ΑρχικήsecurityFBI: Προσοχή! Μπορεί να είστε money mules και να μην το γνωρίζετε

FBI: Προσοχή! Μπορεί να είστε money mules και να μην το γνωρίζετε

Το FBI εξέδωσε προειδοποίηση αναφέροντας ότι όλο και περισσότεροι απατεώνες προσελκύουν άνεργους Αμερικανούς, προσπαθώντας να τους στρατολογήσουν στα συστήματα money mules (μεταφορείς «μαύρου» χρήματος) και να τους χρησιμοποιήσουν για τη νομιμοποίηση χρημάτων που αποκτήθηκαν από διαδικτυακές απάτες, καθώς και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Τα money mules είναι άτομα που μεταφέρουν ή μετακινούν παράνομα αποκτηθέντα κεφάλαια για λογαριασμό εγκληματιών, χρησιμοποιώντας δικούς τους ή «ψεύτικους» τραπεζικούς λογαριασμούς, είτε εν γνώσει είτε εν αγνοία τους ότι υποστηρίζουν τις προσπάθειες νομιμοποίησης παράνομων πράξεων.

FBI: Προσοχή! Μπορεί να είστε money mules και να μην το γνωρίζετε

Οι Αμερικανοί που έμειναν άνεργοι μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19 και αναζητούν απεγνωσμένα θέσεις εργασίας, είναι περισσότερο εκτεθειμένοι από ποτέ στο να πέσουν στην παγίδα απατεώνων.

Το FBI Baltimore Field Office ανέφερε στη σχετική του ανακοίνωση τα ακόλουθα: «Ενεργώντας ως money mules – επιτρέποντας σε άλλους να χρησιμοποιούν τον τραπεζικό σας λογαριασμό ή πραγματοποιώντας χρηματοοικονομικές συναλλαγές για λογαριασμό τρίτων – θέτετε σε κίνδυνο την οικονομική σας ασφάλεια και τα προσωπικά σας αναγνωρίσιμα στοιχεία. Προστατεύστε τον εαυτό σας αρνούμενοι να στείλετε ή να λάβετε χρήματα για λογαριασμό ατόμων και επιχειρήσεων για τα οποία δεν είστε προσωπικά και επαγγελματικά υπεύθυνοι.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα money mules βρίσκονται πίσω από το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής απώλειας ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προκλήθηκε από απάτες από το 2015 έως το 2019, σύμφωνα με αναφορές που ελήφθησαν από το Κέντρο Καταγγελιών Διαδικτύου του FBI (IC3).

FBI: Προσοχή! Μπορεί να είστε money mules και να μην το γνωρίζετε

Οι απατεώνες προσπαθούν ολοένα και περισσότερο να παγιδεύσουν τους Αμερικανούς που αναζητούν εργασία, προσφέροντάς τους θέσεις money mules, μέσω των «ευκαιριών εργασίας από το σπίτι» που δημοσιεύονται ακόμη και σε αξιόπιστα sites αναζήτησης εργασίας. Αυτό καθιστά πολύ πιο εύκολο για αυτούς να προσελκύσουν και να εξαπατήσουν πιθανούς στόχους που είναι τώρα πολύ πιο επιρρεπείς στο να πειστούν να συμμετάσχουν σε τέτοια προγράμματα.

Αφού «προσληφθούν» τα ανυποψίαστα άτομα, τους ζητείται να χρησιμοποιήσουν τον τραπεζικό τους λογαριασμό ή έναν «ψεύτικο» λογαριασμό για να δεχτούν «δωρεές». Αργότερα τους ζητείται να καταθέσουν τα χρήματα σε διευθύνσεις κρυπτονομισμάτων που ελέγχονται από τους εγκληματίες, χρησιμοποιώντας ένα «περίπτερο» ή ένα ATM Bitcoin, να τα συνδέσουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των απατεώνων ή να τα χρησιμοποιήσουν για να αγοράσουν δωροκάρτες ή διάφορα άλλα μεταβιβάσιμα περιουσιακά στοιχεία.

Το FBI παρέχει μια λίστα με τα σημάδια που «χτυπούν το καμπανάκι» ότι μπορεί να είστε κι εσείς εν αγνοία σας money mule, παραθέτοντας και μέτρα, ώστε να μπορέσετε να προστατευτείτε από αυτή την εγκληματική δραστηριότητα. Παράλληλα, σας παροτρύνει να επικοινωνήσετε είτε με εκείνο είτε με την αστυνομία της περιοχής σας, εάν έχετε στοχευτεί ή έχετε εμπλέξει ακούσια σε αυτό το είδος «δόλιας» δραστηριότητας.

FBI: Προσοχή! Μπορεί να είστε money mules και να μην το γνωρίζετε
  • Η αποδοχή και η μεταφορά των κλεμμένων χρημάτων σας θα μπορούσε να θεωρηθεί παραβίαση των ομοσπονδιακών καταστατικών νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, ειδικά εάν η δραστηριότητα είναι παρατεταμένη ή κρατάτε τα χρήματα για τον εαυτό σας.
  • Ακόμα κι αν δεν κερδίζετε προσωπικά, αυτή η παράνομη δραστηριότητα money mule θα μπορούσε να οδηγήσει στην ποινική σας δίωξη, ενώ ο απατεώνας αποκτά πρόσβαση στα χρήματα χωρίς να συνδέεται άμεσα με την απάτη.
  • Εάν είστε money mule, ενδέχεται να διωχθείτε ποινικά ή ακόμα και να φυλακιστείτε ως μέρος μιας εγκληματικής συνωμοσίας για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Όπως αναφέρει το BleepingComputer, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) ανακοίνωσε στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας την ολοκλήρωση της τρίτης ετήσιας Πρωτοβουλίας Money Mule, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 2.300 mules να διωχθούν ποινικά μετά από ανάληψη δράσης εναντίον περισσότερων από 600 ατόμων κατά τη διάρκεια του 2019.

Αυτή είναι η δεύτερη προειδοποίηση που εξέδωσε το FBI σχετικά με τους κυβερνοεγκληματίες που εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερο τον φόβο και την αβεβαιότητα που έχει δημιουργήσει στους ανθρώπους η πανδημία του COVID-19 για να στρατολογήσουν mules. Η πρώτη προειδοποίηση κοινοποιήθηκε τον Απρίλιο.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS