ΑρχικήyoutubeDeutsche Bank: "Να επιβληθεί φόρος σε όσους εργάζονται από το σπίτι μετά...

Deutsche Bank: “Να επιβληθεί φόρος σε όσους εργάζονται από το σπίτι μετά το lockdown”

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, ανακοίνωσε την αύξηση του social distancing στην πολιτεία των ΗΠΑ, καθώς τα κρούσματα COVID-19 έχουν χτυπήσει κόκκινο σε όλη τη χώρα. Μια νέα ερευνητική έκθεση της Deutsche Bank δίνει μία εικόνα σχετικά με το τί προβλέπουν οι ειδικοί για το μέλλον της οικονομίας. Η έκθεση με τίτλο «Τί πρέπει να κάνουμε για την ανοικοδόμηση», περιγράφει μια σειρά προβλημάτων που κάνουν την εμφάνισή τους την περίοδο της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και προτείνει κάποιες ριζικές λύσεις.

Για παράδειγμα, ο ερευνητής της Deutsche Bank Luke Templeman συνιστά στους ηγέτες να επιβάλουν φόρο στους ανθρώπους που εργάζονται από το σπίτι από επιλογή. Ο Templeman υποστηρίζει ότι ένας τέτοιος φόρος “βρίσκεται στο τραπέζι” εδώ και καιρό, επισημαίνοντας ότι την περίοδο 2005-2018, η τεχνολογία Διαδικτύου αύξησε κατά 173% τον αριθμό των Αμερικανών που εργάζονταν από το σπίτι.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι άνθρωποι που εργάζονταν απομακρυσμένα πριν από την πανδημία αποτελούσαν μόνο το 5,4% του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ, με τον αριθμό αυτό να έχει αυξηθεί στο 56% τους τελευταίους μήνες. Ο προτεινόμενος φόρος δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες σε περιόδους lockdown.

Deutsche Bank: "Να επιβληθεί φόρος σε όσους επιλέγουν να εργάζονται απομακρυσμένα μετά το lockdown"
Deutsche Bank

Επιπλέον, η έκθεση της Deutsche Bank διαπίστωσε ότι οι ερωτηθέντες θα ήθελαν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα όταν θα επιστρέψουν στο γραφείο μετά το lockdown. Σύμφωνα με τον Templeman, αυτό σημαίνει ότι οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι θα συμβάλλουν λιγότερο στην υποδομή της οικονομίας ενώ θα εξακολουθούν να επωφελούνται.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που εργάζονται από το σπίτι δεν θα χρειάζεται να βάζουν συχνά βενζίνη στο αυτοκίνητό τους, να αγοράζουν καφέ απ’έξω, να προσλαμβάνουν νταντάδες, να τρώνε έξω το μεσημεριανό τους ή οτιδήποτε άλλο συνεπάγεται η μετακίνηση από και προς την εργασία και τους υποχρεώνει να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα. Η παροχή αυτών των υπηρεσιών είναι αυτό που διατηρεί ένα μεγάλο μέρος του υπόλοιπου εργατικού δυναμικού και η έκθεση προτείνει έναν φόρο σε όποιον επιλέξει να εργαστεί από το σπίτι για να συγκεντρώσει χρήματα για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Ο Templeman πιστεύει ότι ένας φόρος 10$ ανά ημέρα θα ήταν λογικός για ένα άτομο στις ΗΠΑ που κερδίζει 55.000$ ετησίως. Υπολογίζει ότι έτσι θα συγκεντρώνονται περίπου 48 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για ένα ταμείο που θα χρησιμοποιείται για την έκδοση 1.500$ επιχορηγήσεων σε συμπολίτες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Deutsche Bank: "Να επιβληθεί φόρος σε όσους επιλέγουν να εργάζονται απομακρυσμένα μετά το lockdown"
Deutsche Bank: “Να επιβληθεί φόρος σε όσους επιλέγουν να εργάζονται απομακρυσμένα μετά το lockdown”

Παρά το γεγονός ότι είναι ενθαρρυντικό ένας οικονομολόγος της Deutsche Bank να προτείνει μια πολιτική που είναι τόσο απλή ανακατανομή του πλούτου, γεννιέται το ερώτημα γιατί να μην φορολογούνται όσοι επωφελούνται πραγματικά από τη μετάβαση στην απομακρυσμένη εργασία. Αντί δηλαδή να επιβαρύνονται με φόρο οι εργαζόμενοι που, κατά μέσο όρο, δουλεύουν περισσότερες ώρες για τους εργοδότες τους όταν εργάζονται από το σπίτι, πολλοί αναφέρουν ότι εκείνοι που θα έπρεπε να επιβαρύνονται είναι ισχυροί γίγαντες όπως η Google, η Amazon και το Zoom, των οποίων τα κέρδη πολλαπλασιάστηκαν την περίοδο της πανδημίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αποφυγή φόρων, η συγκέντρωση κερδών και η πληρωμή μισθών-ρεκόρ σε στελέχη είναι μέρος του “παιχνιδιού” πολλών μεγάλων εταιρειών, με αυτές τις εταιρείες να συμβάλλουν λιγότερο στην υποδομή της κοινωνίας ενώ εξακολουθούν να λαμβάνουν τα οφέλη της.

Για χρόνια, το επερχόμενο κύμα αυτοματοποίησης στο εργατικό δυναμικό προμηνύει τον ερχομό μιας εντελώς νέας και διαφορετικής οικονομίας, στην οποία οι νικητές θα πρέπει να στηρίξουν όσους έχουν μείνει πίσω, με ένα είδος καθολικού βασικού εισοδήματος.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS