ΑρχικήinetΟι επιστήμονες εντόπισαν δύο ραδιοφωνικές εκρήξεις από ένα magnetar

Οι επιστήμονες εντόπισαν δύο ραδιοφωνικές εκρήξεις από ένα magnetar

Οι επιστήμονες εντόπισαν δύο φωτεινές ραδιοφωνικές εκρήξεις από ένα magnetar στον γαλαξία μας, καθώς πλησιάζουν στην ανακάλυψη της πηγής των εκρήξεων.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι ραδιοφωνικές εκρήξεις προέρχονταν από το αντικείμενο – μια σημαντική ανακάλυψη στην αναζήτηση της πηγής αυτών των μυστηριωδών εκρήξεων ενέργειας. Είναι η πρώτη φορά που ένα FRB εντοπίστηκε να βγαίνει από τον γαλαξία μας, και επίσης την πρώτη φορά που μια τέτοια έκρηξη εντοπίστηκε σε μια συγκεκριμένη πηγή.

Τώρα οι επιστήμονες λένε ότι έχουν βρει νέες εκρήξεις που προέρχονται από το ίδιο magnetar. Αυτό θα μας βοηθούσε να δούμε εάν αυτή είναι η πραγματικά πηγή των FRB – και εάν η ίδια διαδικασία θα μπορούσε να ενισχύσει αυτές τις εκρήξεις που ανακαλύψαμε ότι προέρχονται από αλλού στο σύμπαν.

Οι γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις είναι πολύ μικρές και πολύ ισχυρές εκρήξεις ραδιοενέργειας που αποστέλλονται μέσω του σύμπαντος. Αν και είναι τόσο σύντομες όσο ένα κλάσμα ενός χιλιοστού του δευτερολέπτου, μπορούν να στείλουν τόση ενέργεια όση ο Ήλιος στέλνει μέσα σε μερικές ημέρες  – και είναι ως επί το πλείστον απρόβλεπτες.

magnetar

Οι αστρονόμοι αναζητούν μια εξήγηση για τις εκρήξεις από το 2007, όταν ανακαλύφθηκε η πρώτη. Οι πιθανές προελεύσεις έχουν συμπεριλάβει τα πάντα, από αστέρια που πεθαίνουν και μαύρες τρύπες έως εξωγήινη τεχνολογία.

Αυτό το κυνήγι ήταν ως επί το πλείστον αόριστο και δεν είναι ακόμη σαφές τι ακριβώς προκαλεί τις εκρήξεις. Αλλά οι επιστήμονες φέτος ανακάλυψαν ότι μια από τις εκρήξεις προερχόταν από το εσωτερικό του γαλαξία μας και συγκεκριμένα από ένα magnetar (ένα αστέρι νετρονίων με ένα απίστευτα ισχυρό μαγνητικό πεδίο).

Λίγες μέρες μετά από αυτό το εύρημα, οι ερευνητές εντόπισαν πολύ λιγότερες εκρήξεις που προέρχονται από την ίδια πηγή, η οποία είναι επίσημα γνωστή ως SGR1935+2154. Φαίνεται ότι έχει ομοιότητες με άλλες επαναλαμβανόμενες γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις που εντοπίστηκαν νωρίτερα και έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η ανακάλυψη των συγκεκριμένων εκρήξεων, καθώς και η βαθύτερη δουλειά για να κατανοήσουν πόσο ενεργή είναι η πηγή, μπορούν να δείξουν εάν είναι παρόμοια με την πηγή άλλων FRB που μας έχουν έρθει από έξω από τον γαλαξία μας.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το magnetar στον γαλαξία μας «δημιουργεί μια συναρπαστική περίπτωση να υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ (τουλάχιστον μερικών) των FRB και των magnetars». Υπάρχουν ακόμη ορισμένα βασικά ερωτήματα, ωστόσο, και οι επιστήμονες λένε ότι η περαιτέρω παρακολούθηση του αντικειμένου που είναι γνωστό ως SGR1935+2154 θα δώσει περισσότερες απαντήσεις στο μέλλον.

Η έρευνα περιγράφεται σε ένα νέο έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο Nature Astronomy και με τίτλο «Detection of two bright radio bursts from magnetar SGR 1935 + 2154».

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS