ΑρχικήsecurityΙδιοκτήτης bitcoin exchange υπηρεσίας συνελήφθη για ξέπλυμα χρήματος

Ιδιοκτήτης bitcoin exchange υπηρεσίας συνελήφθη για ξέπλυμα χρήματος

Ο ιδιοκτήτης μιας βουλγαρικής bitcoin exchange υπηρεσίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση στις Ηνωμένες Πολιτείες, για την εμπλοκή του σε απάτη και την παροχή βοήθειας σε εγκληματίες για ξέπλυμα χρήματος.

Ιδιοκτήτης bitcoin exchange υπηρεσίας συνελήφθη για ξέπλυμα χρήματος

Μετά από δίκες δύο εβδομάδων τον Σεπτέμβριο του 2020, η δικαστική επιτροπή έκρινε τον Rossen G. Iossifov ένοχο για συμμετοχή σε απάτη και για ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες. Στις 12 Ιανουαρίου, ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, Robert E. Weir, καταδίκασε τον 53χρονο Βούλγαρο Iossifov σε 121 μήνες φυλάκιση.

Ο κατηγορούμενος ήταν ιδιοκτήτης και διαχειριστής της βουλγαρικής bitcoin exchange υπηρεσίας RG Coins, με έδρα τη Σόφια. Σύμφωνα με στοιχεία του δικαστηρίου, ο Iossifov εν γνώσει του βοηθούσε εγκληματίες να κάνουν ξέπλυμα χρήματος από παράνομες δραστηριότητες και προσπαθούσε να προστατεύσει τον εαυτό του από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη.

bitcoin exchange
Ιδιοκτήτης bitcoin exchange υπηρεσίας συνελήφθη για ξέπλυμα χρήματος

Τουλάχιστον πέντε από τους βασικούς πελάτες του Iossifov ήταν Ρουμάνοι απατεώνες, που ανήκαν σε εγκληματική οργάνωση, η οποία αναφέρθηκε στο δικαστήριο ως Alexandria (Romania) Online Auction Fraud (AOAF) Network.

Λέγεται ότι αυτή η ομάδα είχε εξαπατήσει εκατοντάδες ανθρώπους μέσω ψεύτικων διαφημίσεων σε δημοφιλή sites δημοπρασιών και πωλήσεων, συμπεριλαμβανομένων των Craigslist και eBay. Οι απατεώνες διαφήμιζαν προϊόντα υψηλού κόστους (συνήθως οχήματα) που δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα.

Μόλις τα θύματα πείθονταν να στείλουν τα χρήματα για την πληρωμή, ξεκινούσε το σχέδιο νομιμοποίησης των χρημάτων. Οι ντόπιοι συνεργάτες δέχονταν χρήματα από τα θύματα, τα μετέτρεπαν σε cryptocurrencies και τα μετέφεραν σε αυτή τη μορφή σε υπηρεσίες για ξέπλυμα χρήματος, στο εξωτερικό.

Ο Iossifov ήταν ένας από τους ξένους που αναλάμβαναν το ξέπλυμα χρημάτων και διευκόλυναν αυτό το τελευταίο βήμα του σχεδίου“.

Ιδιοκτήτης bitcoin exchange υπηρεσίας συνελήφθη για ξέπλυμα χρήματος

Ο Βούλγαρος κατηγορούμενος επέτρεπε στους εγκληματίες πελάτες του να πραγματοποιήσουν ανταλλαγές cryptocurrency με μετρητά, χωρίς να ζητά κάποια ταυτοποίηση ή τεκμηρίωση για την πηγή των χρημάτων. Επίσης, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης AOAF Network είχαν ειδική μεταχείριση, με ευνοϊκότερες συναλλαγματικές ισοτιμίες σε σχέση με αυτές που ίσχυαν για τους άλλους πελάτες.

Οι αρχές ανακάλυψαν ότι ο Iossifov βοήθησε για το ξέπλυμα 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε cryptocurrency για τέσσερις από τους πέντε απατεώνες, σε λιγότερο από τρία χρόνια. Σε αντάλλαγμα, ο ιδιοκτήτης της bitcoin exchange υπηρεσίας κέρδισε πάνω από 184.000 $.

Πέρα από τον Iossifov, άλλα 16 μέλη της AOAF έχουν καταδικαστεί για την εμπλοκή τους σε αυτή την απάτη.

Πηγή: Infosecurity Magazine

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS