ΑρχικήinetΡαδιοτηλεσκόπιο του Arecibo: Βίντεο από τη στιγμή της κατάρρευσής του

Ραδιοτηλεσκόπιο του Arecibo: Βίντεο από τη στιγμή της κατάρρευσής του

Τέλος εποχής για το γνωστό ραδιοτηλεσκόπιο του Arecibo, μετά την κατάρρευσή του.

Ραδιοτηλεσκόπιο του Arecibo
Ραδιοτηλεσκόπιο του Arecibo: Βίντεο από τη στιγμή της κατάρρευσής του

Σήμερα, η National Science Foundation (NSF) κυκλοφόρησε βίντεο που τραβήχτηκαν τη στιγμή που τα καλώδια του Παρατηρητηρίου Arecibo, στο Πουέρτο Ρίκο καταρρέουν, αφήνοντας την τεράστια πλατφόρμα βάρους 900 τόνων να πέσει και να συντρίψει τον δίσκο του Arecibo. Περιγράφοντας τα βίντεο, η NSF μίλησε, επίσης, για το πρόγραμμα παρακολούθησης και την τοποθέτηση των καμερών, τις ιδέες που είχε για τη σταθεροποίηση της δομής πριν από την κατάρρευση και τις προοπτικές για μια νέα κατασκευή στο μέρος αυτό.

Το ραδιοτηλεσκόπιο του Arecibo ήταν από τα πιο ισχυρά τηλεσκόπια του πλανήτη και κατάφερε να χαρτογραφήσει αστεροειδείς και πλανήτες και να αποκαλύψει τα μυστικά της ιονόσφαιρας στη διάρκεια των 57 χρόνων λειτουργίας του.

Τους τελευταίους μήνες, είχαν δημιουργηθεί προβλήματα με δύο κεντρικά καλώδια, τα οποία προκάλεσαν μεγάλη ζημιά στην κατασκευή. Η NSF, που επιβλέπει το ραδιοτηλεσκόπιο του Arecibo, θεώρησε ότι υπάρχει κίνδυνος να κοπούν και άλλα καλώδια κι έτσι οι μηχανικοί είχαν προτείνει την κατεδάφισή του.

Βίντεο από τη στιγμή της κατάρρευσης

Το βίντεο από τη στιγμή της κατάρρευσης προέρχεται από ένα σύστημα παρακολούθησης που είχε τεθεί σε εφαρμογή μετά τις βλάβες στα καλώδια. Επειδή υπήρχε ο κίνδυνος να “σπάσουν” και άλλα καλώδια, η NSF είχε απαγορεύσει την παρουσία ανθρώπων εκεί και στην περιοχή γύρω τους τρεις περιμετρικούς πύργους που στήριζαν τα καλώδια. Έτσι, αφού το προσωπικό δεν μπορούσε να πλησιάσει για να ελέγξει τα καλώδια, χρησιμοποιήθηκαν drones, τα οποία κατέγραψαν και τη στιγμή της κατάρρευσης. Επιπλέον, είχε τοποθετηθεί μια κάμερα, η οποία έβλεπε την πλατφόρμα και έναν από τους πύργους στήριξης.

Όπως βλέπετε στο παραπάνω βίντεο, το drone εξέταζε την περιοχή και συγκεκριμένα τον πύργο που είχε στηρίξει το ένα από τα βασικά καλώδια που είχε κοπεί νωρίτερα. Μεμονωμένα καλώδια άρχισαν να “σπάνε” και σε λίγα δευτερόλεπτα κατέρρευσε ολόκληρη η κατασκευή.

Το βίντεο από την κάμερα, δείχνει πώς το πρόβλημα στα καλώδια του ενός πύργου επηρέασε το υπόλοιπο σύστημα. Καθώς έπεσε και ο ένας από τους τρεις πύργους στήριξης, η πλατφόρμα έπεσε προς τον δίσκο ανάμεσα στους άλλους δύο πύργους.

Παρά την τεράστια αυτή καταστροφή, η απόφαση της NSF να απαγορεύσει την παρουσία προσωπικού στις περιοχές γύρω από τους πύργους, ήταν σωτήρια, αφού δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός.

Η Ashley Zauderer, program manager της NSF για το Arecibo, περιέγραψε μερικές από τις ιδέες που είχε η NSF όταν πρωτοδημιουργήθηκαν τα προβλήματα με τα καλώδια και έγινε αντιληπτός ο κίνδυνος κατάρρευσης. Οι ιδέες ήταν αρκετές. Μια από αυτές ήταν να αφαιρεθεί κάποιο βάρος από την κατασκευή. Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε ελικόπτερο και παρουσία προσωπικού στην πλατφόρμα, το οποίο θεωρήθηκε επικίνδυνο.

 κατάρρευσής
Ραδιοτηλεσκόπιο του Arecibo: Βίντεο από τη στιγμή της κατάρρευσής του

Ενώ αυτά τα σχέδια αξιολογούνταν, οι χειριστές του τηλεσκοπίου άρχισαν να παρακολουθούν τα καλώδια χρησιμοποιώντας drones. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Zauderer είπε ότι οι κάμερες έδειχναν ότι όλο και περισσότερα καλώδια είχαν πρόβλημα και άφησε να εννοηθεί ότι η κατάρρευση ήταν αναπόφευκτη.

Ένας μηχανικός που αξιολογούσε τις ιδέες για τη διαχείριση του τηλεσκοπίου του Arecibo, είπε ότι, “η πιθανότητα επιτυχίας δεν ήταν τόσο υψηλή”. Σύμφωνα με τον μηχανικό, όταν επιχειρούνται τέτοιου είδους εργασίες και επισκευές, συνήθως η δομή που κινδυνεύει είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, κάτι που δεν ίσχυε για το ραδιοτηλεσκόπιο του Arecibo.

Το ερώτημα σχετικά με το τι θα γίνει με αυτό το μέρος δεν μπορεί να απαντηθεί εύκολα, σύμφωνα με τον Ralph Gaume, διευθυντή του τμήματος αστρονομικών επιστημών της NSF. Ο Gaume δήλωσε ότι ενώ είχαν διατεθεί κονδύλια για τη σταθεροποίηση και την ενδεχόμενη επισκευή του παρατηρητηρίου (είχαν παραγγελθεί καλώδια για την αντικατάσταση των χαλασμένων), η NSF δεν μπορεί απλά να δώσει χρήματα σε κάτι νέο χωρίς έγκριση από το Κογκρέσο. Επίσης, τα κονδύλια δεν είναι αρκετά για μια νέα κατασκευή.

Πηγή: Ars Technica

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS