ΑρχικήinetΟι Big Tech έχουν γίνει στόχος όλων των κυβερνήσεων! Γιατί;

Οι Big Tech έχουν γίνει στόχος όλων των κυβερνήσεων! Γιατί;

Οι αμερικανικές γιγαντιαίες τεχνολογικές εταιρείες (Big Tech) έχουν αποκτήσει πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους και κάτι πρέπει να γίνει μ΄αυτό – αυτό είναι το μήνυμα που ήθελαν να περάσουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο καθ ‘όλη τη διάρκεια του 2020, με τις εντάσεις να κλιμακώνονται μέχρι τα τέλη της χρονιάς.

Big Tech

Για χρόνια, τα έθνη έχουν επιτρέψει στις εταιρείες Google, Facebook και Amazon να «δραστηριοποιούνται» με σχετικά μικρό έλεγχο ή λογοδοσία. Αλλά τώρα οι γιγαντιαίες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας στοχεύονται περισσότερο από ποτέ από τις ρυθμιστικές αρχές τόσο από την Ευρώπη όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο.

Νέοι νόμοι για τις Big Tech ανακοινώνονται από πολλές χώρες με ρυθμό που θα αναγκάσει ορισμένες από τις πιο πολύτιμες εταιρείες του κόσμου να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούνται και «κερδίζουν» τα δισεκατομμύρια τους. Υπάρχουν επίσης συζητήσεις για διάλυση μονοπωλίων.

Ο Dom Hallas, εκτελεστικός διευθυντής του Συνασπισμού για την Ψηφιακή Οικονομία, που είναι μια τεχνολογική ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στο CNBC ότι και άλλα έθνη πιθανότατα θα ακολουθήσουν τα βήματα των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών.

Νόμος για τις ψηφιακές υπηρεσίες της Ευρώπης

Η European Commission, η οποία είναι το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, παρουσίασε τις προτάσεις της για τις ψηφιακές υπηρεσίες και τις ψηφιακές αγορές την Τρίτη. Οι προτάσεις θα τεθούν σε εφαρμογή μόνον εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίσει υπέρ αυτών.

Τα μέτρα έχουν σχεδιαστεί για να «αναθεωρήσουν» την ψηφιακή αγορά στην Ευρώπη και να αναγκάσουν τους γίγαντες της τεχνολογίας να λειτουργούν με νέους τρόπους. Η νομοθεσία, η οποία είναι η μεγαλύτερη αναθεώρηση των δεκαετιών, επικεντρώνεται στην αύξηση του ανταγωνισμού και στο να καθιερώσουν τις διαδικτυακές πλατφόρμες ως υπεύθυνες για το περιεχόμενο που φιλοξενούν.

Εάν οι Big Tech δεν συμμορφωθούν, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα έως και 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών τους. Για την Google, αυτό θα ήταν 16,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ για το Facebook θα ήταν 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εάν επανειλημμένα εμπλέκονται σε αντιανταγωνιστική συμπεριφορά, τότε η ΕΕ θα μπορούσε να προσπαθήσει να τις “διαλύσει”, αναφέρει η έκθεση των Financial Times που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Ωστόσο, ο Anders Borg, πρώην υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας και σύμβουλος της εταιρείας λογισμικού IPsoft με έδρα τη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι η αύξηση των τεχνολογικών ρυθμίσεων είναι πιθανό να είναι «αντιπαραγωγική» για την Ευρώπη.

Ο Rich Pleeth, πρώην διευθυντής μάρκετινγκ της Google που τώρα εργάζεται ως σύμβουλος διαχείρισης, δήλωσε στο CNBC ότι πιστεύει ότι το Facebook θα επηρεαστεί περισσότερο από τη νομοθεσία, με το Twitter και το YouTube να είναι οι αμέσως επόμενοι.

Πρόστιμα για επιβλαβές περιεχόμενο

Επίσης την Τρίτη, το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε ότι η Ofcom θα επιβάλει πρόστιμο σε εταιρείες κοινωνικών μέσων έως και 18 εκατομμύρια λίρες (24 εκατομμύρια δολάρια) ή το 10% των ετήσιων παγκόσμιων εσόδων τους, όποιο είναι υψηλότερο, εάν αποτύχουν να απαλλάξουν τις πλατφόρμες από παράνομο και τοξικό περιεχόμενο.

Τα social media που φιλοξενούν περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες ή επιτρέπουν στους χρήστες να μιλούν σε άλλους στο διαδίκτυο θα πρέπει να καταργήσουν και να περιορίσουν τη διάδοση περιεχομένου που περιέχει σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, τρομοκρατικό υλικό ή αυτοκτονία, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Θα πρέπει επίσης να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν ότι τα παιδιά δεν εκτίθενται σε bulling.

Το Facebook, το Instagram, το TikTok, το Twitter και άλλα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα θα πρέπει να καθορίσουν σαφείς όρους και προϋποθέσεις που καθορίζουν τον τρόπο αντιμετώπισης περιεχομένου που είναι νόμιμο αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική σωματική ή ψυχολογική βλάβη σε ενήλικες, όπως η παραπληροφόρηση σχετικά με τα εμβόλια για τον COVID-19.

Το TikTok δήλωσε την Τρίτη ότι θα αρχίσει να τοποθετεί ένα banner σε όλες τις αναρτήσεις που σχετίζονται με τα εμβόλια. Όταν πατηθεί το banner, οι χρήστες θα μεταφέρονται σε πληροφορίες που δημοσιεύονται από αξιόπιστες πηγές, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αντιμονοπωλιακές αγωγές

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) και ένας συνασπισμός γενικών εισαγγελέων από 48 πολιτείες κατέθεσαν δύο ξεχωριστές αντιμονοπωλιακές αγωγές εναντίον του Facebook την περασμένη Τετάρτη.

Οι καταγγελίες στοχεύουν σε δύο από τις σημαντικότερες εξαγορές του Facebook: το Instagram και το WhatsApp. Και οι δύο αγωγές αναζητούν λύσεις για την υποτιθέμενη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά που θα μπορούσε να οδηγήσει στο να απαιτήσει το Facebook να εκποιήσει τις δύο εφαρμογές.

Μια άλλη μεγάλη μάχη έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Apple και των προγραμματιστών που δημιουργούν εφαρμογές για το App Store της. Η Apple παίρνει επί του παρόντος προμήθεια 30% για αγορές εντός εφαρμογής, αλλά εταιρείες όπως η Spotify και η εταιρεία Epic Games της Fortnite πιστεύουν ότι αυτό είναι άδικο και αντιανταγωνιστικό. Η τελευταία έχει καταθέσει αγωγή, ενώ η Apple ζητά αποζημίωση λόγω παραβίασης της σύμβασης.

Πηγή πληροφοριών: cnbc.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS