ΑρχικήinetFBI: Καλείται να ερευνήσει το Parler σχετικά με την επίθεση στο Καπιτώλιο

FBI: Καλείται να ερευνήσει το Parler σχετικά με την επίθεση στο Καπιτώλιο

Συμμετέχοντες στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ κατηγορούνται για τις πράξεις τους, αφού φαίνεται να δημοσίευσαν στο Parler και άλλες μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, λεπτομέρειες για το περιστατικό. Η επικεφαλής της Επιτροπής Εποπτείας (House oversight committee) ζήτησε χθες από το FBI να ξεκινήσει μια έρευνα για την εφαρμογή Parler, για να εντοπιστεί ο ρόλος της στην πρόσφατη επίθεση.

Parler

Το Parler διαφημίζεται ως ένα εναλλακτικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο έχουν βρει καταφύγιο συντηρητικοί και ακροδεξιοί, που έχουν αποκλειστεί από άλλες μεγάλες πλατφόρμες.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Carolyn Maloney, έγραψε στον διευθυντή του FBI, Chris Wray, και του ζήτησε να ερευνήσει πώς χρησιμοποιούνταν η εφαρμογή Parler πριν και κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 6ης Ιανουαρίου.

Πολλοί χρήστες του Parler συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν για απειλές βίας εναντίον εκλεγμένων αξιωματούχων ή για την άμεση συμμετοχή του στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου“, έγραψε η Maloney.

FBI

Η επιστολή στο FBI αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την The Washington Post.

Η εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης Parler είχε αρχίσει να αποκτά πολλούς νέους χρήστες τους τελευταίους μήνες και κυρίως συντηρητικούς. Ωστόσο, οι χρήστες αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο όταν οι μεγάλες πλατφόρμες, όπως το Facebook και το Twitter αφαίρεσαν τους λογαριασμούς του πρώην Προέδρου Donald Trump και εναντιώθηκαν σε προσπάθειες προώθησης ψευδών ισχυρισμών σχετικά με τη νομιμότητα των εκλογών, σε εκκλήσεις για βίαιη εξέγερση και στην προώθηση της θεωρίας συνωμοσίας QAnon. Το Facebook είχε ήδη αφαιρέσει λογαριασμούς και σελίδες που σχετίζονταν με το Qanon, από το Νοέμβριο του 2020.

Ωστόσο, λίγο αργότερα και η Parler αντιμετώπισε προβλήματα αφού η Google, η Apple και η Amazon την αφαίρεσαν από τα καταστήματα εφαρμογών και τις υπηρεσίες τους, για τα σχόλια βίας που δημοσιεύονταν από τους χρήστες. Το ban από την Amazon, η οποία φιλοξενούσε και τους servers της εφαρμογής, ήταν το πιο σημαντικό. Ωστόσο, το Parler κατάφερε να επανέλθει στο Διαδίκτυο, με τεχνικές δυσκολίες, μέσω μιας ρωσικής εταιρείας, που ονομάζεται DDoS-Guard.

 επίθεση Καπιτώλιο

Πολλοί συμμετέχοντες στην επίθεση κατηγορήθηκαν μετά την δημοσίευση των δραστηριοτήτων τους εκείνη την ημέρα στο Parler και σε άλλες αντίστοιχες εφαρμογές.

Η Επιτροπή Εποπτείας πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν έρευνες για να ανακαλυφθούν στοιχεία που θα είναι χρήσιμα για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Το FBI ισχυρίζεται ότι έχει ήδη λάβει πολλές πληροφορίες για την επίθεση στο Καπιτώλιο, ενώ τόνισε ότι δίνει και αμοιβές για την παροχή πληροφοριών για ορισμένους υπόπτους.

Πηγή: NBC News

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS