Η εταιρεία εμπορευματικών μεταφορών και φορτηγών “Forward Air” αποκάλυψε ότι υπέστη πρόσφατα ransomware επίθεση, η οποία της «κόστισε» 7,5 εκατομμύρια δολάρια από τα οικονομικά αποτελέσματα του 4ου τριμήνου. Το ποσό περιγράφηκε ως απώλεια εσόδων από την επιχείρηση φορτίων LTL (λιγότερο από φορτίο φορτηγού) και όχι ως κόστος για την αντιμετώπιση του συμβάντος.
Η Forward Air ανέφερε σε έγγραφα SEC που κατατέθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου ότι οι απώλειες προέκυψαν κυρίως λόγω της ανάγκης της εταιρείας να αναστείλει προσωρινά τις ηλεκτρονικές διεπαφές δεδομένων με τους πελάτες της.
Η ransomware επίθεση, η οποία έλαβε χώρα στις 15 Δεκεμβρίου του 2020 και αναγνωρίστηκε ως επίθεση του ransomware “Hades”, ανάγκασε την εταιρεία να θέσει όλα τα συστήματα πληροφορικής της εκτός σύνδεσης, για να αντιμετωπίσει την εισβολή και να αποκαταστήσει τυχόν βλάβες.
Όπως αναφέρει μία έκθεση που κοινοποίησε το “Freight Waves”, η ransomware επίθεση οδήγησε σε τεράστιες διακοπές στη λειτουργία της Forward Air, καθώς οι οδηγοί και οι εργαζόμενοι δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα έγγραφα για την εκκαθάριση των μεταφορών μέσω τελωνείων.
Ηλιακή καταιγίδα ίσως επηρεάσει την ανάκαμψη από τον τυφώνα
Αποκαλύφθηκαν τα Cybercab robotaxi και Tesla Robovan
Πώς τα εργαλεία της OpenAI επηρεάζουν τις εκλογές;
Σύμφωνα με το ZDNet, αν και η Forward Air ανέφερε ότι ανέκαμψε με επιτυχία από την επίθεση, η κατάθεση των εγγράφων SEC και το τεράστιο ποσό χρημάτων που κόστισε στην εταιρεία αυτό το περιστατικό, αποδεικνύουν για άλλη μια φορά γιατί οι περισσότεροι ερευνητές ασφαλείας τονίζουν τη σημασία της πρόληψης, και όχι μόνο της θεραπείας, για το πρόβλημα του ransomware.
Τα έγγραφα SEC που κατατέθηκαν, δεν αναφέρουν εάν η Forward Air πληρώνει την απαίτηση λύτρων ή εάν έχει κάποια ασφαλιστική εταιρεία που την πληρώνει για εκείνη.
Σύμφωνα με έκθεση που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα από την Coveware, μια εταιρεία που χειρίζεται τις διαπραγματεύσεις πληρωμών ransomware, επεσήμανε ότι όλο και περισσότερες εταιρείες επιλέγουν να μην πληρώσουν λύτρα στους χάκερς, δεδομένου ότι κανείς δεν τους εγγυάται ότι οι ransomware συμμορίες θα διαγράψουν τα κλεμμένα δεδομένα.
Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός ότι όλο και περισσότερες εταιρείες επιλέγουν σήμερα να ξαναχτίσουν από το μηδέν.
Ωστόσο, παρά την πτώση στις πληρωμές λύτρων, το 2020 ήταν η μεγαλύτερη χρονιά του ransomware. Συγκεκριμένα, μία αναφορά από την εταιρεία ερευνών blockchain “Chainalysis” εκτιμά ότι οι ransomware συμμορίες είχαν κέρδος τουλάχιστον 350.000.000$ από πληρωμές λύτρων το 2020, σημειώνοντας έτσι αύξηση κατά 311% από το 2019.