ΑρχικήinetΕντοπίστηκε ένα σπάνιο είδος εξωπλανήτη που δεν έχει σύννεφα

Εντοπίστηκε ένα σπάνιο είδος εξωπλανήτη που δεν έχει σύννεφα

Οι αστρονόμοι έχουν βρει έναν άλλο παράξενο εξωπλανήτη που θα μπορούσε να διευρύνει την κατανόησή μας για τον Κόσμο. Η Gizmodo αναφέρει ότι μια ομάδα στο Κέντρο Αστροφυσικής του Χάρβαρντ και του Smithsonian εντόπισε ένα γιγαντιαίο πλανήτη φυσικού αερίου 575 έτη φωτός μακριά – τον WASP-62b – που δεν είναι μόνο σε μια εξαιρετικά κοντινή τροχιά 4,5 ημερών (καθιστώντας τον ως «καυτό Δία»), αλλά δεν έχει και σύννεφα. Είναι η δεύτερη φορά που κάποιοι ερευνητές εντοπίζουν έναν εξωπλανήτη χωρίς σύννεφα και πιστεύεται ότι είναι σπάνιοι στο σύνολο τους – λιγότερο από το 7% των εξωπλανητών.

εξωπλανήτη σύννεφα

Οι επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά τον WASP-62b το 2012, αλλά μόλις πρόσφατα μελέτησαν την ατμόσφαιρα του. Η επικεφαλής της μελέτης Munazza Alam χρησιμοποίησε την φασματοσκοπική παρατήρηση από το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble για να ανακαλύψει την ισχυρή παρουσία νατρίου, ένα στοιχείο που θα αποκρυπτόταν αν υπήρχαν σύννεφα στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Οι αστρονόμοι τυπικά λαμβάνουν μόνο μικρές ενδείξεις ότι υπάρχει νάτριο, οπότε αυτό ήταν κάτι περισσότερο από την «απόδειξη» ενός πλανήτη χωρίς σύννεφα, σύμφωνα με την Alam.

Η ομάδα της CfA ελπίζει ότι το επερχόμενο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα προσφέρει την πρόσθετη ανάλυση και ακρίβεια που απαιτείται για την περαιτέρω μελέτη του πλανήτη και την εύρεση στοιχείων όπως το πυρίτιο. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς σχηματίστηκαν αυτοί οι πλανήτες και αν υπήρχαν διαφορές από τους κόσμους με σύννεφα. Αν και αυτό το είδος εξωπλανήτη είναι ασυνήθιστο, μπορεί να αλλάξει η άποψη μας για τους πλανήτες στο σύνολό τους.

Πηγή πληροφοριών: engadget.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS