ΑρχικήyoutubeiPhone vs Android: Ποιο είναι το καλύτερο για εσάς;

iPhone vs Android: Ποιο είναι το καλύτερο για εσάς;

Η μάχη μεταξύ iPhone και Android θα υπάρχει για πάντα. Το iOS (το OS των iPhone) και το Android είναι τα δύο λειτουργικά συστήματα που επικρατούν στην αγορά των smartphones.

Και οι δύο πλατφόρμες θεωρούνται αρκετά “ώριμες”, καθώς υπάρχουν για περισσότερο από δέκα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι και τα δύο λειτουργικά συστήματα έχουν πολλές δυνατότητες. Ωστόσο, καθένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και υπάρχουν λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να επιλέξει το ένα ή το άλλο.

Πάμε να δούμε μια σύγκριση των δύο mobile πλατφορμών:

iPhone vs Android: Γιατί το iPhone είναι καλύτερο;

iPhone Android

Δυνατότητα μετακίνησης από iPhone σε άλλες συσκευές της Apple: Αν έχετε ήδη συσκευές της Apple, όπως Mac, iPad ή Apple Watch, η αγορά ενός iPhone μπορεί να σας είναι πολύ χρήσιμη, γιατί η εταιρεία σας επιτρέπει να μεταφέρετε εργασίες και δεδομένα από τη μία συσκευή στην άλλη, κάτι που βοηθά πολύ στην εξοικονόμηση χρόνου. Πάρτε το Handoff, για παράδειγμα, όπου οι κλήσεις σας στο iPhone και οι σελίδες σας στο Safari μπορούν να μετακινούνται απρόσκοπτα μεταξύ iOS και macOS. Άλλο παράδειγμα είναι η Continuity Camera, η οποία επιτρέπει να τραβήξετε φωτογραφίες και να σαρώσετε έγγραφα χρησιμοποιώντας την κάμερα του iPhone σας και, στη συνέχεια, να τα δείτε και να τα επεξεργαστείτε στο Mac σας.

Από την άλλη, ελάχιστοι κατασκευαστές Android τηλεφώνων έχουν hardware οικοσυστήματα παρόμοια με της Apple. Αυτό της Samsung πλησιάζει, αλλά δεν είναι τόσο αποτελεσματικό. Η Microsoft βοηθά την Google να καλύψει αυτό το κενό με τη νέα εφαρμογή “Your Phone” για Windows, η οποία επιτρέπει στους χρήστες Android να απαντούν σε κείμενα και ειδοποιήσεις στους υπολογιστές τους. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν βελτιώσεις.

Υπάρχουν ακόμα πολλά άλλα παραδείγματα σχετικά με τη μεταφορά εργασιών από το iPhone σε άλλες συσκευές της Apple και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου smartphone.

Οι εφαρμογές τρίτων για iPhone είναι καλύτερες: Αυτό είναι ξεκάθαρα στην προσωπική κρίση του καθενός, αλλά πολλοί υποστηρίζουν ότι η ποιότητα των εφαρμογών που έχουν σχεδιαστεί από προγραμματιστές iOS είναι καλύτερη από αυτή των Android εφαρμογών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρετικά λογισμικά και προγραμματιστές Android.

Λέγεται, ωστόσο, ότι οι εφαρμογές από γνωστές εταιρείες (π.χ. τράπεζες ή αεροπορικές εταιρείες) είναι λίγο πιο προσεγμένες και “καθαρές” στο iOS σε σχέση με το Android, με καλύτερη ενσωμάτωση στις βασικές υπηρεσίες του τηλεφώνου, όπως το Wallet.

Δεν υπάρχει bloatware: Ένα άλλο πλεονέκτημα του iPhone είναι ότι όταν αγοράζετε ένα νέο τηλέφωνο (ανεξάρτητα από το μοντέλο και το μέρος και τον τρόπο αγοράς), δεν θα βρείτε προεγκατεστημένο bloatware όταν ανοίξετε τη συσκευή. Αυτό σημαίνει ότι είναι καθαρό από την αρχή, χωρίς ανεπιθύμητα λογισμικά.

Αυτό δεν το συναντά κανείς στις Android συσκευές, οι οποίες συνήθως έρχονται εξαρχής με διάφορες εφαρμογές και λογισμικά, που οι χρήστες δεν θέλουν.

Υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στα αξεσουάρ: Αν ψάξετε στο Target, το Best Buy ή άλλες εταιρείες, θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία θηκών και άλλων αξεσουάρ για κάθε μοντέλο iPhone που κατασκευάζει η Apple. Αυτό δεν το συναντάς στο Android. Συνήθως, τα αξεσουάρ που κυκλοφορούν, προορίζονται για τις κορυφαίες Android συσκευές από τις μεγαλύτερες εταιρείες. Φυσικά, μπορείτε να βρείτε σε άλλες αγορές θήκες και άλλα αξεσουάρ για Android αλλά δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία, ενώ και η ποιότητα μπορεί να μην είναι η καλύτερη.

Ταχύτερες ενημερώσεις λογισμικού: Τα τηλέφωνα Android λαμβάνουν λιγότερες ενημερώσεις από τα iPhone και πολλές φορές υπάρχουν καθυστερήσεις.

Ο αριθμός των ενημερώσεων που λαμβάνει ένα Android τηλέφωνο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο ακριβό είναι, από ποιον carrier αγοράστηκε (ή αν αγοράστηκε από carrier) και από την πολιτική υποστήριξης λογισμικού του κατασκευαστή του τηλεφώνου.

Αντίθετα, τα iPhone λαμβάνουν πολλές σημαντικές ενημερώσεις λογισμικού για πολλά χρόνια σε όλες τις περιπτώσεις.

Επιπλέον, όταν κυκλοφορεί μια νέα έκδοση iOS, είναι διαθέσιμη σε όλους την ίδια ημέρα και μπορεί να εγκατασταθεί σε όλα τα μοντέλα που την υποστηρίζουν. Αντίθετα, οι οι εκδόσεις Android διατίθενται τμηματικά, σε μεμονωμένα τηλέφωνα.

iPhone vs Android: Γιατί το Android είναι καλύτερο;

Μεγαλύτερη ποικιλία τηλεφώνων και μεγάλο εύρος τιμών: Η συντριπτική πλειοψηφία των smartphones τρέχουν το λειτουργικό σύστημα Android και επειδή πολλές εταιρείες κατασκευάζουν Android συσκευές, μπορείτε να βρείτε τηλέφωνα σε ένα μεγάλο εύρος τιμών. Υπάρχουν πολύ οικονομικά και απλά τηλέφωνα και μερικά από τα καλύτερα και ακριβότερα τηλέφωνα, phablets, αναδιπλούμενα smartphones κλπ.

Λόγω της τεράστιας ποικιλίας, μπορείτε να βρείτε smartphones με πολλές δυνατότητες και σε προσιτές τιμές.

Δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο και για τα iPhone, τα οποία συνήθως είναι αρκετά ακριβά κατά την κυκλοφορία τους, ενώ χαμηλότερες τιμές βρίσκετε μόνο σε παλιότερα μοντέλα.

Οι χρήστες μπορούν να κάνουν περισσότερες αλλαγές και να τα προσαρμόσουν στις ανάγκες του: Το Android είχε πάντα τη φήμη ότι είναι η πλατφόρμα για χρήστες που τους αρέσει να παίζουν και να προσαρμόζουν τις συσκευές τους. Για παράδειγμα, οι χρήστες μπορούν να κάνουν διάφορα πράγματα, όπως να τοποθετούν τις εφαρμογές τους οπουδήποτε σε μια σελίδα κλπ. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει μόνο στο iOS 14.

Το Android σάς επιτρέπει επίσης να κατεβάσετε εφαρμογές τρίτων που αντικαθιστούν βασικές υπηρεσίες (π.χ. web browsers, πληκτρολόγια κ.ά) και να τις ορίσετε ως προεπιλεγμένες. Το iOS έχει βελτιωθεί σε αυτόν τον τομέα αλλά δεν φτάνει το Android.

iPhone Android

Επιτρέπεται η επέκταση του αποθηκευτικού χώρου: Πολλά τηλέφωνα Android εξακολουθούν να προσφέρουν τη δυνατότητα επέκτασης του χώρου αποθήκευσης με κάρτα microSD για τη διατήρηση φωτογραφιών, εφαρμογών και άλλων δεδομένων που δεν χωρούν στην εσωτερική μνήμη της συσκευής σας.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν λάβουμε υπόψη τις υπερβολικές τιμές που χρεώνουν η Apple και άλλοι κατασκευαστές για διπλάσιο ή τετραπλάσιο χώρο αποθήκευσης, όταν αγοράζετε τη συσκευή σας.

Επιπλέον, αρκετές συσκευές Android εξακολουθούν να διαθέτουν υποδοχή ακουστικών, ενώ η Apple την έχει αποσύρει τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εξακολουθούν να αγαπούν και να χρησιμοποιούν τα κλασικά ακουστικά.

Υπάρχει ένα πραγματικό file system (με drag-and-drop υποστήριξη στον υπολογιστή): Όταν συνδέετε μια συσκευή Android σε έναν υπολογιστή Windows, μπορείτε πολύ εύκολα να μεταφέρετε αρχεία σε φακέλους με τη μέθοδο drag-and-drop.

Αυτό σημαίνει ότι είναι εύκολη η μεταφορά και αποθήκευση σε τοπικό επίπεδο. Τα iPhone, από την άλλη μεριά, αποκρύπτουν το file system από το χρήστη (εκτός από τις φωτογραφίες) κι έτσι δεν είναι εύκολη η διαχείριση μουσικής, εγγράφων και άλλων μορφών μέσων.

Το USB-C είναι καθολικό: Τα τηλέφωνα Android βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε θύρες USB-C για φόρτιση και μεταφορά δεδομένων. Αυτό είναι πολύ βολικό αν θέλετε να κουβαλάτε μόνο ένα καλώδιο.

iPhone Android

Τα Android λαμβάνουν πρώτα τις καινοτόμες λειτουργίες: Η Apple έχει φέρει σίγουρα νέες ενδιαφέρουσες ιδέες. Είναι, όμως, μόνο μια εταιρεία με μια συγκεκριμένη φιλοσοφία. Οι κατασκευαστές Android είναι πολλοί και άρα οι ιδέες για νέες λειτουργίες και χαρακτηριστικά εμφανίζονται πιο συχνά (π.χ. ασύρματη φόρτιση, γρήγορη φόρτιση, οθόνες NFC, 4G LTE, 5G, OLED, αισθητήρες δακτυλικών αποτυπωμάτων στην οθόνη, multitasking κ.ά).

Ποιο να επιλέξετε;

Τόσο τα iPhone όσο και οι Android συσκευές έχουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους. Η επιλογή σας θα εξαρτηθεί από το τι ζητάτε από τη συσκευή σας.

Πηγή: Tom’s Guide

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS