μια περίοδο που υπάρχει δυσκολία στην παραγωγή.

Όταν ξεκίνησε η πανδημία, όλο και περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να στρέφονται στα ηλεκτρικά ποδήλατα, καθώς αποτελούν έναν εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς που προσφέρει περισσότερη ασφάλεια (αποφυγή συνωστισμού σε μέσα μαζικής μεταφοράς).

Ωστόσο, δεν έχουν αυξηθεί οι τιμές σε όλα τα ηλεκτρικά ποδήλατα. Η Lectric Bikes, κατασκευαστής του δημοφιλούς Lectric XP folding fat tire e-bike (899 $), κατάφερε να διατηρήσει τις τιμές σταθερές (τουλάχιστον προς το παρόν).

Επίσης, άλλες εταιρείες έχουν αυξήσει τις τιμές σε συγκεκριμένα μόνο μοντέλα. Η Rad Power Bikes, για παράδειγμα, έχει αυξήσει τις τιμές των RadRover fat tire e-bikes, αλλά έχει διατηρήσει πιο χαμηλά τα RadMission και RadRunner.

Πηγή: Electrek

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS