Στις 23 Ιανουαρίου, η Tesla μήνυσε τον πρώην υπάλληλο της Alex Khatilov για κλοπή 26.000 εμπιστευτικών εγγράφων, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών μυστικών. Ο software engineer μετέφερε τα ευαίσθητα αρχεία στον προσωπικό του λογαριασμό Dropbox. Ο Khatilov φέρεται να έκλεψε αρχεία από το εσωτερικό δίκτυο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται έγγραφα που σχετίζονται με το Warp Drive software. Το Warp Drive είναι ένα ιδιόκτητο σύστημα back-end software που χρησιμοποιείται για την αυτοματοποίηση επιχειρηματικών διαδικασιών.
Σύμφωνα με την καταγγελία, ο πρώην υπάλληλος της Tesla ήταν από τους λίγους υπαλλήλους της που είχαν πρόσβαση στα αρχεία και άρχισε να κλέβει data της εταιρείας λίγες μέρες μετά την πρόσληψή του. Ειδικότερα, το CNBC αναφέρει τα ακόλουθα: «Η καταγγελία λέει ότι ο Khatilov ξεκίνησε να εργάζεται για την Tesla στις 28 Δεκεμβρίου 2020 και σχεδόν αμέσως άρχισε να ανεβάζει αρχεία και scripts (γραμμένα σε Python) στον λογαριασμό του στο Dropbox. Η Tesla τον αντιμετώπισε για την υποτιθέμενη κλοπή του στις 6 Ιανουαρίου.»
Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως «ξέχασε» ότι είχε κάνει download τα αρχεία και δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει τις λήψεις του. Πιο αναλυτικά, στην καταγγελία αναφέρονται τα εξής: «Τα εμπορικά μυστικά της Τesla είναι εξαιρετικά πολύτιμα για την εταιρεία και θα ήταν το ίδιο πολύτιμα και για έναν ανταγωνιστή. Η πρόσβαση στα scripts θα επέτρεπε στους μηχανικούς άλλων εταιρειών να αντιστρέψουν τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες της Tesla για να δημιουργήσουν ένα παρόμοιο αυτοματοποιημένο σύστημα σε ένα κλάσμα του χρόνου και με ένα κλάσμα του κόστους που χρειάστηκε η Tesla για να το κατασκευάσει. Third-party μηχανικοί δεν θα μπορούσαν να συνθέσουν αυτά τα scripts βασιζόμενοι σε δημόσιες πληροφορίες, πόσο μάλλον με ελάχιστο χρόνο και προσπάθεια. Τα scripts θα ενημερώνουν επίσης τους ανταγωνιστές για τα συστήματα που η Tesla πιστεύει ότι είναι σημαντικά και πολύτιμα για αυτοματοποίηση αλλά και για το πώς να αυτοματοποιηθούν – παρέχοντας έτσι ένα roadmap για την αντιγραφή της καινοτομίας της Tesla.»
Ο Khatilov είπε στη Νέα Υόρκη ότι είχε μεταφέρει κατά λάθος τα αρχεία στο Dropbox. Επίσης, δήλωσε τα ακόλουθα: «Εργάζομαι εδώ και 20 χρόνια σε αυτόν τον κλάδο και ξέρω τί αφορούν τα ευαίσθητα έγγραφα και ποτέ δεν προσπάθησα να έχω πρόσβαση σε κανένα από αυτά ή να το κλέψω. Δεν ήξερα ότι υπήρχαν 26.000 αρχεία εκεί.»
Ηλιακή καταιγίδα ίσως επηρεάσει την ανάκαμψη από τον τυφώνα
Αποκαλύφθηκαν τα Cybercab robotaxi και Tesla Robovan
Πώς τα εργαλεία της OpenAI επηρεάζουν τις εκλογές;
Ωστόσο, σύμφωνα με το Security Affairs, η αυτοκινητοβιομηχανία έχει διαφορετική άποψη, και κατηγορεί τον πρώην υπάλληλό της ότι προσπάθησε να καλύψει τα ίχνη του για την κλοπή. Συγκεκριμένα, η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι ο κατηγορούμενος επιχείρησε να καταστρέψει τα αποδεικτικά στοιχεία, διαγράφοντας το Dropbox client και άλλα αρχεία κατά την έναρξη της συνέντευξης, όταν οι ερευνητές προσπαθούσαν να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή του.
Επιπλέον, ο Khatilov ανέφερε σε συνέντευξή του στο New York Post πως δεν γνώριζε ότι η Tesla είχε καταθέσει αγωγή εναντίον του έως ότου η εφημερίδα επικοινώνησε μαζί του.
Η Tesla έχει κάνει κι άλλες μηνύσεις στο παρελθόν για να προστατεύσει τα ιδιόκτητα δεδομένα της. Τον Δεκέμβριο του 2020, η εταιρεία μήνυσε με τον πρώην τεχνικό επεξεργασίας Martin Tripp, ο οποίος παραδέχτηκε ότι διέρρευσε εμπιστευτικές πληροφορίες σε δημοσιογράφο. Επίσης, το 2019, η Tesla μήνυσε την αυτοκινητοβιομηχανία “Zoox”, κατηγορώντας τέσσερις υπαλλήλους της – που είχαν προηγουμένως εργαστεί στην Tesla – ότι έκλεψαν εμπιστευτικά έγγραφα. Η υπόθεση διευθετήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, με την Zoox να παραδέχεται ότι ορισμένες από τις νέες προσλήψεις της από την Tesla έκλεψαν έγγραφα της Tesla. Επίσης, η υπόθεση του Guangzhi Cao, τον οποίο κατηγορεί η Tesla για κλοπή αρχείων που σχετίζονται με το σύστημα Autopilot της Tesla, βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.