ΑρχικήsecurityChrome επεκτάσεις: Θα δείχνουν ποια δεδομένα χρηστών συλλέγουν

Chrome επεκτάσεις: Θα δείχνουν ποια δεδομένα χρηστών συλλέγουν

Chrome επεκτάσεις
Chrome επεκτάσεις: Θα δείχνουν ποια δεδομένα χρηστών συλλέγουν

Η Google ανακοίνωσε χθες ότι σκοπεύει να προσθέσει μια νέα ενότητα στο Chrome Web Store, όπου οι προγραμματιστές που δημιουργούν επεκτάσεις για το Chrome, θα μπορούν να αναφέρουν ποια δεδομένα χρηστών συλλέγουν και πώς χρησιμοποιούν ή σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες.

Η νέα ενότητα για τις επεκτάσεις Chrοme θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις 18 Ιανουαρίου 2021 και θα εμφανίζεται με ένα κουμπί που θα λέγεται “Πρακτικές απορρήτου” (Privacy practices).

Για να βοηθήσει τη διαδικασία και να βάλει τους προγραμματιστές στο κλίμα, η Google πρόσθεσε μια νέα ενότητα στο Web Store dashboard, όπου οι προγραμματιστές θα μπορούν να αποκαλύψουν ποια δεδομένα συλλέγουν οι Chrome επεκτάσεις τους και για ποιους σκοπούς.

Chrome επεκτάσεις: Θα δείχνουν ποια δεδομένα χρηστών συλλέγουν

Το νέο “data usage” dashboard της Google θα κυκλοφορήσει με ένα περιορισμένο σύνολο προκαθορισμένων επιλογών, το οποίο θα απαγορεύει στους προγραμματιστές που δημιουργούν επεκτάσεις Chrome, να ακολουθούν συγκεκριμένες πρακτικές. Οι πρακτικές που θα απαγορευτούν είναι:

  • Η μαζική πώληση δεδομένων χρήστη. Τα δεδομένα χρηστών θα πρέπει να συλλέγονται και να μεταφέρονται μόνο αν είναι για όφελος του χρήστη και μόνο για τους σκοπούς των επεκτάσεων (οι οποίοι σκοποί πρέπει να έχουν δηλωθεί).
  • Η χρήση ή μεταφορά δεδομένων χρήστη για στοχευμένες διαφημίσεις.
  • Η χρήση ή μεταφορά δεδομένων χρήστη σε data brokers ή άλλους πωλητές πληροφοριών.

Η νέα πολιτική για την “αποκάλυψη δεδομένων” στις επεκτάσεις Chrome δεν είναι κάτι καινούριο. Στο συνέδριο προγραμματιστών WWDC 2020, που έλαβε χώρα τον Ιούνιο, η Apple ανακοίνωσε ότι όλες οι εφαρμογές του App Store θα πρέπει σύντομα να περιλαμβάνουν ένα “privacy prompt (label)” που θα αναφέρει όλα τα δεδομένα που συλλέγουν οι εφαρμογές από χρήστες καθώς και τα σημεία που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση χρηστών.

Η νέα λειτουργία της Apple θα τεθεί σε ισχύ στις 8 Δεκεμβρίου.

Η Google δήλωσε ότι σκοπεύει να εμφανίσει ειδοποιήσεις σε όλους τους προγραμματιστές στα Web Store developer dashboards. Με τις ειδοποιήσεις, θα ζητήσει από τους προγραμματιστές, που φτιάχνουν επεκτάσεις Chrome, να δημιουργήσουν την ενότητα “πρακτικές απορρήτου”.

Πηγή: ZDNet

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS