ΑρχικήsecurityTikTok: νέα νομική πρόκληση σχετικά με την συλλογή δεδομένων ανηλίκων

TikTok: νέα νομική πρόκληση σχετικά με την συλλογή δεδομένων ανηλίκων

Το TikTok έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες μέσα στο 2020, κερδίζοντας όλο και περισσότερους χρήστες καθημερινά.

TikTok

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αντιμετωπίσει νομικά προβλήματα, κυρίως για την συλλογή δεδομένων, που συχνά απείλησαν ακόμα και τη συνέχειά του. Και παρόλο που γλίτωσε προς το παρόν την απαγόρευσή του στις ΗΠΑ, συνεχίζει να βρίσκεται υπό μόνιμη επιτήρηση.

Τώρα το TikTok υπόκειται για ακόμα μια φορά σε έρευνα σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους παρακολουθεί και χρησιμοποιεί δεδομένα των ανήλικων χρηστών του, ως μέρος των πρόσφατων νομικών διαδικασιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

“Ένα 12χρονο κορίτσι από το Λονδίνο, σκοπεύει να ασκήσει αξίωση αποζημίωσης εναντίον έξι εταιρειών που λέγεται ότι είναι υπεύθυνες για την TikTok και την “προηγούμενη” εφαρμογή Musical.ly για την “απώλεια ελέγχου των προσωπικών της δεδομένων”. Σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες “χρησιμοποίησαν τις προσωπικές πληροφορίες της εναγούσης και επεξεργάστηκαν τα προσωπικά της δεδομένα” κατά παράβαση των νόμων περί προστασίας δεδομένων της ΕΕ και του ΗΒ.”

Δεδομένου ότι περισσότερο από το ένα τρίτο των καθημερινών χρηστών της εφαρμογής στις ΗΠΑ είναι κάτω των 14 ετών, τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία τους αποτελούν δικαίως βασικό επίκεντρο. Αν και το TikTok τεχνικά απευθύνεται μόνο σε χρήστες άνω των 13 ετών, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη και σε άτομα κάτω από αυτό το όριο ηλικίας, με τη λεγόμενη “περιορισμένη εμπειρία εφαρμογής”.

Έτσι, το μόνο πράγμα που σταματά τους νεότερους χρήστες από την είσοδο και την πρόσβαση σε όλα τα TikTok είναι μια αρκετά χαλαρή πύλη ηλικίας, η οποία αναμφίβολα δεν λαμβάνεται υπόψη από πολλούς.

Ως εκ τούτου, οι ανησυχίες σχετικά με τις προσπάθειες προστασίας των παιδιών στο TikTok είναι έγκυρες και είναι λογικό οι αρχές να εξετάζουν και να αμφισβητούν την εφαρμογή. Αυτό γίνεται όλο και πιο πιεστικό καθώς συνεχίζει να αυξάνεται η επιρροή του. Και ενώ η γενική εστίαση του TikTok είναι σε διασκεδαστικά σύντομα κλιπ, υπάρχει σαφώς ένα επίπεδο εγγενούς εκμετάλλευσης σε αυτό το πλαίσιο.

Καθώς παίζονται δισεκατομμύρια δολάρια, φαίνεται πιθανό ότι το TikTok και η ByteDance θα βρουν μία λύση για αυτό το θέμα. Ωστόσο αυτή η τελευταία νομική μάχη είναι μια ακόμα υπενθύμιση ότι ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για την πλατφόρμα.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS