ΑρχικήUpdatesApple: Έφτασε η νέα ενημερωμένη έκδοση macOS Big Sur!

Apple: Έφτασε η νέα ενημερωμένη έκδοση macOS Big Sur!

macOS Big Sur
Apple: Έφτασε η νέα ενημερωμένη έκδοση macOS Big Sur!

Η Apple κυκλοφόρησε το macOS Big Sur, την πιο πρόσφατη έκδοση του πιο εξελιγμένου desktop λειτουργικού συστήματος. Η έκδοση είναι διαθέσιμη στους χρήστες Mac, ως δωρεάν ενημέρωση λογισμικού. Η ενημερωμένη έκδοση προσεφέρει ένα νέο σχεδιασμό και σημαντικές βελτιώσεις σε βασικές εφαρμογές όπως το Safari, τα Μηνύματα και τους Χάρτες. Επίσης, ενισχύει το απόρρητο και την ασφάλεια των χρηστών. Το Big Sur έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αξιοποιεί πλήρως την ενέργεια του M1 chip για να κάνει την εμπειρία macOS ακόμα καλύτερη για τα MacBook Pro, MacBook Air και Mac mini. Ο συνδυασμός Big Sur και M1 προσφέρει νέες δυνατότητες, ενισχυμένη απόδοση και περισσότερες εφαρμογές. Ωστόσο, διατηρεί όλα τα στοιχεία που αγαπούν οι χρήστες στο macOS.

Νέος σχεδιασμός

Το Big Sur προσφέρει έναν νέο σχεδιασμό που διευκολύνει την πλοήγηση, ενώ παράλληλα δίνει περισσότερο έλεγχο στους χρήστες. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια ιδιαίτερη παλέτα χρωμάτων και υλικών και άλλα χαρακτηριστικά που ικανοποιούν τους περισσότερους χρήστες. Επιπλέον, ο νέος σχεδιασμός των εφαρμογών διευκολύνει τους χρήστες να παραμένουν εστιασμένοι στο περιεχόμενό τους και να αλληλεπιδρούν με διάφορες εφαρμογές. Τα κουμπιά και τα στοιχεία ελέγχου εμφανίζονται όταν πρέπει να χρησιμοποιηθούν και εξαφανίζονται όταν δεν είναι απαραίτητα. Αυτό κάνει τα πράγματα πιο απλά και φέρνει στο προσκήνιο μόνο το σχετικό περιεχόμενο, διευκολύνοντας τους χρήστες.

Το ολοκαίνουργιο “Κέντρο ελέγχου” επιτρέπει στους χρήστες να έχουν άμεσα πρόσβαση και να ελέγχουν λειτουργίες (όπως το Μην ενοχλείτε), οθόνες, φωτεινότητα πληκτρολογίου και πολλά άλλα, απευθείας από τη γραμμή μενού. Επίσης, οι χρήστες μπορούν να δουν πιο σχετικές πληροφορίες, με μια ματιά, στο ενημερωμένο “Κέντρο ειδοποιήσεων”.

Apple: Έφτασε η νέα ενημερωμένη έκδοση macOS Big Sur!

Safari: Ενισχυμένη ταχύτητα και απόρρητο

Η νέα ενημερωμένη έκδοση macOS Big Sur κάνει τον Safari browser ακόμη πιο γρήγορο. Το JavaScript engine του Safari του επιτρέπει να ξεπερνά άλλα προγράμματα περιήγησης, φορτώνοντας sites πολύ πιο γρήγορα από τον Chrome. Στα νέα Mac με M1, ο Safari browser είναι πλέον πιο γρήγορος έως και 1,5x στην εκτέλεση JavaScript.

Επιπλέον, το streaming σε δημοφιλείς πλατφόρμες είναι πιο “ζωντανό” και “καθαρό”, ενώ έχει προστεθεί και το YouTube και το Netflix σε 4K HDR. Όσον αφορά στο σχεδιασμό, τα tabs έχουν διαμορφωθεί με τρόπο που καθιστά την πλοήγηση στο Safari γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική. Εμφανίζονται περισσότερες καρτέλες στην οθόνη, φαίνονται οι προεπισκοπήσεις σελίδων κατά την τοποθέτηση του ποντικιού πάνω στις καρτέλες και εμφανίζονται προεπιλεγμένα favicons για εύκολη αναγνώριση.

Μια άλλη αναβάθμιση του Safari browser έχει να κάνει με την παροχή μιας πιο προσωπικής εμπειρίας κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, θα υπάρχει μια νέα προσαρμοσμένη αρχική σελίδα, όπου οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν μια προσωπική background εικόνα, iCloud Tabs και άλλα.

Το Safari browser διαθέτει ενσωματωμένη υπηρεσία μετάφρασης και μπορεί να εντοπίσει και να μεταφράσει ολόκληρες ιστοσελίδες από επτά γλώσσες. Τέλος, έχουν προστεθεί νέες επεκτάσεις τις οποίες μπορεί να βρει και να κατεβάσει εύκολα κάποιος χρήστης στο Mac App Store.

Όσον αφορά στο απόρρητο των χρηστών, το macOS Big Sur παρέχει μια νέα καινοτόμα “Αναφορά απορρήτου” που προσφέρει στους χρήστες ένα άμεσο snapshot των trackers που απαγορεύει ο Safari browser. Επίσης, διατίθενται εργαλεία που παρακολουθούν αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης που ενδέχεται να έχουν παραβιαστεί. Τέλος, οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν την πρόσβαση επεκτάσεων σε sites που επισκέπτονται. Ο Safari ζητά από τους χρήστες να επιλέξουν πότε και ποιοι ιστότοποι μπορούν να λειτουργήσουν με μια επέκταση Safari.

Μηνύματα: Νέες δυνατότητες

Τα Μηνύματα (Messages) στο Mac προσφέρουν νέα εργαλεία για να βοηθήσουν τους χρήστες να διαχειριστούν τις αγαπημένες τους ομαδικές συνομιλίες. Οι χρήστες μπορούν να “καρφιτσώσουν” συνομιλίες στην κορυφή της λίστας Μηνυμάτων για γρήγορη πρόσβαση. Η αναζήτηση έχει επανασχεδιαστεί, ώστε να μπορούν οι χρήστες να βρουν γρήγορα συνδέσμους, φωτογραφίες κλπ. Επιπλέον, το Messages για Mac λειτουργούν σε iPhone, iPad και Apple Watch, επομένως οι συνομιλίες παραμένουν συγχρονισμένες.

Επίσης, τα μηνύματα γίνονται πιο διασκεδαστικά, αφού οι χρήστες μπορούν να προσθέσουν μπαλόνια, κομφετί, να δημιουργήσουν και να προσαρμόσουν Memoji απευθείας στο Mac και να εκφραστούν με αυτοκόλλητα Memoji που δημιουργούνται αυτόματα και ταιριάζουν στη διάθεση και την προσωπικότητά τους. Επιπλέον, η αποστολή εικόνων, GIF και βίντεο είναι πολύ εύκολη.

Οι νέες δυνατότητες ομαδικής ανταλλαγής μηνυμάτων ενισχύουν τις αλληλεπιδράσεις με την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους. Υπάρχουν ενσωματωμένες απαντήσεις, που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες για να απαντήσουν απευθείας σε ένα μήνυμα σε ένα νήμα. Ακόμα, υπάρχει η δυνατότητα αποστολής μηνύματος σε ένα άτομο από μια ομαδική συνομιλία. Αυτό γίνεται απλά με την πληκτρολόγηση του ονόματός του και την επιλογή της λήψης ειδοποιήσεων μόνο όταν αναφέρεται το όνομά του.

Χάρτες: Ανακαλύψτε την επόμενη περιπέτεια

Οι Χάρτες έχουν επανασχεδιαστεί και έχουν αποκτήσει νέα χαρακτηριστικά για να βοηθήσουν τους χρήστες να εξερευνήσουν τον κόσμο μέσω του Mac. Οι χρήστες μπορούν να ανακαλύψουν μέρη που θέλουν να επισκεφτούν και να δουν πράγματα που μπορούν να κάνουν, καθώς και να δημιουργήσουν προσαρμοσμένους οδηγούς αγαπημένων εστιατορίων, πάρκων και ιδεών για διακοπές. Το Look Around παρέχει μια συναρπαστική προβολή 360 μοιρών για έναν προορισμό και οι νέοι λεπτομερείς χάρτες βοηθούν στην πλοήγηση σε μεγάλα αεροδρόμια και εμπορικά κέντρα. Τέλος, για πρώτη φορά, τα ταξίδια με ποδήλατο και ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να δρομολογηθούν σε Mac και να σταλούν απευθείας στο iPhone.

Apple
Apple: Έφτασε η νέα ενημερωμένη έκδοση macOS Big Sur!

Απόρρητο: Διαφάνεια και περισσότερος έλεγχος εκ μέρους του χρήστη

Το απόρρητο των χρηστών Mac είναι πολύ σημαντικό για την Apple και το macOS Big Sur το ενισχύει ακόμα περισσότερο προσφέροντας περισσότερη διαφάνεια και δίνοντας στους χρήστες μεγαλύτερο έλεγχο στα δεδομένα τους. Οι χρήστες θα μπορούν να διαβάζουν πληροφορίες σχετικά με δεδομένα που συλλέγουν οι εφαρμογές (στοιχεία επικοινωνίας ή τοποθεσία). Επίσης, θα μπορούν να μάθουν αν αυτά τα δεδομένα κοινοποιούνται σε τρίτους. Επομένως, οι χρήστες θα είναι σε θέση να επιλέξουν αν θέλουν να χρησιμοποιήσουν μια συγκεκριμένη εφαρμογή.

Προγραμματιστές: Περισσότερες εφαρμογές από ποτέ

Χάρη στο Big Sur, οι 28 εκατομμύρια προγραμματιστές που ανήκουν στην κοινότητα της Apple, έχουν πρόσβαση σε εργαλεία που τους επιτρέπουν να κάνουν θαύματα σε iOS, iPadOS, macOS, watchOS και tvOS. Η ανάπτυξη εφαρμογών είναι ακόμα πιο εύκολη, καθώς το macOS παρέχει μια σειρά τεχνολογιών που απλοποιούν τη μετάβαση σε Apple Silicon. Για παράδειγμα, το Xcode 12 διευκολύνει τους προγραμματιστές να ενημερώσουν τις υπάρχουσες Mac εφαρμογές τους σε Universal 2 application binaries, προσθέτοντας εγγενή υποστήριξη για Mac που βασίζονται τόσο σε M1 όσο όσο και σε Intel, σε μία μόνο εφαρμογή. Και με το Neural Engine (που έρχεται τώρα στο Mac) οι προγραμματιστές έχουν νέες ευκαιρίες για εκπληκτικές εφαρμογές μηχανικής εκμάθησης.

Το macOS Big Su φέρνει, επίσης, τη Rosetta 2, τη νέα τεχνολογία που επιτρέπει στις υπάρχουσες Intel εφαρμογές, που δεν έχουν ακόμη αναβαθμιστεί σε Universal, να λειτουργούν απρόσκοπτα σε Mac με Apple Silicon. Με τη δύναμη των Metal και M1, μερικές από τις πιο απαιτητικές εφαρμογές θα έχουν ακόμη καλύτερη απόδοση με το Rosetta 2. Οι προγραμματιστές μπορούν, επίσης, να επιλέξουν να κάνουν τις εφαρμογές iPhone και iPad διαθέσιμες σε χρήστες Mac.

Όταν κυκλοφόρησε πέρυσι το Mac Catalyst με το macOS Catalina, οι προγραμματιστές ήταν σε θέση να φέρουν τις εφαρμογές iPad στο Mac. Τώρα, οι εφαρμογές Mac Catalyst κληρονομούν αυτόματα το νέο σχεδιασμό του Big Sur και οι προγραμματιστές έχουν πρόσβαση σε ισχυρά νέα API για μεγαλύτερο έλεγχο των εφαρμογών τους. Τέλος, το SwiftUI αναβαθμίζεται σημαντικά επιτρέποντας στους προγραμματιστές να γράφουν ολόκληρες εφαρμογές και widget με shared κώδικα σε όλες τις πλατφόρμες της Apple, ενώ μπορούν να προσθέσουν εύκολα προσαρμοσμένες λειτουργίες Mac.

Το macOS Big Sur είναι διαθέσιμο για λήψη. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Πηγή: www.apple.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS