ΑρχικήinetPornhub: Νομικά κενά στις πολιτικές του γύρω από τα exploitative videos!

Pornhub: Νομικά κενά στις πολιτικές του γύρω από τα exploitative videos!

Η Serena Fleites ήταν στην έβδομη τάξη όταν ένα άσεμνο σεξουαλικό της βίντεο ανέβηκε στο Pornhub. Η επίπτωση από αυτήν την μοιραία ανάρτηση – που έγινε εν αγνοία της αφότου ένας φίλος της, της ζήτησε να του στείλει γυμνές φωτογραφίες – ήταν να οδηγηθεί σε μία μακρά πορεία κατάθλιψης, χρήσης ναρκωτικών και αυτοτραυματισμών, καθώς το επίμαχο υλικό επανεμφανίστηκε επανειλημμένα στην Montreal-based πλατφόρμα αλλά και σε ολόκληρο το Διαδίκτυο.

Η 19χρονη πλέον κάτοικος της Καλιφόρνια, λέει ότι το Pornhub χρειάστηκε περισσότερο από μια εβδομάδα για να απαντήσει στο αρχικό της αίτημα να κατέβει το βίντεο και ακόμα περισσότερες εβδομάδες για να το αφαιρέσει, ενώ λίγες μέρες αργότερα το site ξανά ανέβασε το επίμαχο βίντεο.

Pornhub: Νομικά «κενά» στις πολιτικές του γύρω από τα exploitive videos!

«Είχε ήδη γίνει download από ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, και το site συνέχισε να το ανεβάζει ξανά και ξανά. Είναι πραγματικά εγωιστές. Πρέπει να κοιταχτούν στον καθρέφτη, επειδή δίνουν προτεραιότητα στο χρήμα και όχι στις ανθρώπινες ζωές», είπε η Fleites σε κοινοβουλευτική επιτροπή την 1η Φεβρουαρίου, όπου κατηγόρησε το Pornhub.

Παρόμοιες κατηγορίες σε βάρος του Pornhub κατέθεσαν τον τελευταίο μήνα κι άλλοι άνθρωποι, ισχυριζόμενοι ότι το site περιέχει σκηνές που απεικονίζουν τους βιασμούς τους, ή πορνό εκδίκησης ή σεξουαλικό υλικό, το οποίο δημοσιεύτηκε χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Εταιρείες όπως η MindGeek, η οποία κατέχει το Pornhub και πολλά άλλα sites όπως το YouPorn και το RedTube, έχουν αναπτυχθεί εδώ και χρόνια, παρά τις κατά καιρούς αναφορές που φέρουν αυτά τα sites να περιέχουν υλικό ανήλικων παιδιών ή υλικό που δεν έχουν δώσει τα εκτεθειμένα άτομα τη συγκατάθεσή τους να κοινοποιηθεί, και παρά τους νόμους κατά της παιδικής πορνογραφίας και του υλικού σεξουαλικής κακοποίησης.

Pornhub: Νομικά «κενά» στις πολιτικές του γύρω από τα exploitive videos!

Η Lianna McDonald, εκτελεστική διευθύντρια του Καναδικού Κέντρου Προστασίας Παιδιών, εξέφρασε την προηγούμενη εβδομάδα στην επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής των Κοινοτήτων, τις ανησυχίες της σχετικά με τις πολιτικές που εφαρμόζουν πλατφόρμες όπως το Pornhub. Τόνισε ακόμη πως τα sites είναι ελεύθερα να καθορίσουν τις δικές τους πολιτικές εποπτείας περιεχομένου και τις διαδικασίες αναφοράς, αφήνοντας τα θύματα «στο έλεος αυτών των εταιρειών». Παράλληλα, δεν υπάρχει αυτορρυθμιζόμενος φορέας της βιομηχανίας που να χειρίζεται καταγγελίες ή να τηρεί πρότυπα.

Στον Καναδά, οι χρήστες που ανεβάζουν «παράνομες» φωτογραφίες, ευθύνονται από κοινού με τις εταιρείες που τις διανέμουν. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι περιπτώσεις της παιδικής πορνογραφίας ή του υλικού που δημοσιεύεται χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου που εκτίθεται. Αυτό διαφέρει στις ΗΠΑ, όπου ο Νόμος περί ευπρέπειας της επικοινωνίας (CDA) δεν καθιστά υπεύθυνες τις web πλατφόρμες για user-generated υλικό.

Pornhub: Νομικά «κενά» στις πολιτικές του γύρω από τα exploitive videos!

Ο Daniel Bernhard, εκτελεστικός διευθυντής του Friends of Canadian Broadcasting, δήλωσε τα ακόλουθα: «Χρειαζόμαστε πραγματικά έναν νέο νόμο για να μας πει ότι η μετάδοση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών είναι παράνομη; Το πρόβλημα είναι ότι δεν εφαρμόζεται κάποιος νόμος. Οι γκρίζες περιοχές και τα εμπόδια επιβολής είναι μέρος του προβλήματος.»

Κανένας κανονισμός δεν απαιτεί ρητά από τα sites να ελέγχουν το περιεχόμενό τους – είτε μέσω αλγορίθμων είτε μέσω ανθρώπινων συντονιστών – ή και να επαληθεύουν τις ηλικίες και τη συγκατάθεση των συμμετεχόντων. Επιπλέον, η περίπτωση όπου ένα άτομο δεν δίνει τη συγκατάθεσή του για την κοινοποίηση περιεχομένου που το εκθέτει – πράγμα που συνιστά παραβίαση του Ποινικού Κώδικα – παραμένει ασαφής.

Ο Lloyd Richardson, διευθυντής πληροφορικής στο Καναδικό Κέντρο Προστασίας Παιδιών, τόνισε πως υπάρχουν τέτοια νομικά κενά και πρέπει να κλείσουν.

Τον Δεκέμβριο, μια Toronto-based πλατφόρμα με την ονομασία “YesUp Media”, έγινε η πρώτη εταιρεία στον Καναδά που είναι γνωστό ότι καταδικάστηκε για ποινικές κατηγορίες σύμφωνα με έναν 10ετή ομοσπονδιακό νόμο, ο οποίος υποχρεώνει τις εταιρείες να αναφέρουν διαδικτυακή παιδική πορνογραφία, εάν μαθαίνουν ότι η επιχείρησή τους χρησιμοποιείται για την πρόσβαση σε αυτή.

Αυτή η υπόθεση υπογράμμισε την έλλειψη διώξεων για ένα έγκλημα που υπάρχει παντού στο Διαδίκτυο. Η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP) έχει λάβει πάνω από 210.000 αναφορές περί σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών στο Διαδίκτυο από το 2018.

Το YesUp, το οποίο είχε προειδοποιήσει εκατοντάδες φορές ότι ένας πελάτης με έδρα το Βιετνάμ φιλοξένησε τεράστιες ποσότητες παιδικής πορνογραφίας, αντιμετώπισε πρόστιμο 100.000$. Επιπλέον, σε τέσσερις άνδρες που συνεργάζονταν με την εταιρεία, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για εγκλήματα, επιβλήθηκαν πρόστιμα 1.000$.

Αυτές οι κυρώσεις λειτουργούν ως μία μικρή αποτροπή για τους γίγαντες του πορνό. Το πρόστιμο είναι μια πτώση στον ωκεανό των κερδών για την αναμφισβήτητα μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας του Καναδά, MindGeek, και τη θυγατρική της, Pornhub, που κατατάσσεται στα δώδεκα sites με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο, ξεπερνώντας το Netflix, το Yahoo και το Zoom.

Το παγκόσμιο πεδίο της διαδικτυακής πορνογραφίας δεν δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα σύνορα, πράγμα που ανησυχεί ιδαίτερα τις αρχές. Η αστυνομία δεν διαθέτει πλήρη εργαλειοθήκη για να καταλογίσει τους ιδιοκτήτες σελίδων που μοιράζονται βίντεο νεαρών θυμάτων ή για να κλείσει sites που διαφημίζουν σεξ με ανηλίκους.

Μεταξύ των συστάσεων περιλαμβάνεται η αλλαγή του ορισμού του «τόπου» στον Ποινικό Κώδικα, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο για την αστυνομία να ενεργήσει εάν το έγκλημα συμβαίνει σε άλλη χώρα ή εάν οι servers του site βρίσκονται σε διαφορετική δικαιοδοσία.

Η MindGeek εδρεύει στο Μόντρεαλ, αλλά λειτουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο και η δικαιοδοσία είναι δύσκολο να προσδιοριστεί επειδή φιλοξενεί περιεχόμενο εκτός του Καναδά, δήλωσε η εκπρόσωπος της RCMP, Cpl. Caroline Duval. Επομένως, απαιτούνται διεθνή πρότυπα και συνεργασία για την αντιμετώπιση της παράνομης διανομής στο Διαδίκτυο, δήλωσε η Kate Isaacs, ιδρυτής του “Not Your Porn” που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία εκστρατεύεται κατά της χρήσης σεξουαλικών φωτογραφιών που δημοσιεύονται χωρίς τη συγκατάθεση του εμπλεκόμενου ατόμου.

Έτσι, η Isaacs ζητά να υπάρχουν κανονισμοί που να απαιτούν από τις εταιρείες να διαθέτουν εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο θα ελέγχει και θα καταργεί περιεχόμενο, ενώ παράλληλα θα διατηρεί λεπτομερή αρχεία των αναφορών χρηστών και των απαντήσεων που μπορούν να ελεγχθούν.

Pornhub: Νομικά «κενά» στις πολιτικές του γύρω από τα exploitive videos!

Το Pornhub έχει αρνηθεί τις κατηγορίες που το φέρουν να επιτρέπει την ανάρτηση υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο site του, δηλώνοντας τον Δεκέμβριο ότι περίπου 10 εκατομμύρια βίντεο δημοσιεύτηκαν στην πλατφόρμα του από μη επαληθευμένους χρήστες. «Κάθε ισχυρισμός είναι ανεύθυνος και αναληθής», δήλωσε η εταιρεία σε ένα email στα τέλη του περασμένου έτους, ισχυριζόμενη ότι ακολουθεί πολιτική «μηδενικής ανοχής» σε υλικό που σχετίζεται με σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Το Pornhub πρόσθεσε επίσης ότι συνεργάζεται με δεκάδες μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που στοχεύουν στην επισήμανση περιεχομένου και στη διακοπή της διαδικτυακής εκμετάλλευσης παιδιών. Επεσήμανε ακόμη ότι λαμβάνει εκτεταμένα μέτρα για την κατάργηση τέτοιου υλικού, συμπεριλαμβανομένης μιας «τεράστιας ομάδας» ανθρώπινων συντονιστών, που ελέγχουν manually κάθε ένα από τα 6,8 εκατομμύρια βίντεο που ανεβαίνουν ετησίως και αφαιρούν τυχόν παράνομο υλικό, μαζί με αυτοματοποιημένες τεχνολογίες εντοπισμού.

Η επιτροπή δεοντολογίας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αναμένεται να υποβάλει συστάσεις, σε μια έκθεση στο Κοινοβούλιο αργότερα αυτό το έτος, σχετικά με το διαδικτυακό απόρρητο και τη συναίνεση.

Τέλος, ο Charlie Angus, κριτικός δεοντολογίας του NDP, ανέφερε τα εξής: «Φαίνεται ότι η φρικτή κακοποίηση που υπέστη η Fleites δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό. Πώς είναι δυνατόν να συνεχιστεί αυτό;”

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS