ΑρχικήinetΗλεκτροπαραγωγή στη Ευρώπη: Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα

Ηλεκτροπαραγωγή στη Ευρώπη: Οι ΑΠΕ ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα

Η Ευρώπη μειώνει με αργούς ρυθμούς την εξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα. Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από τις Ember και Agora Energiewende, δύο think tanks που επικεντρώθηκαν στην καθαρή ενέργεια, αποκάλυψε ότι η ήπειρος το 2020 παρήγαγε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές σε σύγκριση με τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ πριν, αναφέρει η ερευνητική ομάδα. Η αιολική, η ηλιακή, η υδροηλεκτρική και η βιομαζική ενέργεια αντιπροσώπευαν το 38% της ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης – από 34,6% το 2019 – ενώ τα ορυκτά καύσιμα έπεσαν στο 37%. Οι μεγαλύτεροι παράγοντες σε αυτή την αλλαγή ήταν η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 15 και 9 τοις εκατό αντίστοιχα. Οι χώρες που έκαναν την διαφορά ήταν η Ολλανδία, η Σουηδία και το Βέλγιο, σύμφωνα με την έκθεση.

ορυκτά καύσιμα Ευρώπη

Εν τω μεταξύ, η παραγωγή άνθρακα και πυρηνικής ενέργειας μειώθηκε κατά 20% και 10% αντίστοιχα. Ωστόσο, το φυσικό αέριο παραμένει δημοφιλές σε ολόκληρη την ήπειρο. Το αέριο ήταν πολύ φθηνό σε όλη την πανδημία, γι ‘αυτό η χρήση του μειώθηκε κατά μόλις τέσσερα τοις εκατό κατά τη διάρκεια της περιόδου των 12 μηνών. «Παρόλο που το αέριο είχε μια μικρή πτώση το 2020, εξακολουθεί να είναι 14% υψηλότερα από το 2015», εξήγησαν οι ερευνητές στην έκθεσή τους. «Η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Πολωνία σημείωσαν αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου το 2020.» Η αιολική και η ηλιακή, επομένως, αντικαθιστούν αποτελεσματικά τον άνθρακα, εντός από το φυσικό αέριο, σε όλη την Ευρώπη αυτή τη στιγμή.

Η ήπειρος κινείται αργά προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και αρκετό καιρό. Και ήδη γνωρίζαμε ότι ορισμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, κατάφεραν πέρυσι να παράγουν περισσότερη ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, το ορόσημο είναι μεγάλο. Όπως σημειώνουν οι Ember και Agora Energiewende στην έκθεση τους, φαίνεται ότι η συνεχιζόμενη πανδημία του COVID-19 είχε μικρή επίδραση στη μετάβαση. Ακόμα, πρέπει να γίνει δουλειά. Η ανάπτυξη της βιομάζας έχει «σταματήσει» αποτελεσματικά από το 2018, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ευρώπη

Σύμφωνα με τις Ember και Agora Energiewende, η Ευρώπη πρέπει να τριπλασιάσει την ηλιακή και την αιολική της ανάπτυξη για να επιτύχει τους πράσινους στόχους της μέχρι το 2030. «Η οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία δεν θα πρέπει να επιτρέψει την επιβράδυνση της προστασίας του κλίματος», δήλωσε ο Δρ Patrick Graichen, διευθυντής της Agora Energiewende σε ένα δελτίο τύπου.

Πηγή πληροφοριών: engadget.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS