ΑρχικήsecurityStalkerware: Ρωσία, Βραζιλία και ΗΠΑ επηρεάστηκαν περισσότερο το 2020

Stalkerware: Ρωσία, Βραζιλία και ΗΠΑ επηρεάστηκαν περισσότερο το 2020

Νέα έρευνα από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας “Kaspersky” επισημαίνει ότι η Ρωσία, η Βραζιλία και οι ΗΠΑ ήταν οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο από stalkerware το 2020. Σύμφωνα με την έκθεση “The State of Stalkerware 2020” που κυκλοφόρησε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, 53.870 χρήστες της Kaspersky επηρεάστηκαν παγκοσμίως από κακόβουλο software παρακολούθησης το 2020.

Η Ρωσία είχε τους περισσότερους επηρεασμένους χρήστες, με τα θύματα να ανέρχονται στα 12.389. Με 6.523 θύματα, η Βραζιλία ανέβηκε από την τρίτη θέση που βρισκόταν το 2019 και έγινε η δεύτερη χώρα με τις περισσότερες επιπτώσεις το 2020.

Stalkerware: Ρωσία, Βραζιλία και ΗΠΑ επηρεάστηκαν περισσότερο το 2020

Όπως αναφέρει το Infosecurity Magazine, οι ΗΠΑ, που ήταν η τέταρτη χώρα με τις περισσότερες επιπτώσεις το 2019, ανέβηκαν στην τρίτη θέση το 2020, με 4.745 θύματα. Αντίστοιχα η Ινδία, η οποία βρισκόταν στη δεύτερη θέση το 2019, το 2020 «έπεσε» στην τέταρτη θέση, με 4.627 θύματα. Άλλες χώρες που κατατάχθηκαν στις πρώτες δέκα πιο επηρεαζόμενες ήταν το Μεξικό, η Γερμανία, το Ιράν, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σαουδική Αραβία.

Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων παγκοσμίως το 2020 μειώθηκε κατά 13.630 σε σύγκριση με το 2019. Οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση του αριθμού των θυμάτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020, την περίοδο δηλαδή που ξεκίνησαν οι χώρες να υποβάλλονται περισσότερο σε καθεστώς lockdown με το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19.

Stalkerware: Ρωσία, Βραζιλία και ΗΠΑ επηρεάστηκαν περισσότερο το 2020

Ο Victor Chebyshev, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ανάπτυξης της Kaspersky, ανέφερε τα ακόλουθα: «Βλέπουμε ότι ο αριθμός των χρηστών που επηρεάζονται από stalkerware παραμένει υψηλός, ενώ εντοπίζουμε καθημερινά νέα δείγματα».

Με περισσότερους από 8.000 χρήστες να επηρεάζονται παγκοσμίως, το Nidb ήταν το δείγμα stalkerware που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο το 2020. Αυτό το δείγμα χρησιμοποιείται για την πώληση διάφορων προϊόντων stalkerware όπως το iSpyoo, το TheTruthSpy και το Copy9.

Stalkerware: Ρωσία, Βραζιλία και ΗΠΑ επηρεάστηκαν περισσότερο το 2020

Επιπλέον, το Coalition Against Stalkerware προειδοποιεί ότι αυτό το malware, το οποίο επιτρέπει σε έναν απομακρυσμένο χρήστη να παρακολουθεί τις δραστηριότητες στη συσκευή ενός άλλου χρήστη, μπορεί να διευκολύνει την παρακολούθηση, την παρενόχληση, την κατάχρηση, την καταδίωξη, ακόμα και τη βία.

Ο Chebyshev επεσήμανε ακόμη τα εξής: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπάρχει πραγματική ιστορία κάποιου πίσω από όλους αυτούς τους αριθμούς και μερικές φορές υπάρχει μια σιωπηλή έκκληση για βοήθεια. Επομένως, μοιραζόμαστε το κομμάτι της εικόνας μας, με την κοινότητα που εργάζεται να τερματίσει τη χρήση του stalkerware, προκειμένου να κατανοήσει καλύτερα το ζήτημα. Είναι σαφές ότι όλοι πρέπει να μοιραστούμε αυτό που βρίσκουμε, ώστε να βελτιώσουμε περαιτέρω τον εντοπισμό και την προστασία προς όφελος εκείνων που επηρεάζονται από την κυβερνοβία.»

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS