ΑρχικήsecurityΣύλληψη απατεώνων για scam που συνδέεται με πώληση αεροπλάνου!

Σύλληψη απατεώνων για scam που συνδέεται με πώληση αεροπλάνου!

Η αστυνομία των ΗΠΑ πραγματοποίησε σύλληψη για scam εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσε την πώληση αεροπλάνου στην Αυστραλία. Το 2018 ξεκίνησε έρευνα μετά από μια BEC επίθεση, μέσω της οποίας κυβερνοεγκληματίες παρενέβησαν σε ψηφιακές επικοινωνίες μεταξύ μιας εταιρείας στη Νέα Ζηλανδία που αγόραζε ένα αεροπλάνο και μιας εταιρείας στην Αυστραλία που το πωλούσε στην τιμή των 1.028.000$. Διεισδύοντας στα email των δύο εταιρειών, οι απατεώνες κατάφεραν να αντικαταστήσουν τις πληροφορίες δρομολόγησης τραπεζών του πωλητή με στοιχεία που παρέπεμπαν σε δικούς τους τραπεζικούς λογαριασμούς στο Χιούστον του Τέξας. Με αυτό το scam, οι απατεώνες αποκόμισαν 928.000 δολάρια.

Έτσι, διεξήχθη μια διεθνής ποινική έρευνα δυόμισι ετών που οδήγησε σε συλλήψεις και διώξεις. Συγκεκριμένα, η έρευνα οδήγησε στη σύλληψη του 36χρονου Cletus N. Anyanwu στις 18 Νοεμβρίου, από την αστυνομία του Χιούστον και το FBI.

Σύλληψη απατεώνων για scam που συνδέεται με πώληση αεροπλάνου!

Ο Anyanwu κατηγορήθηκε για κακούργημα πρώτου βαθμού για συμμετοχή στην οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα, συγκεκριμένα για ξέπλυμα χρημάτων ύψους 300.000$ ή και περισσότερο. Σε περίπτωση που καταδικαστεί, μπορεί να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης από 15 έως 99 έτη.

Ο εισαγγελέας της κομητείας του Harris, Kim Ogg, δήλωσε ότι ο Anyanwu ήταν ο αρχηγός του scam. Τα έγγραφα του δικαστηρίου παρουσιάζουν τον Anyanwu ως αρχηγό που οργάνωσε χάκερς και τραπεζικούς λογαριασμούς ώστε να λάβουν τα κλεμμένα χρήματα από την ψεύτικη πώληση αεροπλάνου που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2018.

Ο Ogg ανέφερε ότι η απάτη στον κυβερνοχώρο είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα εγκλήματα στον κόσμο. Πρόσθεσε ακόμη πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να καταστραφούν από αυτού του είδους κακόβουλης επίθεσης, μια κυβέρνηση μπορεί να “κρατηθεί όμηρος”, ή μια εταιρεία να “τα σταματήσει όλα” ως αποτέλεσμα μιας πειρατείας ή απάτης. Ο Ogg τόνισε πως οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν τα θύματα φέρνοντας στη δικαιοσύνη τρομοκράτες και κλέφτες του κυβερνοχώρου.

Σύλληψη απατεώνων για scam που συνδέεται με πώληση αεροπλάνου!

Σύμφωνα με την έκθεση “Targeting Scam” του ACCC, οι BEC απάτες προκάλεσαν τις υψηλότερες απώλειες σε όλους τους τύπους scam στην Αυστραλία το 2019, με το κόστος να ανέρχεται στα 132 εκατομμύρια δολάρια.

Τέλος, ο βοηθός εισαγγελέας της κομητείας Harris, Keith Houston, που χειρίζεται την εν λόγω υπόθεση επεσήμανε πως στόχος τους είναι να δώσουν τέλος σε όλα τα είδη απάτης που πραγματοποιούνται μέσω υπολογιστών και email, συμπεριλαμβανομένων των BEC απατών.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS