ΑρχικήyoutubeMicrosoft: Πατένταρε chatbot που σας επιτρέπει να μιλάτε με...νεκρούς!

Microsoft: Πατένταρε chatbot που σας επιτρέπει να μιλάτε με…νεκρούς!

Η Microsoft πατένταρε μία αμφιλεγόμενη τεχνολογία που επιτρέπει τη συνομιλία με…νεκρούς, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στον διαδικτυακό κόσμο. Συγκεκριμένα, η πατέντα που κατοχυρώθηκε από τη Microsoft τον περασμένο μήνα, αναλύει το πώς ένα chatbot θα έδινε την ευκαιρία σε ανθρώπους να «επικοινωνήσουν» με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που ζει ακόμη ή που έχει… φύγει από τη ζωή, όπως ένας φίλος, ένας συγγενής, ένας διάσημος ή μία ιστορική προσωπικότητα.

Η τεχνολογία που επιτρέπει τη «συνομιλία» με νεκρούς, θυμίζει σε πολλούς τη φανταστική εφαρμογή σε επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς του Netflix “Black Mirror”, όπου η πρωταγωνίστρια μπορούσε να συνομιλεί με μια τεχνητή εκδοχή του συντρόφου της, ο οποίος πέθανε σε ατύχημα.

Black Mirror Netflix

Ο τεχνολογικός κολοσσός που πατεντάρισε την εν λόγω τεχνολογία το 2017 και συνέχισε έκτοτε να την αναπτύσσει, δεν φαίνεται πως σκοπεύει να υλοποιήσει αυτή την τεχνολογία και να την θέσει προς κυκλοφορία – τουλάχιστον, όχι σύντομα. Συγκεκριμένα, ο γενικός διευθυντής του τμήματος προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης (AI) της Microsoft, Tim O’ Brien, επιβεβαίωσε σε tweet του πως δεν είναι στα πλάνα η κυκλοφορία ενός τέτοιου προϊόντος. Σε άλλη ανάρτησή του, μάλιστα, συμφώνησε με κάποιους χρήστες του διαδικτύου που σχολίαζαν το chatbot που επιτρέπει τη «συνομιλία» με νεκρούς, αναφέροντας πως «ναι, είναι ανατριχιαστικό».

Εάν αυτή η τεχνολογία κυκλοφορούσε σαν προϊόν, θα αντλούσε πληροφορίες από φωτογραφίες, αναρτήσεις στα social media, μηνύματα και χειρόγραφα του εκάστοτε ατόμου. Στη συνέχεια, όλες αυτές οι πληροφορίες θα χρησιμοποιούνταν για να εκπαιδευτεί ένα chatbot που θα μπορεί να «συνομιλεί και να αλληλοεπιδρά» υιοθετόντας τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε προσωπικότητας. Θα μπορούσε ακόμη μπορούσε να βρίσκει και γενικότερες πληροφορίες σε περίπτωση που του έκαναν μία ερώτηση, με την προσωπικότητα που θα «ενσάρκωνε». Σε μερικές περιπτώσεις, θα ήταν εφικτή η δημιουργία φωνής και μίας δισδιάστατης ή τρισδιάστατης φιγούρας.

Microsoft: Πατένταρε chatbot που σας επιτρέπει να μιλάτε με...νεκρούς!
Microsoft: Πατένταρε chatbot που σας επιτρέπει να μιλάτε με…νεκρούς!

Αν και η Microsoft δεν σκοπεύει να δημιουργήσει κάτι με την παραπάνω τεχνολογία, η πατέντα αυτή μάς δίνει μία γεύση για τις δυνατότητες που έχει η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία πλέον δεν περιορίζεται στη δημιουργία «ψεύτικων ανθρώπων» αλλά φτάνει έως τη δημιουργία ψηφιακών ατόμων που στηρίζονται σε πραγματικούς ανθρώπους.

Εκτός των απόψεων που μπορεί να εξέφραζε ο εκλιπών, η εξελιγμένη αυτή τεχνολογία επιδιώκει να προσομοιώσει και πιο «λεπτές» αποχρώσεις της ομιλίας, όπως το χρώμα της φωνής, το ύφος/ ο τόνος, η πολυπλοκότητα των προτάσεων, η ταχύτητα ομιλίας, ο ειρμός και η συνοχή στα λεγόμενα.

Microsoft: Πατένταρε chatbot που σας επιτρέπει να μιλάτε με...νεκρούς!
Microsoft: Πατένταρε chatbot που σας επιτρέπει να μιλάτε με…νεκρούς!

Πέραν του φωνητικού κομματιού, η Microsoft μπορεί να δώσει πάλι ψηφιακή «σάρκα» και οστά στους νεκρούς, χρησιμοποιώντας δεδομένα όπως οι εικόνες και τα βίντεο για να αναπαραστήσει όσο το δυνατόν περισσότερους μορφασμούς και εκφράσεις του προσώπου, σε δισδιάστατη ή τρισδιάστατη μορφή.

Οι αντιδράσεις που ξεσήκωσε η ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας ήταν ποικίλες, με κάποιους να τη βρίσκουν «συναρπαστική» και άλλους το λιγότερο τρομακτική.

Σε κάθε περίπτωση, η αποκάλυψη της ύπαρξης μιας τέτοιας τεχνολογίας δείχνει το πόσο έχουμε προχωρήσει από το στάδιο της απλής ψηφιακής αναπαράστασης υπαρκτών ανθρώπων, π.χ. μέσω ολογραμμάτων, με το περιορισμένο εύρος κινήσεων και ομιλίας που αυτά έχουν.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS