ΑρχικήinetΠρώτο κβαντικό τουρνουά σκάκι: Ποιος είναι ο νικητής;

Πρώτο κβαντικό τουρνουά σκάκι: Ποιος είναι ο νικητής;

Ξεχάστε όλα αυτά τα διασκεδαστικά μιμίδια της Beth Harmon από το The Queen’s Gambit που αντιμετωπίζει τον Spock στο περίφημο τρισδιάστατο σκάκι του Star Trek. Θέλουμε να δούμε την Beth να δέχεται την πρόκληση του να παίξει σε ένα κβαντικό τουρνουά σκάκι. Το πρώτο τέτοιο τουρνουά στον κόσμο πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του εικονικού συνεδρίου Q2B 2020 για την κβαντική πληροφορική, με τον Aleksander Kubica της Amazon να αναδεικνύεται ο νικητής, αναφέρει το New Scientist.

κβαντικό τουρνουά σκάκι

Τι ακριβώς είναι το κβαντικό σκάκι; Είναι μια περίπλοκη έκδοση του κανονικού σκακιού που ενσωματώνει τις κβαντικές έννοιες του superposition, του entanglement και του interference. «Είναι σαν να παίζεις σε ένα πολυσύμπαν, αλλά οι διαφορετικοί πίνακες [σε διαφορετικά σύμπαντα] συνδέονται μεταξύ τους», δήλωσε ο φυσικός της Caltech Σπύρος Μιχαλάκης κατά τη διάρκεια ενός live streaming του τουρνουά. «Κάνει το τρισδιάστατο σκάκι από το Star Trek να φαίνεται ανόητο.»

Το κβαντικό σκάκι (όπως παίζεται στο τουρνουά) είναι το πνευματικό τέκνο του Chris Cantwell των Quantum Realm Games. Ο μεταπτυχιακός φοιτητής κβαντικής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, συνέλαβε την ιδέα ενώ εργαζόταν σε ένα πρόγραμμα για μαθήματα με δημιουργικότητα και εφευρετικότητα. «Ο αρχικός μου στόχος ήταν να δημιουργήσω μια εκδοχή κβαντικού σκακιού που ήταν πραγματικά κβαντική, οπότε να μπορείτε να παίξετε με το φαινόμενο», δήλωσε ο Cantwell στο Gizmodo το 2016. «Δεν ήθελα να είναι απλά ένα παιχνίδι που θα διδάσκει στους ανθρώπους την κβαντική μηχανική.» Παίζοντας το παιχνίδι, ο παίκτης αναπτύσσει αργά μια διαισθητική αίσθηση των κανόνων που διέπουν την κβαντική. Στην πραγματικότητα, «Νιώθω ότι έχω καταλάβει πιο διαισθητικά τα κβαντικά φαινόμενα μόνος μου απλά παίζοντας το παιχνίδι», είπε.

Δεν χρειάζεται να είστε κβαντικός φυσικός για να παίξετε κβαντικό σκάκι, αν και βοηθάει να γνωρίζετε ήδη τους κανόνες του κανονικού σκακιού. Οι παίκτες μπορούν να εκτελέσουν “κβαντικές κινήσεις” καθώς και κανονικές κινήσεις σκακιού. Οι παίκτες πρέπει απλώς να υποδείξουν τον τύπο της κίνησης που εκτελούν. Οποιαδήποτε κβαντική κίνηση θα δημιουργήσει ένα superposition των πινάκων (διπλασιάζοντας τον αριθμό των πιθανών πινάκων στο superposition με κάθε κβαντική κίνηση), αν και ο παίκτης θα δει έναν ενιαίο πίνακα που θα παρουσιάζει όλα τα board ταυτόχρονα. Και κάθε μεμονωμένη κίνηση θα ενεργεί ταυτόχρονα σε όλα τα boards.

Τα πιόνια κινούνται όπως και στο κανονικό σκάκι, αλλά άλλα κομμάτια μπορούν να κάνουν τυπικές κινήσεις ή κβαντικές κινήσεις, έτσι ώστε να καταλαμβάνουν περισσότερα από ένα τετράγωνα ταυτόχρονα.

Πηγή πληροφοριών: arstechnica.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS