ΑρχικήyoutubeFacebook: Κατηγορείται για παραπλανητική προώθηση VPN υπηρεσίας

Facebook: Κατηγορείται για παραπλανητική προώθηση VPN υπηρεσίας

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών της Αυστραλίας (ACCC) έχει ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον του Facebook και δύο θυγατρικών του, στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Αυστραλίας, κατηγορώντας τις εταιρείες για “ψευδή και παραπλανητική συμπεριφορά” κατά την προώθηση της εφαρμογής Onavo Protect VPN.

Η ACCC ισχυρίζεται ότι, από την 1η Φεβρουαρίου 2016 έως τον Οκτώβριο του 2017, το Facebook και οι θυγατρικές του, Facebook Israel Ltd και Onavo, Inc., παραπλάνησαν τους Αυστραλούς καταναλωτές δηλώνοντας ότι η εφαρμογή Onavo Protect θα κρατούσε τα δεδομένα δραστηριότητας των χρηστών ιδιωτικά, προστατευμένα και μυστικά και ότι τα δεδομένα δεν θα χρησιμοποιούνταν για κανέναν άλλο σκοπό εκτός από την παροχή των προϊόντων της Onavo Protect“, δήλωσε η ACCC την Τετάρτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Επιτροπή, το Facebook συγκέντρωσε και χρησιμοποίησε “σημαντικές ποσότητες” δεδομένων χρηστών για εμπορικό όφελος.

Αυτά τα δεδομένα περιελάμβαναν λεπτομέρειες σχετικά με τη δραστηριότητα των χρηστών (του Onavo Protect) στο Διαδίκτυο και την εφαρμογή“, δήλωσε η ACCC.

Η Επιτροπή παρουσίασε και κάποιες διαφημίσεις του Facebook που έλεγαν ότι τα δεδομένα αυτά θα διατηρούνταν “μυστικά” και “ασφαλή”.

Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν συχνά υπηρεσίες VPN επειδή ενδιαφέρονται για το διαδικτυακό τους απόρρητο, και αυτό ισχυρίζεται ότι προσφέρει αυτό το προϊόν του Facebook. Στην πραγματικότητα, όμως, το Onavo Protect διοχετεύσει σημαντικούς όγκους δεδομένων πίσω στο Facebook“, δήλωσε ο πρόεδρος της ACCC, Rod Sims.

Πιστεύουμε ότι η συμπεριφορά αυτή στέρησε από τους Αυστραλούς καταναλωτές την ευκαιρία να κάνουν μια σωστή επιλογή σχετικά με τη συλλογή και τη χρήση των δεδομένων τους“.

Η Επιτροπή είπε ότι επιδιώκει χρηματικές ποινές.

Το Facebook αγόρασε την Onavo το 2013 και ως εκ τούτου προωθεί το Onavo Protect VPN.

Τον τελευταίο καιρό το Facebook αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα. Την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ (FTC) και μια ομάδα εισαγγελέων υπέβαλαν αγωγές εναντίον του Facebook.

Η FTC δήλωσε στην αγωγή της ότι το Facebook προσπάθησε αρχικά να ανταγωνιστεί το Instagram, βελτιώνοντας τις δικές του προσφορές, αλλά τελικά επέλεξε να το αγοράσει για να εξουδετερώσει την άμεση απειλή που δημιουργούσε και να καταστήσει πιο δύσκολη την άνοδο κάποιας άλλης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αγωγές ισχυρίζονται, επίσης, ότι οι εταιρείες που απέρριψαν προσφορές του Facebook για αγορά ή εκείνες που ήταν απειλή, αποκόπτονταν από βασικά στοιχεία της πλατφόρμας.

Για σχεδόν μια δεκαετία, το Facebook χρησιμοποίησε την κυριαρχία και τη μονοπωλιακή του δύναμη για να συντρίψει μικρότερους αντιπάλους και να εξαλείψει τον ανταγωνισμό, όλα εις βάρος των καθημερινών χρηστών“, δήλωσε η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Letitia James.

Σχεδόν κάθε κράτος σε αυτό το έθνος έχει συμμετάσχει σε αυτήν τη αγωγή επειδή οι προσπάθειες του Facebook να κυριαρχήσει στην αγορά ήταν τόσο παράνομες όσο και επιβλαβείς“, είπε ακόμα.

Πηγή: ZDNet

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS