Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι έχει καταθέσει μια αγωγή εναντίον του FBI με σκοπό να μάθει πώς καταφέρνει η υπηρεσία να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε κρυπτογραφημένες συσκευές.
Λέγεται ότι το FBI στρέφεται συχνά σε υπηρεσίες τρίτων για να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες σε κρυπτογραφημένες συσκευές. Ωστόσο, πρόσφατα δικαστικά έγγραφα αποκάλυψαν ότι η μονάδα ηλεκτρονικής ανάλυσης συσκευών (EDAU) του οργανισμού διαθέτει λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στο “σπάσιμο” των κρυπτογραφημένων συσκευών, χωρίς τη βοήθεια τρίτων.
Η ACLU υπέβαλε ένα αίτημα βάσει του νόμου περί ελευθερίας της πληροφόρησης (FOIA), με την ελπίδα να λάβει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες και τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί το EDAU γι’ αυτό το σκοπό. Ωστόσο, το FBI παρείχε αυτό που είναι γνωστό ως “απάντηση Glomar“, το οποίο δείχνει ότι ο οργανισμός δεν θέλει ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να αρνηθεί την ύπαρξη οποιωνδήποτε αρχείων που σχετίζονται με το EDAU, πόσο μάλλον να κοινοποιήσει λεπτομέρειες σχετικά με τις δυνατότητές του.
Από την άλλη μεριά, η ACLU δεν δέχεται την απάντηση του FBI και ζήτησε από ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο να διατάξει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI για την παράδοση εγγράφων που σχετίζονται με το EDAU.
Ηλιακή καταιγίδα ίσως επηρεάσει την ανάκαμψη από τον τυφώνα
Αποκαλύφθηκαν τα Cybercab robotaxi και Tesla Robovan
Πώς τα εργαλεία της OpenAI επηρεάζουν τις εκλογές;
Σύμφωνα με την ACLU, το Glomar response του FBI δεν είναι έγκυρο γιατί είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχουν αρχεία που σχετίζονται με το EDAU. Αυτές οι βασικές πληροφορίες για τη μονάδα ανάλυσης του FBI έχουν ήδη δημοσιευτεί. Επομένως, το FBI δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξή τους.
“Επικαλούμενη το Glomar response, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στέλνει ένα σαφές μήνυμα: Στόχος της είναι να κρατήσει το αμερικανικό κοινό στο σκοτάδι σχετικά με την ικανότητά της να αποκτήσει πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στις προσωπικές μας συσκευές“. Ωστόσο, το πιο ανησυχητικό, σύμφωνα με την ACLU, είναι ότι το FBI όχι μόνο δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τις δυνατότητες και τις μεθόδους του, αλλά προσπαθεί να αρνηθεί και την ύπαρξή τους. “Το κοινό πρέπει να έχει ουσιαστική πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία σχετικά με τις δυνατότητες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να μπαίνει στα τηλέφωνα και τους υπολογιστές μας. Διακυβεύεται η ιδιωτικότητα και η ασφάλειά μας“.
Αξιωματούχοι των ΗΠΑ αλλά και όλων των χωρών που ανήκουν στο λεγόμενο Five Eyes προσπαθούν, τον τελευταίο καιρό, να πείσουν/αναγκάσουν εταιρείες τεχνολογίας που αναπτύσσουν κρυπτογραφημένες εφαρμογές επικοινωνίας, να συμπεριλάβουν ένα backdoor που θα διευκολύνει τις αρχές να έχουν πρόσβαση στις συσκευές των χρηστών για να κάνουν έρευνες.
Το FBI έχει δηλώσει αρκετές φορές ότι οι έρευνες του παρεμποδίζονται λόγω της ισχυρής κρυπτογράφησης. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις το FBI κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα σε κρυπτογραφημένες συσκευές.
Οι ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας υποστηρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι η εφαρμογή backdoors θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το απόρρητο των χρηστών, καθώς πέρα από τις αρχές μπορεί να τα αξιοποιήσουν και εγκληματίες του κυβερνοχώρου.
Πηγή: Security Week