ΑρχικήsecurityDark Web: Πωλούνται προσωπικά δεδομένα για 50 cents

Dark Web: Πωλούνται προσωπικά δεδομένα για 50 cents

Σύμφωνα με μια έκθεση της εταιρείας ασφαλείας Kaspersky, τα κλεμμένα προσωπικά δεδομένα θυμάτων πωλούνται στο dark web για μόλις 50 cents (USD).

Dark Web

Η μελέτη της εταιρείας εξέτασε τις πιθανές συνέπειες του doxing, μιας πρακτικής όπου ένα άτομο μοιράζεται πληροφορίες για ένα άλλο άτομο χωρίς τη συγκατάθεσή του με σκοπό να το ντροπιάσει, να το βλάψει ή να το πληγώσει.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις προσφορές σε 10 διεθνή φόρουμ και αγορές του darknet, και ανακάλυψαν ότι η ζήτηση για προσωπικές πληροφορίες είναι πολύ υψηλή. Από την άλλη μεριά, το κόστος ενός εγγράφου ταυτότητας είναι μόλις 50 cents και ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και τις λεπτομέρειες που προσφέρονται. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξακολουθούν να έχουν και τα οικονομικά στοιχεία, όπως τα στοιχεία πιστωτικών καρτών και η πρόσβαση σε τράπεζες και υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών. Οι τιμές αυτών των δεδομένων δεν έχουν αλλάξει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

Η Kaspersky προειδοποιεί ότι αυτού του είδους τα δεδομένα είναι πολύ σημαντικά και ότι αν βρεθούν στα χέρια των εγκληματιών, μπορεί να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για τα θύματα. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορεί να τα χρησιμοποιήσουν για διάφορες απάτες, phishing επιθέσεις, άμεση κλοπή χρημάτων και πρόκληση κοινωνικής/ψυχολογικής ζημίας, όπως το doxing.

προσωπικά δεδομένα

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα τελευταία χρόνια, νέοι τύποι δεδομένων έχουν τραβήξει περισσότερο το ενδιαφέρον των hackers, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα τέτοια δεδομένα να βρίσκονται στο Dark Web. Αυτά περιλαμβάνουν προσωπικά ιατρικά αρχεία και selfies με προσωπικά έγγραφα ταυτότητας. Με τα στοιχεία αυτά (ειδικά με το δεύτερο τύπο), οι εγκληματίες μπορούν να κάνουν διάφορα πράγματα χρησιμοποιώντας την ταυτότητα του θύματος.

Ο Dmitry Galov, ερευνητής ασφαλείας στο Kaspersky’s GReAT, σχολίασε: “Τα τελευταία χρόνια πολλοί τομείς της ζωής μας έχουν ψηφιοποιηθεί – και ορισμένοι από αυτούς, όπως η υγεία μας, για παράδειγμα, είναι ιδιαίτερα προσωπικοί. Όπως βλέπουμε από τον αυξανόμενο αριθμό διαρροών, αυτό οδηγεί σε περισσότερους κινδύνους για τους χρήστες. Ωστόσο, υπάρχουν και θετικές εξελίξεις – πολλοί οργανισμοί λαμβάνουν επιπλέον μέτρα για να διασφαλίσουν τα δεδομένα των χρηστών τους. Οι social media πλατφόρμες έχουν σημειώσει ιδιαίτερα σημαντική πρόοδο σε αυτό το θέμα, καθώς είναι πολύ πιο δύσκολο τώρα να κλαπεί ο λογαριασμός ενός συγκεκριμένου χρήστη“.

Ο ερευνητής είπε, ακόμα, ότι η έρευνα της εταιρείας του υπογραμμίζει “πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι τα δεδομένα σας είναι στην πραγματικότητα σε ζήτηση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κακόβουλους σκοπούς“. Αυτό ισχύει για όλους, ακόμα και για εκείνους που θεωρούν ότι δεν θα βρίσκονταν στο στόχαστρο των hackers επειδή δεν έχουν πολλά χρήματα ή επειδή δεν είναι πολύ ενεργοί στο διαδίκτυο. Επομένως, όλοι οι χρήστες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να φροντίζουν με κάθε τρόπο για την ασφάλεια των δεδομένων τους.

Πηγή: Infosecurity Magazine

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS