Οι επιθέσεις phishing αυξάνονται. Η Microsoft στο στόχαστρο των hackers!
infosec

Οι επιθέσεις phishing αυξάνονται. Η Microsoft στο στόχαστρο των hackers!

Η Microsoft παραμένει στη κορυφή της λίστας των εταιρειών που επιλέγουν οι κακόβουλοι χρήστες να υποδυθούν όταν θέλουν να “ψαρέψουν”...
Read More
infosec

Bug στην εφαρμογή Google News χρησιμοποιεί μεγάλο όγκο των δεδομένων σας

Πριν από λίγο καιρό, η Google κυκλοφόρησε μία νέα εφαρμογή, με το όνομα Google News, η οποία αντικατέστησε τα Google...
Read More
infosec

Οι εφαρμογές σας παρακολουθούν ακόμα και μετά την απεγκατάστασή τους

Έχετε παρατηρήσει ότι διαφημίσεις για εφαρμογές που έχετε απεγκαταστήσει εδώ και καιρό εμφανίζονται ακόμα στη συσκευή σας; Μια πρόσφατη αναφορά...
Read More
infosec

Νέο bug στο iOS 12. Πώς το επιλύετε;

Στην αρχή, το iOS 12 φαινόταν να είναι ένα πιο πετυχημένο update από το iOS 11, αλλά όπως αποδεικνύεται, η...
Read More
infosec rapidalert

5η θέση για την Ελλάδα στο European Cyber Security Challenge 2018

Με μεγάλη επιτυχία επέστρεψε η Εθνική ομάδα που εκπροσώπησε τη χώρα μας στο μεγάλο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κυβερνοασφάλειας European Cyber Security...
Read More
Latest Posts

Παιδική πορνογραφία: η σκληρή πραγματικότητα

Καθώς ο παγκόσμιος ιστός γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη πηγή γνώσης και διασκέδασης για τους περισσότερους χρήστες, δεν παύουν να εμφανίζονται και ορισμένοι κακόβουλοι χρήστες οι οποίοι εκμεταλλεύονται τη δημοτικότητα του διαδικτύου σε βάρος ανυποψίαστων χρηστών και δει ανήλικων παιδιών.

Πρόσφατες έρευνες αποδεικνύουν ότι λίγοι είναι οι γονείς οι οποίοι γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να προστατέψουν τα παιδιά τους από τους διαδικτυακούς κινδύνους, κυρίως από τους “θηρευτές” ανήλικων παιδιών, οι οποίοι φροντίζουν να <…>

παρασύρουν ανήλικα κυρίως παιδιά με ποικίλες μεθόδους.

Κυρίως με τη χρήση των “chat room”, αρκετοί εγκληματίες διακινούν υλικό πορνογραφικού περιεχομένου μεταξύ τους, ενώ άλλοι στοχεύουν κατά κύριο λόγο σε οικονομικά οφέλη.

Χρόνο με το χρόνο, τα παιδιά γνωρίζουν τον παγκόσμιο ιστό και δραστηριοποιούνται σε αυτόν σε όλο και μικρότερες ηλικίες ενώ οι πρόσφατες έρευνες που έχουν δει το φώς της δημοσιότητας είναι αρκετά σοκαριστηκές:

  • Το 22% κοριτσιών 13-17 ετών, δηλώνει ότι έχει ανεβάσει στο διαδίκτυο γυμνές ή ημίγυμνες φωτογραφίες ή βίντεο με τον εαυτό τους.
  • Το πιο φανατικό κοινό χρηστών που επισκέπτονται ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου αποτελείται από παιδιά ηλικίας 12-17 ετών.
  • Το 86% των κοριτσιών δηλώνει ότι κάνουν chat χωρίς να το γνωρίζουν οι γονείς τους, το 57% έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς e-mail των γονιών τους, ενώ το 54% επιθυμεί να πραγματοποιήσει διαδικτυακή σχέση.
  • Το 20% παιδιών 13-17 ετών, έχει δεχθεί ανήθικες προτάσεις (για σεξουαλικές πράξεις, chat κτλ).
  • Το 20% της παγκόσμιας διαδικτυακής πορνογραφίας αποτελείται από ανήλικα παιδιά με 20.000 νέες εικόνες να ανεβαίνουν στον παγκόσμιο ιστό σε εβδομαδιαία βάση.
  • Το 69% των παιδιών από 13-17 δέχονται προσκλήσεις για online επικοινωνία από ξένους χωρίς να ενημερώνουν τους γονείς τους.
  • Περίπου σε 725.000 παιδιά έχει γίνει πρόσκληση για σεξουαλικές πράξεις με επιθετικό τρόπο.
  • Λιγότερα από 1 στα 4 νοικοκυριά παρέχουν ελεγχόμενη πρόσβαση στο διαδίκτυο αφού προστατεύουν τα παιδιά τους μέσω λογισμικού περιορισμού διαδικτυακού περιεχομένου.
  • Περίπου 116.000 προσκλήσεις παιδικής πορνογραφίας γίνονται καθημερινά στο διαδίκτυο.
  • Περίπου 1 στα 5 παιδιά από 10-17 ετών έχουν προσεγγιστεί με απώτερο σκοπό τη σεξουαλική πράξη.

Για να μπορέσουν οι γονείς να προστατέψουν τα παιδιά τους θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά για οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση ή διαδικτυακή δραστηριότητα με σκοπό την αποφυγή τέτοιου είδους φαινομένων. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ορισμένα μέτρα για την προστασία στο διαδίκτυο:

1)      Τοποθετήστε τον υπολογιστή του παιδιού σας σε εμφανές σημείο

Εάν ο υπολογιστής βρίσκεται σε απομονωμένο χώρο, μακριά από το οπτικό σας πεδίο, τα παιδιά ίσως μπουν στον πειρασμό να επισκεφθούν ιστοσελίδες που δεν θα έπρεπε.

2)      Χρησιμοποιήστε λογισμικά για γονικό έλεγχο στο διαδίκτυο

Οι περισσότεροι γονείς δεν διαθέτουν την ευχέρεια να είναι συνεχώς με τα παιδιά τους και να παρακολουθούν τις πράξεις τους. Η τεχνολογία όμως πλέον επιτρέπει στους γονείς να χρησιμοποιούν λογισμικά ασφάλειας και να θέτουν περιορισμούς στις ιστοσελίδες που επισκέπτονται τα παιδιά τους καθώς και να καταγράφουν επακριβώς την δραστηριότητά τους.

3)      Δημιουργήστε μια γραπτή λίστα με κανόνες που πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά

Όσο και να ενημερώνουμε και να συμβουλεύουμε τα παιδιά για τους κινδύνους του διαδικτύου και τι πρέπει να προσέχουν, συνήθως τα λεγόμενα μας «από το ένα αυτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν». Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς είναι να δημιουργήσουν μια γραπτή λίστα με κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν τα παιδιά και να την τοποθετήσουν δίπλα στον υπολογιστή σε εμφανές σημείο και εύκολα προσβάσιμο.

4)      Παρακολουθήστε το διαδικτυακό προφίλ και τα email των παιδιών σας

Οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το MySpace βοηθούν τα παιδιά σας να αλληλεπιδρούν με φίλους στο διαδίκτυο, αλλά ταυτόχρονα δίνουν πρόσφορο έδαφος σε κακοποιούς για να τα εκμεταλλευτούν. Ο καλύτερος τρόπος είναι να παρακολουθείτε τις κινήσεις τους.

5)      Εξοικειωθείτε με τις επαφές του παιδιού σας στο διαδίκτυο

Τα κοινωνικά δίκτυα, οι υπηρεσίες αποστολής άμεσων μηνυμάτων κ.α., επιτρέπουν στο παιδί σας να γνωρίζει νέους ανθρώπους. Εάν γνωρίσουν κάποιον ο οποίος είναι συνεχώς σε επικοινωνία μαζί του, θα πρέπει να συστηθείτε και εσείς μαζί του, όχι μόνο για να γνωρίζει ότι το παιδί σας βρίσκεται υπό την προσοχή σας, αλλά επίσης για να δείτε και εσείς με ποιον επικοινωνεί.

Η σημαντικότερη κίνηση από την πλευρά των γονέων όμως, είναι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των παιδιών τους και να καταστήσουν κατανοητό ότι ο παγκόσμιος ιστός είναι μεν μια όμορφη παραλία όπου μπορούμε να σερφάρουμε, αλλά κοντά μας κολυμπάνε και καρχαρίες.

Έχετε άποψη; Αφήστε το σχόλιό σας.

Ο συντάκτης σας επιτρέπει να αντιγράψετε το κείμενό του, μόνο εφόσον αναφέρετε την πηγή (SecNews.gr), σαν ηλεκτρονική διεύθυνση (Live URL) του άρθρου.
Updated on by

Reader Interactions

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *