ΑρχικήinetΗ Silicon Valley επενδύει ένα τεράστιο ποσό χρημάτων στην Ινδία

Η Silicon Valley επενδύει ένα τεράστιο ποσό χρημάτων στην Ινδία

Από τον Μάρτιο μέχρι τον Νοέμβριο, ακόμη και όταν ο COVID-19 κατέστρεψε οικονομίες σε όλο τον κόσμο, στον πλουσιότερο άνθρωπο της Ινδίας δόθηκαν περισσότερα από 27 δισεκατομμύρια δολάρια για να ποντάρει στο μέλλον του διαδικτύου. Περισσότερο από το μισό ποσό προήλθε από τη Silicon Valley. Ξεκίνησε με 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια από το Facebook τον Μάρτιο, μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην ιστορία της αμερικανικής εταιρείας. Η Silver Lake Partners, ακολούθησε με τη δική της επένδυση λίγες εβδομάδες αργότερα, όπως και η General Atlantic της Palo Alto και η TPG Capital.

Έγιναν μικρότερες επενδύσεις από την Qualcomm (QCOM) και την Intel (INTC), προτού η Google (GOOGL) μπει στο παιχνίδι με 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο αποδέκτης όλων αυτών των δισεκατομμυρίων είναι η Jio Platforms, μέρος της εταιρείας Reliance Industries του Mukesh Ambani. Η Jio ξεκίνησε ως δίκτυο κινητής τηλεφωνίας το 2016. Έκτοτε έχει συγκεντρώσει περίπου 400 εκατομμύρια χρήστες, λανσάρωντας μια υπηρεσία streaming, μια εφαρμογή video conferencing, ένα δίκτυο ευρυζωνικών ινών και μια υπηρεσία ψηφιακών πληρωμών.

Τα εξαιρετικά φθηνά δεδομένα που προσέφερε έφεραν εκατοντάδες εκατομμύρια Ινδούς στο διαδίκτυο για πρώτη φορά. Όταν ο Ambani λάνσαρε την Jio, η Ινδία είχε λιγότερους από 350 εκατομμύρια χρήστες διαδικτύου. Τώρα, έχει 750 εκατομμύρια.

Η Jio έχει γίνει η πύλη στο διαδίκτυο της Ινδίας και ο Ambani κρατά τα κλειδιά. “Πολλές από αυτές τις αλλαγές, ειδικά όσον αφορά την προσέλκυση ατόμων στο διαδίκτυο, έχουν συμβεί λόγω της Jio”, δήλωσε ο Ajit Mohan, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Facebook στην Ινδία, στο CNN Business.

Ινδία

Το όραμα του Ambani συνεχίζει να μεγαλώνει

Αφού συγκέντρωσε περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια για τις πλατφόρμες της Jio, η Reliance προσέλκυσε επενδυτές στην λιανική της επιχείρηση. Μεταξύ του Σεπτεμβρίου και του Νοεμβρίου, η Reliance Retail συγκέντρωσε περίπου 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια, μεγάλο μέρος των οποίων προήλθε από επενδυτές της Jio, συμπεριλαμβανομένων των Silver Lake, General Atlantic, TPG, καθώς και του κρατικού ταμείου πλούτου της Σαουδικής Αραβίας.

Η αλυσίδα λιανικής του Ambani είναι η μεγαλύτερη στην Ινδία, με περισσότερα από 12.000 καταστήματα. Και δεν έχει αποκρύψει τις φιλοδοξίες του να συνδυάσει τις εμπορικές και τεχνολογικές του αυτοκρατορίες για να ανταγωνιστεί δύο μεγάλους Αμερικανούς παίκτες. Η Amazon (AMZN) και η Walmart (WMT) κυριαρχούν στις διαδικτυακές αγορές της Ινδίας, ελέγχοντας περισσότερο από το 60% της αγοράς. Ο Ambani παίζει επιθετικά για να καταφέρει να πάρει ένα κομμάτι της αγοράς.

Ακόμα και μετά από όλα όσα έχει καταφέρει, ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ινδίας σχεδιάζει ήδη την επόμενη κίνηση του – φέρνοντας το 5G στην Ινδία στο δεύτερο μισό του 2021.

Ινδία

Οποιοδήποτε από αυτά τα σχέδια από μόνο του θα ήταν μια μεγάλη επιχείρηση και η εκτέλεση όλων μαζί είναι ένα τεράστιο αίτημα ακόμη και για έναν από τους κορυφαίους δισεκατομμυριούχους του κόσμου. Φιλοδοξία του είναι να μεταμορφώσει ριζικά τον τρόπο που περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι επικοινωνούν και κάνουν τις αγορές τους.

Η Ινδία πρώτα, μετά ο κόσμος

Για την Silicon Valley, το να έχεις έναν μεγάλο δικό σου παίκτη σε μια ξένη χώρα είναι τρομερά θετικό και η Jio είναι μακράν η μεγαλύτερη στην Ινδία.

“Γιατί το Facebook και η Google έδωσαν τα χρήματα τους στην Jio σε μια εποχή που η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε χάος, η ινδική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, γιατί το έκαναν; Προφανώς επειδή υπάρχει κάτι περισσότερο από μια οικονομική επένδυση,” είπε ο Thakurta.

“Η επένδυση πραγματικά προήλθε από την αναγνώριση του ότι μια εταιρεία που είχε κάνει πολύ καταπληκτικό έργο στη μετατροπή της ψηφιακής υποδομής της Ινδίας σε σύντομο χρονικό διάστημα” είπε ο Mohan, επικεφαλής του Facebook στην Ινδία.

Από την οπτική γωνία του Ambani, ένας ευρείας κλίμακας συνασπισμός μερικών από τα μεγαλύτερα ονόματα στην τεχνολογία είναι απλώς ένας τρόπος για να προωθηθεί η Jio σε όλες τις πτυχές του διαδικτύου της Ινδίας.

Πηγή πληροφοριών: edition.cnn.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS